Cynk

Cynk – minerał o szerokim spektrum działania

3.14 avg. rating (62% score) - 18 votes

CynkCynk jest minerałem śladowym uczestniczącym w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Posiada również wyjątkowe właściwości, których brak innym antyutleniaczom. Otóż, wywiera szczególny wpływ na funkcjonowanie grasicy, jednego z najważniejszych organów układu odpornościowego, której funkcją jest wspomaganie dojrzewania limfocytów T odpowiedzialnych za odporność komórkową.

Działanie cynku

Ten cenny minerał pomaga zachować zdrowy i atrakcyjny wygląd skóry, paznokci
i włosów. Odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowej pracy siatkówki oka, bierze udział w mineralizacji kości. Cynk jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania hormonu wzrostu oraz jest aktywatorem niezwykle ważnego męskiego hormonu jakim jest testosteron.

Cynk odgrywa kluczową rolę oddziałując na pracę układów odpornościowego, wewnątrzwydzielniczego i pokarmowego. Spożywanie produktów bogatych w cynk sprzyja również leczeniu wielu chorób autoimmunologicznych np. reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia, czy fibromialgii – charakteryzującej się uogólnionym bólem
w układzie ruchu.

Wraz z wiekiem nasza grasica ulega zmniejszeniu i zaczyna produkować mniej hormonów potrzebnych do produkcji białych krwinek. Cynk doskonale wspomaga pracę gruczołów grasicy i stymuluje nasz system odpornościowy. Nawet mała dawka cynku przyjmowana  w granicach 15-30 miligramów dziennie może wspomóc produkcję leukocytów u osób powyżej 40 roku życia, a starzenie nie musi wcale oznaczać dla nas utraty zdrowia.

Istnieją dowody na to, że suplementacja cynkiem może zredukować również symptomy Łagodnego Rozrostu Stercza (BPH), choroby związanej głównie z rozrostem komórek gruczołowych i komórek podścieliska gruczołu krokowego, powodującej zwężenie drogi odpływu moczu. Zdrowe gruczoły krokowe zawierają w swoim składzie bardzo dużo cynku, jednakże mężczyźni z przypadłością BPH posiadają ich o wiele mniej niż inne osobniki. Dzienne spożycie  dodatkowych 50 miligramów cynku wspomaga kurczenie się gruczołu prostaty łagodnie niwelując objawy BPH. Aby jednak uzyskać zadowalające rezultaty potrzeba  ok. 6 miesięcy wytrwałej suplementacji cynkiem.

Cynk stanowi kluczową rolę w produkcji wszystkich rodzajów hormonów naszego organizmu, włączając również te regulujące wzrost. Na podstawie licznych badań przeprowadzonych wśród biednych egipskich chłopców charakteryzujących się niskim wzrostem, naukowcy dowiedli, że zmiana  sposobu żywienia i wzbogacenie diety w cynk wpłynęły na stymulację ich wzrostu.

Dowiedziono także, iż ten cenny minerał podnosi poziom insuliny we krwi, w związku  z czym jest bardzo pomocną bronią w walce z cukrzycą typu I i II.

Cynk wzmaga również produkcję żeńskich i męskich hormonów płciowych, przez co jest często stosowany w terapiach bezpłodności. Przywraca płodność kobietom poprzez regulację procesów podziału komórek oraz podczas początkowej fazy rozwoju płodu, a w przypadku mężczyzn warunkuje odpowiedni poziom testosteronu i zapewnia doskonałą jakość spermy.

Suplementacja cynkiem pomaga również w szybszym powrocie do zdrowia po przebytych chorobach takich jak: grypa, przeziębienie, zapalenie gardła, jak również redukuje szumy w uszach.

Cynk posiada właściwości przyspieszające leczenie i znacznie skraca czas gojenia się ran. Przyspiesza odnowę naskórka i jest szczególnie pomocny w przypadkach poparzeń słonecznych, owrzodzeń i egzem skórnych. Lekarze przepisują go osobom, które mają problem z częstym występowaniem stanów ropnych i zapalnych skóry, podczas kuracji przeciwtrądzikowych oraz w przypadku ran pooperacyjnych. Cynk to również popularny suplement diety stosowany w leczeniu łuszczycy i hemoroidów.

Największa koncentracja tego mikroelementu występuje w uchu wewnętrznym, siatkówce oka, grasicy i gruczole krokowym, dlatego też zapewnienie odpowiedniego poziomu cynku gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie tych organów. Liczne badania naukowe wykazały, że niedostateczna ilości cynku w organizmie, szczególnie u osób po 50 roku życia, prowadzi do pogorszenia się wzroku i ma wpływ na rozwój “kurzej ślepoty”. Warto więc mieć na uwadze, ze cynk przedłużając i wzmagając działanie witaminy A odpowiedzialnej za procesy widzenia, warunkuje prawidłową strukturę i funkcje oka, zapobiegając tym samym zapaleniom spojówek i innym chorobom oczu.

Zalecane dawkowanie cynku

Długoterminowa suplementacja cynkiem wzmaga absorpcję miedzi, dlatego też dobrym rozwiązaniem są suplementy stanowiące kombinację cynku z miedzią. Preparaty te znakomicie wzmacniają włosy i spowalniają procesy ich wypadania, wiążące się  z nad-aktywnością gruczołów tarczycy.  Większość lekarzy zaleca spożywanie 1 miligrama miedzi na każde 10 miligramów cynku. Niestety nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować cynku samodzielnie.

Rekomendowana przez RDA dzienna dawka cynku dla dorosłych wynosi ok. 15 miligramów. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby powyżej 50 roku życia, nadużywające alkoholu, czy kofeiny są znacznie bardziej narażone na niedobory cynku niż pozostałe grupy i powinni rozważyć dodatkową suplementację.

Wg. Jean Harper, autorki książki „Zatrzymać starzenie“  profilaktyczne przyjmowanie dawki od 15 do 30 miligramów cynku dziennie jest wystarczające, by zapobiec niedoborom tego pierwiastka, zregenerować gruczoły przytarczyczne i zrewitalizować nasz system odpornościowy.

Zbyt długotrwałe stosowanie dawek powyżej 200 miligramów/ dobę może spowodować  mdłości, wymioty i biegunkę, dlatego też suplementacja cynkiem powyżej 50 miligramów dziennie wymaga od nas konsultacji z lekarzem.

Źródła cynku

Do najlepszych źródeł cynku należą ostrygi, uważane przez wielu za afrodyzjak, chude mięso, drób i podroby mięsne. Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona  i pełne ziarna są również bogate w ten pierwiastek śladowy. Natomiast owoce zawierają go bardzo mało lub wcale z powodu posiadania w swoim składzie błonnika i kwasu fitynowego, które blokują jego absorpcję. Dlatego też wegetarianie i osoby będące na diecie wysoko-błonnikowej mogą cierpieć na  deficyt cynku. Poza produktami spożywczymi, cynk zawiera również woda pitna.

Wysokiej jakości preparaty multiwitaminowe i mineralne zawierające cynk dostępne są pod postacią tabletek, kapsułek, płynów i pastylek. Testy wykazały, że osoby zażywające pastylki zawierające glukonian, askorbyl lub glycynian cynku są w stanie zwalczyć przeziębienie  i grypę o 3 dni wcześniej, niż Ci którzy nie stosują suplementacji.

Niedobory cynku

Do podstawowych symptomów niedoboru cynku zaliczamy: zaburzenia wzrostu u dzieci, wolne gojenie się ran, częste infekcje, kruche paznokcie, wypadanie włosów, słaba jakość spermy,  zmniejszenie zdolności wyczuwania i rozpoznawania zapachów i smaków. Deficyt cynku powoduje rozwój poważnych chorób skórnych takich jak egzema, trądzik, czy łuszczyca.

Niski poziom cynku w organizmie jest również powiązany z rozwojem raka przełyku.  W lutym 2005 r., Magazyn Narodowego Instytutu Raka opublikował rezultaty badań przeprowadzonych wśród 132 osobników pochodzących z Chin. Dowiodły one, że osoby wykazujące wyższy poziom cynku były w 79 % mniej narażone na zachorowanie na raka przełyku, niż te z mniejszą zawartością cynku w organizmie.

Polecane produkty:

Spirulina + Cynk - wewnętrzna siła
Nasz organizm zawiera nie więcej jak pół łyżeczki do herbaty cynku, a mimo to ten mikroelement jest obecny w każdej spośród 70 bilionów komórek naszego ciała.
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz