Kolagen do picia
Kolagen do picia

FungicydyFungicydy to środki grzybobójcze stosowane w przemyśle i rolnictwie. Mają bardzo szeroki zakres stosowania, a ich głównym celem jest zwalczanie szkodliwych patogenów pojawiających się na roślinach uprawnych. Preparaty o dobrym składzie nie są niebezpieczne dla zdrowia.

Dobre fungicydy – czyli jakie?

Wysokiej jakości preparaty grzybobójcze charakteryzują się przede wszystkim:

  • wysoką aktywnością biologiczną przeciwko zwalczanym patogennym mikroorganizmom;
  • odpowiednią selektywnością działania;
  • małą toksycznością dla środowiska i organizmów pożytecznych.

Szczególnie ważny jest ostatni punkt. Fungicydy powinny być neutralne nie tylko dla organizmów ludzkich, ale również zwierzęcych. Na polach uprawnych mieszka bowiem wiele pożytecznych zwierząt, natomiast w przydomowych ogródkach czas spędzają zwierzęta domowe. Niestety, bardzo często wciąż stosuje się preparaty o bardzo wysokiej skuteczności, ale małym bezpieczeństwie dla człowieka.

Jak działają fungicydy?

Fungicydy mogą działać na 3 sposoby:

  • zapobiegawczo;
  • interwencyjnie;
  • wyniszczająco.

Pierwszy sposób działania opiera się na stworzeniu przez środki ochrony specjalnej bariery. Uniemożliwia ona przeniknięcie grzybów do tkanek roślinnych. W związku z tym fungicydy stosuje się na zdrowe, nieskażone jeszcze rośliny celem ich ochrony. Działanie interwencyjne opiera się za zahamowaniu rozwoju grzyba, natomiast wyniszczający sposób działania polega na doszczętnym zniszczeniu struktury szkodliwego patogenu, wraz z jego zarodnikami, co powstrzymuje nawroty choroby.

Jak wybrać fungicydy?

Przede wszystkim należy mieć na uwadze bezpieczeństwo – własne i środowiska. Mając dobrą firmę środków ochrony roślin należy kierować się rodzajem grzyba, który chcemy zwalczać. Najlepiej działają preparaty celowane. Przykładowo, w przypadku zbóż najczęściej problemem są: mączniak prawdziwy zbóż, brunatna plamistość liści oraz septorioza paskowana liści. Należy znaleźć takie fungicydy, które działają konkretnie w kierunku tych grzybów.

Zobacz również: Warzywa, które nie wchłaniają pestycydów.

Skład fungicydów

W składzie fungicydów bardzo często można znaleźć następujące związki:

  • difenokonazol;
  • tebukonazol;
  • azoksystrobina;
  • fludioksonil;
  • tlenochlorek miedzi.

Co warto wiedzieć o tych przykładowych związkach? Difenokonazol należy do grupy triazoli, działa we wszystkich 3 wyżej opisanych systemach. Szczególnie silnie i korzystnie działa w ochronie rzepaku, zbóż i buraka cukrowego. Z dniem 31.03.2021 związek ten wycofano z użycia ze względu na szkodliwe działanie uboczne. Tebukonazol chroni drzewa owocowe, zboża i rzepak, przenikając bezpośrednio do tkanek ochraniających rośliny. Zalicza się go do potencjalnie niebezpiecznych, znajdujących się na liście do wycofania z obrotu. Azoksystrobina to najpopularniejsza na świecie substancja z grupy strobiluryn. Ma szeroki zakres działania i jest uznawana za bezpieczną dla środowiska. Fludioksonil w odpowiednich dawkach jest bezpieczny, chroni zboża i uprawy sadownicze. Z kolei tlenochlorek miedzi to jeden z najskuteczniejszych fungicydów, wykazujących jednocześnie bardzo niską toksyczność. Tworzy solidną warstwę ochronną na liściach i łodygach, przez co efektywnie niszczy zarodniki grzybów infekujących roślinę. Tlenochlorek miedzi stosowany jest do ochrony drzew owocowych, warzyw i ziemniaków.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Okorski A., Pszczółkowska A., Oszako T., Nowakowska J., Aktualne możliwości i perspektywy wykorzystania fungicydów w leśnictwie, Leśne Prace Badawcze, 2/2015.
  2. Wachowska U., Goriewa K., Duba A., Charakterystyka grup fungicydów i induktorów odporności stosowanych w ograniczaniu występowania patogenów zbóż, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 589/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami