Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 marca 2021

Spirulina certyfikatyWielu producentów suplementów diety, w tym także algi Spirulina, chwali się uzyskanymi certyfikatami. Oczywiście macie Państwo na pewno świadomość, że nie wszystkie są równie ważne. Dlatego podpowiadamy, jak czytać informacje i jak je weryfikować, aby można było tego rodzaju dane wykorzystać do oceny jakości preparatów.

 

Zasady produkcji

Na początek ustalmy jedno: producent nie ma obowiązku zrzeszać się w żadnej organizacji, nie musi też starać się o żadne patenty, nie musi uzyskiwać certyfikatów jakości. Ale jest jedna rzecz, która stała się obowiązkiem: utrzymanie stałej jakości produktu. Dziś istnieje wiele programów, certyfikatów i tytułów, które to poświadczają. Natomiast w przypadku suplementów diety ważne będą dwa: ISO i HACCP. Te dwa standardy wyznaczają zasady powstawania produktów, dotykając też kwestii formalnych.

To ważne, bo właśnie formalności stanowią duże zagrożenie dla jakości: producenci suplementów to firmy, jak każda inna, ze zmieniającym się personelem, zarządem, z fuzjami i przejęciami, więc zachowanie przez cały czas tej samej procedury jest w tym przypadku kluczowe. To nie jest tak, jak w firmach rodzinnych, że zasady pracy przekazują sobie sami pracownicy. Tutaj wszystko jest udokumentowane, dzięki czemu można mieć pewność, że następna partia produktu nie będzie gorsza od poprzedniej.

Certyfikaty

Certyfikatów, którymi mogą chwalić się producenci suplementów jest całe mnóstwo. Nawet my nie jesteśmy w stanie rozwinąć wszystkich skrótów, ani nawet uporządkować ich w sensowny szereg ze wskazaniem najważniejszych. Wszystkie certyfikaty są tak naprawdę najmniej istotne, ponieważ świadczą o spełnieniu przez producenta pewnych arbitralnych norm wyznaczonych przez instytucję przyznającą dany certyfikat.

Problem polega na tym, że większość takich wyróżnień jest przyznawana jednorazowo. Później nikt nie kontroluje, czy normy spełnione jakiś czas temu, nadal są przez danego producenta realizowane. To o tyle ważne, że jeśli certyfikat został przyznany kilka lat temu, to nie świadczy w żaden sposób o jakości obecnie produkowanych suplementów. Niemniej jednak oczywiście warto patrzeć też na zdobyte przez producenta certyfikaty. Jeśli jest ich sporo, można przypuszczać, że firmie zależało na tym, że ktoś ją zauważył i nawet jeśli są to działania czysto marketingowe, to jest to sygnał dla klienta, zdecydowanie lepszy niż bierność producenta.

Patenty i prace naukowe

Prace naukowe mają to do siebie, że mogą być dobre lub kiepskie pod względem merytorycznym. Dziwnym trafem za większość tych dobrych na temat Spiruliny odpowiadają ludzie powiązani z firmą Febico, która dopiero zaczyna wchodzić na polski rynek. Dobra praca naukowa jest na wagę złota, bo świadczy o tym, że producent to nie tylko przedsiębiorca, ale przede wszystkim ekspert i profesjonalista.

Podobnie jest z patentami, przy czym te mają również wartość marketingową. Liczy się jednak treść patentu, a nie sam fakt jego posiadania, bo wiele jest patentów, które nigdy nie doczekały się realnego wykorzystania. I mamy tę świadomość, że może się Państwu wydawać, że ze sprawdzeniem prac naukowych i patentów jest wiele zachodu, skoro macie Państwo tylko kupić suplementy diety. My jednak z doświadczenia wiemy, że taką weryfikację można przeprowadzić w pół godziny. To ważne, ponieważ wielu z Państwa zwiąże się na stałe z jednym producentem suplementów. Więc tak naprawdę poświęcenie odrobiny czasu nie będzie jego zmarnowaniem, bo w końcu chodzi tutaj o Państwa zdrowie.

Oczywiście zrobicie Państwo tak, jak uważacie. My jednak zdecydowanie sugerujemy, żeby zweryfikować każdorazowo informacje o certyfikatach czy patentach – samo zaangażowanie producentów suplementów to za mało. Tu potrzebne są praktyczne rozwiązania, dzięki którym nie tylko uda się przyciągnąć klientów, ale także zaspokoić ich potrzeby.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. DiNicolantonio J., Anusha G., Keefe J., Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review, Open heart, 7/2020.
  2. Grosshagauer S., Kraemer K., Somoza V., The True Value of Spirulina, J Agric Food Chem, 8/2020.
  3. Karkos P., Leong S., Karkos C., Sivaj N., Assimakopoulos, Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami