Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 18 września 2021

Warzywa, które nie wchłaniają pestycydówWarzywa, które nie wchłaniają pestycydów, a więc nie są podatne na ich szkodliwe działanie rzeczywiście istnieją. Nie muszą być to wcale warzywa „eko”. W rolnictwie wyróżnia się kilka przykładów, które pozostają oporne na pestycydy. Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Czym są pestycydy?

Sprawą niewątpliwą jest rosnąca liczba ludności na świecie. Tak duża populacja wymaga odpowiedniej ilości jedzenia, aby mogła przeżyć. Normalne, ekologiczne uprawy nie byłyby w stanie wykarmić ludzkości. Innymi słowy – światowy popyt na żywność spowodowany stale rosnącą liczbą populacji sprawił, że pestycydy i inne substancje chemiczne stały się powszechnie stosowane. Pestycydy umożliwiają zwalczanie szkodników i chwastów na polach uprawnych, gwarantując obfite zbiory.

Zobacz również: Farmy wertykalne.

Pestycydy są substancjami chemicznymi i biologicznymi, których celem jest niszczenie bądź opóźnianie rozwoju niepożądanych organizmów. Środki ochrony roślin w środowisku ulegają przemianom i mogą być przenoszone pomiędzy różnymi ekosystemami. W formie początkowej bądź jako pochodne metabolity mają zdolność do przenikania do ziemi, wody, atmosfery, a także do produktów spożywczych oraz pasz dla zwierząt, tym samym stwarzając niebezpieczeństwo dla organizmów żywych.

Szkodliwość pestycydów

Udowodniono, że pestycydy stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Z powodu ogólnoświatowego, powszechnego użycia tych preparatów na zatrucie pestycydami narażona jest ludzkość na całym świecie. Pestycydy wykazują działanie mutagenne i rakotwórcze, zwiększając ryzyko rozwoju złośliwych nowotworów. Są neurotoksyczne, zaburzają regulacje hormonalną i enzymatyczną. Mogą prowadzić do bezpłodności, ponieważ bezpośrednio wpływają na ludzki rozród. Dodatkowo zaburzają metabolizm insuliny i glukozy oraz upośledzają pracę tarczycy (a także innych gruczołów wewnątrzwydzielniczych).

Warzywa, które nie wchłaniają pestycydów

Zdolność kumulowania pestycydów w dużej mierze zależy od pewnych cech warzyw, głównie od ich budowy strukturalnej i fizjologii. Raport EWG przygotowany przez Amerykańską Agencję non-profit stanowi spis 15 warzyw niewchłaniających pestycydów, są więc wolne pod kątem substancji toksycznych. Agencja ta specjalizuje się w badaniach środowiska i zawartości w nim związków szkodliwych dla zdrowia. Dzięki ich liście można sprawdzić, które warzywa są pozbawione pestycydów, zaś które kumulują ich największe ilości. Na liście znajdują się jednak nie tylko warzywa, ale i owoce. Oto najnowszy spis:

Nie należy jednak stawiać tej listy na piedestale, ponieważ i ona ma swoje wady. Mniej niż 0,5% warzyw i owoców z tej listy przekracza dopuszczalne normy pestycydów. Błędne zrozumienie listy może skutkować zaprzestaniem spożywania niektórych owoców i warzyw, co jest zjawiskiem niekorzystnym dla zdrowia. Wyżej wymienione produkty spożywcze mają zdolność opierania się pestycydom, są on nich wolne. Warto skupiać się na ich podwyższonym spożyciu, jednak nie kosztem unikania pozostałych produktów. Aby cieszyć się bogatą, urozmaiconą dietą najlepiej jest sięgać po wszystkie owoce i warzywa, jednak mając pewność co do ich pochodzenia. Najlepszym źródłem są uprawy ekologiczne.

Warzywa, które wchłaniają pestycydy

Stosowanie pestycydów w największym stopniu oddziałuje na następujące warzywa:

W 2019 roku przeprowadzono badania jarmużu, które wykazały, że w jednej jego próbce zawierało się 18 różnych pozostałości po szkodliwych związkach uprawnych. Aż 92% przetestowanych próbek jarmużu wykazywało ten sam problem. Jak wspomniano, aby zadbać o zdrowie nie należy rezygnować z tych warzyw, lecz kupować je u sprawdzonych rolników lub w razie możliwości uprawiać samodzielnie w ogródku.

Polecane produkty

Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kowalska G., Kowalski R., Pestycydy – zakres i ryzyko stosowania, korzyści i zagrożenia – praca przeglądowa, Annales Horticulturae, 2/2019.
  2. Witczak A., Pohoryło A., Ocena zanieczyszczenia żywności pestycydami fosforoorganicznymi a ryzyko zdrowotne konsumentów, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami