Jakie produkty spowalniają metabolizm?

Jakie produkty spowalniają metabolizm?Jakie produkty spowalniają metabolizm? W naszej diecie, jest wiele produktów, które mają negatywny wpływ na nasz układ trawienny. Wiele osób zdaje sobie z tego sprawę i doskonale wie, które to z nich. Niestety nie jest to często powód, aby wykluczyć je ze swojej diety, ponieważ pokusa czasami jest silniejsza. A produkty te zazwyczaj posiadają w sobie wiele konserwantów i innych chemicznych substancji, które mają negatywny wpływ nie tylko na nasz układ trawienny, ale również na cały organizm. Sprawdźmy jakie produkty spowalniają metabolizm i uniemożliwiają chudnięcie.

Jakie produkty spowalniają metabolizm?

Istnieje długa lista produktów spożywczych, które powinniśmy całkowicie wyeliminować z naszej diety lub przynajmniej ograniczyć ich spożywanie. Większość z nich ma negatywny wpływ na nasz organizm i może prowadzić do wielu poważnych zaburzeń w jego funkcjonowaniu. Warto więc wiedzieć jakie produkty spowalniają metabolizm i mogą być dla nas niebezpiecznie, aby móc wyeliminować je ze swojej diety.

  • Chipsy – może nam się wydawać, że nie są one niezdrowe. Przecież są zrobione z ziemniaków, a ich producenci zapewniają nas, że są pieczone w piecu, co nie wymaga użycia oleju. Jednak prawda jest taka, że garść chipsów ma aż sto kalorii. To bardzo dużo, biorą pod uwagę, że nie jest to nawet dwadzieścia gramów tego produktu. W chipsach możemy znaleźć wiele sztucznych aromatów czy poprawiaczy smaku. A większość z nich ma w sobie bardzo dużo tłuszczu. To wszystko sprawia, że chipsy negatywnie wpływają na nasz układ trawienny i znacząco spowalniają metabolizm. Przez to większa ilość tkanki tłuszczowej zostanie zmagazynowana w naszym organizmie. To z kolei sprawi, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów.
  • Fast Food – wszystkie szybkie dania, które możemy dostać w restauracjach szybkiej obsługi, pizzerie czy inne fast foody, mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Zazwyczaj są one robione z niskiej jakości produktów, które mają w sobie wiele chemicznych substancji i konserwantów. Mają one dużą zawartość tłuszczu, cukrów i węglowodanów. Nie mają w sobie prawie żadnych wartościowych substancji odżywczych. To oczywiście nie znaczy, że mamy całkowicie zrezygnować z jedzenia fast foodów. Oczywiści możemy pozwolić sobie na posiłek tego typu, ale raz w miesiącu. Wtedy nie sprawi on, że przytyjemy kilka kilogramów czy doprowadzimy do problemów ze zdrowiem. Jednak jeśli zdarza nam się jeść produkty tego typu nawet kilka razy w tygodniu, to bardzo szybko może pojawić się nadwaga i otyłość. Ważne jest więc, aby ograniczyć ich spożywanie do minimum.
  • Konserwy – nie wszyscy je jemy, ale wiele osób spożywa konserwy przynajmniej raz na tydzień. Mają one długie terminy ważności. Jednak produkty, które mogą przez długi czas stać na pułkach, bez popsucia się, muszą mieć w sobie wiele substancji konserwujących, które zapobiegną rozwijaniu się bakterii. To właśnie konserwanty i spulchniacze, które znajdują się w konserwach, spowalniają pracę naszego metabolizmu. Należy również pamiętać, że konserwy mają w sobie dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i może prowadzić do wielu zaburzeń gospodarki wodnej.
  • Zupki błyskawiczne – uwielbiane przez młodzież, a w szczególności studentów. Są one łatwe w przygotowaniu i mogą nam zapewnić sycący posiłek. Jednak to co się w nich znajduje, nie ma dobrego wpływu na nasze zdrowie. Makaron, który znajdziemy w zupkach błyskawicznych jest tuczący i ma dużą zawartość węglowodanów. A w saszetkach znajdziemy sztuczne aromaty, poprawiacze smaku i barwniki. Dodatkowo jest w nich dużo soli i tłuszczu. To wszystko sprawia, że taki rodzaj posiłków może prowadzić do szybkiego przybrania na masie, a w efekcie do otyłości. W dłuższej perspektywie może również dochodzić do zatykania naczyń krwionośnych. Należy więc ich unikać i nie wprowadzać ich do naszej diety. Warto poświęcić kilka minut, aby przygotować bardziej wartościowy posiłek. To na pewno opłaci się w przyszłości.
  • Sery topione – stosowane do kanapek, pizz i innych dań, które z łatwością możemy przygotować w domu. Dla wielu z nas sery są produktem, który znajduje się w codziennym jadłospisie. Jednak zapominamy, że sery mają w sobie wiele konserwantów, spulchniaczy i soli. Te wszystkie składniki sprawiają, że nasz metabolizm spowalnia swoją pracę. Sery topione mają również negatywny wpływ na nasz układ trawienny, co może powodować ból brzucha.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Emilia
    Emilia says:

    Na szczęście wymienione produkty rzadko albo wcale nie mają miejsca w mojej diecie. Przyznaję. że mam słabość do chipsów 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *