Oczar wirginijski - właściwości i zastosowanie

Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie

Oczar wirginijski - właściwości i zastosowanieOczar wirginijski to dość sporej wysokości krzew, który posiada ciemnozielone lub brązowe liście oraz żółte kwiaty. Dzięki składnikom aktywnym wykorzystuje się go w dolegliwościach jak np: bóle reumatyczne czy zapalenie krtani, migdałków oraz gardła. Czym jeszcze charakteryzuje się oczar oraz gdzie jeszcze znalazł zastosowanie?

Oczar wirginijski jest krzewem, który może osiągać nawet 3-4 metry wysokości. Rośnie m.in. na terenach Ameryki Północnej, a także w wielu miejscach w Polsce, szczególnie w parkach oraz ogrodach. Warto zaznaczyć, że oczar wirginijski nie należy do roślin wymagających. Oznacza to, że bez problemu rośnie na terenach nasłonecznionych jak i tych z niewielką ilością światła.

Co kryje w sobie oczar wirginijski?

Jako surowiec leczniczy stosuje się głównie korę oraz liście oczaru wirginijskiego, które wcześniej powinny być dobrze osuszone. Do jego głównych składników zalicza się flawonoidy, garbniki, saponiny, kwas galusowy, kwas elagowy, charakteryzujące się działaniem przeciwzapalnym, antybakteryjnym, ściągającym, oczyszczającym, antyseptycznym, przeciwłojotokowym, a także uszczelniającym ściany naczyń krwionośnych.

Właściwości zdrowotne

Dzięki obecności wielu składników aktywnych oczar wirginijski wykazuje szerokie spektrum działania na organizm człowieka. Sprawdza się między innymi w przypadku egzemy, łuszczycy oraz oparzeniach słonecznych. W tych sytuacjach roślina niweluje uciążliwy świąd skóry, ból, zmniejsza zaczerwienienie, przyspiesza procesy regeneracji skóry oraz zmniejsza widoczność blizn.

Roślinę wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych, owrzodzeń, ran po ukąszeniach owadów, w przypadku krwawiących dziąseł czy infekcji w obrębie jamy ustnej.

Napar z oczaru wirginijskiego skuteczny jest w walce z dolegliwościami ze strony układu oddechowego. Redukuje objawy kaszlu, stany zapalne gardła, a także zmniejsza dolegliwości związane z astmą. Ponadto pomocny jest w łagodzeniu dolegliwości związanych z miesiączką.

Nie każdy wie, że oczar wirginijski pomaga leczyć hemoroidy. Związki naturalne tj. garbniki, flawonoidy, saponiny i antocyjanidyny wpływają na regulację krążenia podskórnego jednocześnie uszczelniając powstałe ranki.

Oczar wirginijski w kosmetyce

Oczar wirginijski oprócz właściwości zdrowotnych charakteryzuje się również działaniem typowo pielęgnacyjnym. Preparaty kosmetyczne na jego bazie zmniejszają trądzik pospolity, a także zapobiegają występowaniu kolejnych, nowych wykwitów. Oczar wirginijski cechuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, ściągającym oraz zmniejszającym produkcję sebum skóry.

W pielęgnacji cery często można spotkać m.in. toniki z oczarem wirginijskim, które koją i łagodzą podrażnioną skórę. Ponadto preparaty na bazie oczaru doskonale nawilżają i oczyszczają. Pomagają zwalczyć również obrzęki i związane z nimi cienie pod oczami. Garbniki obecne w oczarze wirginijskim skutecznie sprawdzają się u osób posiadających cerę naczynkową, ponieważ obkurczają ściany naczyń krwionośnych. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku powstałych siniaków.

Jak stosować oczar wirginijski?

Istnieje wiele sposobów korzystania z dobroczynnych działań oczaru wirginijskiego. Zwykle spotkać go można w formie kremu lub maści do stosowania miejscowego, bezpośrednio na skórę. Dodatkowo oczar można również pić, ponieważ występuje on w formie ziół, które zalewa się gorącą wodą. Napar należy trzymać pod przykryciem przez około 10 minut, następnie odstawić na 30 minut, odcedzić i wypić. Oczar wirginijski można spotkać również w formie żelu oraz sprayu, a jego koszt waha się w granicach 20 zł.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *