Olej jojoba – właściwości i zastosowanie

Olej jojoba - właściwości i zastosowanieSimondsja kalifornijska, znana powszechnie jako jojoba, to krzew pochodzący z rejonów Ameryki Północnej. Jej nasiona zawierają płynny, bezwonny i bezsmakowy wosk o żółto-złotym zabarwieniu. Jest to właśnie słynny olej jojoba, chętnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje liczne właściwości.

Olej jojoba – właściwości i zastosowanie

Podstawowymi składnikami olejku jojoba są głównie kwasy tłuszczowe i alkohole. Nie zawiera on żadnych toksyn ani substancji trujących. Za to stanowi bardzo cenne źródło witamin. Olej jojoba dobrze się wchłania i nie zapycha porów. Jest lekki, naturalny, a jednocześnie uniwersalny. Bardzo dobrze sprawdza się przy niemal wszystkich typach cery i może być stosowany na skórę całego ciała.

Jego pozytywne działanie znane jest od setek lat i polega przede wszystkim na ogromnych możliwościach nawilżających. Olejek doskonale natłuszcza i pełni rolę filtra przeciwsłonecznego, wytwarzając naturalną barierę ochronną i zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Skóra staje się gładka, miękka, jędrna, przyjemna w dotyku, odpowiednio nawilżona i odżywiona. Znika problem tzw. suchych skórek, na które narzeka tak wiele osób. Olej jojoba pomaga również w walce z cellulitem i rozstępami. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, umiejętność regenerowania skóry i regulowania wydzielanego przez nią sebum, jest używana w różnego rodzaju dolegliwościach takich jak:

Olej jojoba w kosmetologii

Olej jojoba to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kosmetyce i pielęgnacji. Zwykle bywa stosowany jako krem, balsam, maść lub serum. Warto pamiętać jednak, że dobrze nawilża również spierzchnięte, popękane i suche usta oraz okolice oczu, skutecznie zapobiegając pojawieniu się zmarszczek. Ponadto doskonale sprawdza się w demakijażu (także wodoodpornym) i oczyszczaniu twarzy. Wystarczy niewielką jego ilość wmasować w skórę, a następnie spłukać wodą. Wiele osób regularnie używa oleju na włosy – głównie na porost, do poprawienia ich kondycji, wyeliminowania łupieżu lub po prostu do ułatwienia rozczesywania. Równie dobrym rozwiązaniem jest wcieranie go w suche i zniszczone paznokcie, dzięki czemu szybciej się zregenerują i będą zdrowsze.

Ponadto olej jojoba sprawdza się znakomicie jako substancja nawilżająca podczas wykonywania masażu. Bywa także dodawany do wody w czasie kąpieli nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Warto zwrócić uwagę na to, że olej jojoba świetnie współpracuje przy wszelkiego rodzaju alergiach. Oprócz właściwości pielęgnujących ciało, ma również zastosowanie w aromaterapii. Mimo że jedną z jego cech jest bezwonność, to doskonale działa jako przedłużenie zapachu innych olejków. Z tego samego powodu bywa składnikiem wielu perfum.

Podsumowanie

Jak widać, korzyści stosowania oleju jojoba jest bardzo dużo. Poza kupowaniem gotowych produktów, zawierających go w swoim składzie, warto nabyć olejek także osobno. Jest niedrogi, a jego cena to około 20 zł za 50 ml. Jego dodatkowym atutem jest dostępność i prostota w aplikacji. Wystarczy zaledwie kilka kropel, użytych bezpośrednio na włosy i skórę lub dodanych do balsamu, kremu, szamponu czy wody podczas kąpieli.

Bio Olej Arganowy - 100% naturalny
Olej arganowy działa na nasz organizm bardzo wszechstronnie. Wszystko ze względu na naturalną równowagę znajdujących się w jego składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *