Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Promocja Black Friday Spirulina Febico 1+1 Gratis

Aktualizacja: 4 grudnia 2020

Czy mikrofalówka jest niezdrowa?Coraz częściej osoby interesujące się zdrowiem zastanawiają się, czy mikrofalówka jest niezdrowa. Zdania na ten temat są podzielone, a dyskusje wciąż głośne. Przebywanie w pobliżu kuchenki mikrofalowej nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. Należy jednak wiedzieć, że podgrzewanie pokarmów w mikrofali zmienia ich strukturę i skład chemiczny.

Czy mikrofalówka jest niezdrowa?

Pomimo istniejących doniesień naukowców o tym, że kuchenki mikrofalowe (podobnie jak promieniowanie jonizujące) spowodować mogą efekty atermiczne, w tym interakcje z DNA i białkami, powszechnie uważa się, że oddziałują one na organizmy wyższe jedynie poprzez efekt temperaturowy. Energia kwantowa mikrofal jest bowiem w dużym stopniu mniejsza od energii koniecznej do rozrywania kowalencyjnych wiązań chemicznych. Stąd możliwość zachodzenia wywoływanych przez mikrofale reakcji, które mogłyby prowadzić do powstawania w żywności produktów toksycznych jest bardzo mało prawdopodobna, niemal znikoma.

W praktyce, wszystkie urządzenia dopuszczone do sprzedaży muszą spełnić szereg wymagań i przejść wiele testów. Światowa Organizacja Zdrowia zapewnia, że promieniowanie emitowane przez mikrofalówki jest zbyt niskie, aby mogło negatywnie wpłynąć na zdrowie. Nawet, jeśli kuchenka mikrofalowa będzie użytkowana często i przez dłuższy czas. Dodatkowo należy wspomnieć, że spożywanie dań z mikrofalówki wcale nie powoduje raka – nie ma ku temu żadnych dowodów ani potwierdzeń popartych badaniami.

Jak mikrofalówka wpływa na jedzenie?

Każdy się zgodzi, że wiele produktów spożywczych podgrzewanych w mikrofalówce różni się od takich samym produktów podgrzewanych w piekarniku czy na patelni. Dlaczego tak się dzieje? Otóż działanie mikrofalówek polega na wprowadzeniu drgań cząsteczek wody o wysokiej częstotliwości. W następstwie tego woda przechodzi w stan gazowy, czyli parę wodną, która właśnie odpowiada za podgrzanie pokarmu. Można zatem podsumować, że podgrzewanie w mikrofali zmienia chemiczną strukturę pokarmów.

Jakie jest tego następstwo? Przede wszystkim spadek jakości takich dań wskutek obniżenia zawartości niektórych składników odżywczych. Zauważa się głównie spadek ilości antyoksydantów. Przeprowadzono badania z użyciem brokułów, które poddawano różnym obróbkom termicznym. W wyniku podgrzewania ich w kuchence mikrofalowej wspomniane warzywa straciły aż 97% wszystkich antyoksydantów w nich zawartych. W podobny sposób mikrofalówka niszczy enzymy zawarte w mleku czy witaminę B12.

Czy powinniśmy korzystać z mikrofalówki?

Nie ma większych przeciwwskazań do korzystania z kuchenki mikrofalowej. Należy jedynie mieć na uwadze, że niektóre pokarmy w niej podgrzane będą charakteryzować się mniejszą wartością odżywczą oraz innym smakiem. Przykładowo, kawałek pizzy podgrzany w mikrofalówce będzie mieć konsystencję nieco gumową, a nie chrupiącą, jak się oczekuje po tym daniu.

Mając na uwadze zdrowie (głównie w kontekście dostarczania składników odżywczych i ich biodostępności) zaleca się inne metody odgrzewania dań. W przypadku braku czasu lub konieczności szybkiego odgrzania dania można korzystać z mikrofalówki. Nie spowoduje to żadnych efektów ubocznych. Zalecamy korzystanie z omawianego urządzenia z umiarem. Wszystko jest dla ludzi, należy jednak mieć wyobraźnię w korzystaniu z dostępnych możliwości.

Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mariańska M., Aniołczyk H., Mamrot P., Kuchenki mikrofalowe – kontrola emisji i ekspozycji na pole elektromagnetyczne, Bezpieczeństwo Pracy, 12/2017.
  2. Nawal A., El G., Eman R., Impact of microwave heated food on health Journal, Journal of Advances in Biology, 16/2014.