Olej z wiesiołka – właściwości i stosowanie

Olej z wiesiołka - właściwości i stosowanieOlej z wiesiołka znany jest przede wszystkim jako składnik kosmetyków oraz suplementów diety. Nie bez powodu jest więc tak popularny. Słynie ze swojego wartościowego składu, w którym znajduje się m.in. kwas linolowy, gamma – linolenowy, aminokwasy, witaminy oraz inne kwasy tłuszczowe. Czym jeszcze charakteryzuje się olej z wiesiołka oraz jakie właściwości wykazuje? Podpowiadamy.

Wiesiołek pospolity to roślina, którą spotkać głównie można na łąkach, polach oraz terenach nieużytkowych. Stanowi źródło cennych składników odżywczych, które tak naprawdę niedawno zostały odkryte zarówno przez przemysł kosmetyczny jak i farmaceutyczny. Olej z wiesiołka pospolitego reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także zwiększa odporność organizmu. Z kolei stosowany zewnętrznie pozytywnie wpływa na urodę. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jakie składniki aktywne posiada olej z wiesiołka?

Na początku należy zaznaczyć, że wiesiołek posiada aż 30 odmian. Zarówno w kosmetyce jak i farmaceutyce przede wszystkim wykorzystuje się wiesiołek dwuletni oraz wiesiołek Lamarcka. 80% składu oleju z wiesiołka stanowi kwas linolowy (70%) i kwas gamma-linolenowy (10%).

W roślinie tej znajduje się także witamina E, cynk, selen i wapń. Ponadto posiada takie związki jak: tryptofan, enzymy, fitosterole oraz aminokwasy siarkowe.

Właściwości oleju z wiesiołka

Olej z wiesiołka stosuje się przede wszystkim w leczeniu chorób układu pokarmowego. Obecne w nim kwasy omega 6 wpływają na poprawę procesów trawiennych, a także zapobiegają gromadzeniu się toksyn w organizmie.

Dodatkowo produkt ten wspomaga również odchudzanie. Głównie ze względu na aktywację funkcji brunatnej tkanki tłuszczowej, która warunkuje spalanie tłuszczu i przekształca go w ciepło. Ze względu na to, że kobiety posiadają większą ilość brunatnej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, olej z wiesiołka może stanowić doskonałe wsparcie w walce z nadwagą.

Wiesiołek może wpływać także na wygląd zewnętrzny. Obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe warunkują prawidłową pracę membran i przestrzeni międzykomórkowych skóry, utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, a także chronią przed utratą wody zewnętrzne warstwy skóry. Wspomagają w ten sposób utrzymanie jej jędrności i elastyczności. Dodatkowo kwasy te wspomagają syntezę enzymu (delta-6-desaturaza), który pomocny jest w leczeniu różnego rodzaju chorób skóry (trądzik, łuszczyca).

Nienasycone kwasy tłuszczowe wykazują pozytywne działanie w chorobach stawów, złamań kości oraz uszkodzeń więzadeł. Zmniejszają bóle reumatyczne, aktywują procesy regeneracyjne tkanki chrzęstnej i łącznej. Dodatkowo przyspieszają gojenie się ran oraz zapobiegają stanom zapalnym stawów.

Olej z wiesiołka wykazuje znaczący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Chroni przed rozwojem zapalenia płuc, oskrzeli, a także bólem gardła. Wykazuje również właściwości odtruwające. Eliminuje z organizmu toksyny i wytwarza mechanizm obronny, który chroni go przed toksycznymi substancjami.

Nie można pominąć również faktu, że olej z wiesiołka usprawnia pracę mózgu. Kwasy w nim obecne stanowią składnik komórek mózgowych. Odpowiedni poziom tego oleju wykazuje wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Odpowiada więc za pozytywny nastrój, szybkie myślenie i dobrą pamięć. W związku z tym bardzo często olej z wiesiołka poleca się osobom młodym, uczącym się oraz osobom starszym, z objawami demencji.

Olej z wiesiołka to produkt, który może być pomocny parom starającym się o potomstwo, ponieważ wpływa na proces zapłodnienia. Okazuje się bowiem, że zwiększa wydzielanie śluzu płodnego, poprawia jego jakość oraz ukrwienie śluzówki macicy.

Jak stosować olej z wiesiołka?

Olej z wiesiołka można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Można aplikować go bezpośrednio na skórę, włosy lub paznokcie i pozostawić do całkowitego wchłonięcia.

Olej wykorzystuje się również do stosowania wewnętrznego. W celach leczniczych należy wypijać i łyżeczkę oleju dziennie. Podczas terapii nowotworowych dawkowanie oleju określane jest przez lekarza.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *