Lukrecja – właściwości i zastosowanie

Lukrecja - właściwości i zastosowanieBardzo cenioną rośliną jest lukrecja, zarówno ze względu na właściwości jak i obszerne zastosowanie. Lukrecja gładka należy do rodziny bobowatych, może dorastać do 1,5 metra wysokości, a jej owocem jest gładki i niekolczasty strąk o skórzastej strukturze. Zawiera od 3 do 5 nasion. Naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, a także we Włoszech.

Co zawiera lukrecja?

Skład chemiczny korzenia lukrecji jest dość dobrze poznany. Wykryto w nim około 400 składników, które podzielono na następujące grupy: flawonoidy, saponiny triterpenowe, kumaryny, polisacharydy oraz olejki eteryczne.

Jakie właściwości i zastosowanie ma lukrecja?

W celach leczniczych wykorzystuje się obkorowane korzenie i rozłogi rośliny 3-4 letniej, zbierane późną jesienią bądź wczesną wiosną. Zbioru należy dokonać ostrożnie, aby nie uszkodzić długich rozłogów. Po dokładnym umyciu suszy się je w warunkach naturalnych, a następnie kroi i miele, nadając wysuszonemu surowcowi formę handlową. Jest nią korzeń lukrecji. Surowcem leczniczym może być również ekstrakt wodny ze świeżych korzeni lub rozłogów.

Ze względu na obecność saponozydów roślina wykazuje właściwości sekretolityczne, wykrztuśne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Z kolei dzięki obecności związków flawonoidowych surowiec działa spazmolitycznie w stosunku do mięśni gładkich przewodu pokarmowego i oskrzeli.

Pozostałe właściwości:

  • wpływ na przemiany hormonalne – lukrecja hamuje przemianę kortyzolu w kortyzon
  • aktywność sekretolityczna – obniżanie napięcia powierzchniowego, co wpływa na zmniejszenie lepkości śluzu zalegającego w górnych drogach oddechowych
  • działanie cytoochronne – wykazano, że ekstrakt z korzenia lukrecji może wpływać na zwiększenie żywotności komórek organizmu
  • aktywność przeciwwrzodowa – przyspiesza odnowę śluzówki przewodu pokarmowego
  • wpływ na wydzielanie trzustkowe
  • łagodzenie objawów osteoporozy

Wykazano również, że substancje zawarte w korzeniu lukrecji mogą mieć wpływ na przebieg lecenia choroby Alzheimera w kontekście uczenia się i zapamiętywania.

Zarówno lukrecję jak i produkty z jej dodatkiem wykorzystuje się w celach leczniczych.

Zastosowanie w kosmetyce

Lukrecja znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie, ale i w branży kosmetycznej. Kwas glicyretynowy oraz jego liczne pochodne wykorzystywane są przy produkcji kosmetyków ochronnych i pielęgnacyjnych do skóry rąk i twarzy. Lukrecja jest również składnikiem preparatów do opalania oraz łagodzących rumień powstały po nadmiernej ekspozycji ciała na promienie słoneczne.

Kwas glicyterynowy posiada właściwości przeciwobrzękowe i z tego względu ma zastosowanie przy produkcji kosmetyków antycellulitowych. Nieco rzadziej słyszy się o wykorzystaniu lucerny jako składnik past do zębów i preparatów do higieny jamy ustnej. Dzieje się tak, ponieważ roślina wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwpróchnicze i posiada słodki smak.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Lukrecja posiada charakterystyczny smak i aromat. Z tego względu stosuje się ją w przemyśle farmaceutycznym w celu maskowania gorzkiego smaku i nieprzyjemnego zapachu wielu leków. Smak i aromat doceniono również w przemyśle spożywczym.

Korzeniem lukrecji lub ekstraktem doprawia się i słodzi produkty spożywcze na całym świecie, np. cukierki, lody, czekolady, ciastka, napoje, pastylki do ssania, herbatniki czy ciastka. Koncentrat smakowy z rośliny można znaleźć również w wyrobach tytoniowych, tabace do żucia oraz alkoholach.

Bibliografia:

  1. Klasik-Ciszewska S., Wojnar W., Kaczmarczyk-Sedlak I., Lukrecja gładka i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy, Postępy Fitoterapii, 17/2016.
  2. Kucharska-Ambrożej K., Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej, Postępy Fitoterapii, 18/2017.
  3. Ratz-Łyko A., Arct J., Pytkowska K., Kosmetyczne właściwości lukrecji gładkiej, Świat Przemysłu Kosmetycznego, 3/2012.
  4. Halarewicz A., Atlas ziół, Wydawnictwo SBM, 2015.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *