Kolagen do picia
Kolagen do picia

Czysta Spirulina to jeden z najpopularniejszych współcześnie suplementów diety. Jest algą (glonem) z gromady sinic, stanowiącym powszechny składnik planktonu zwłaszcza na terenach jezior Afryki, choć obecnie pozyskuje się ją w skali masowej w różnych częściach świata. W sklepach zakupić można Spirulinę z proszku lub w formie tabletek, obie mają swoje zalety.

Co to jest czysta Spirulina?

Czysta Spirulina stanowi niebiesko-zieloną biomasę, pod mikroskopem przyjmującą postać spirali, stąd właśnie pochodzi jej nazwa. Jest to alga izolowana, co oznacza, że w składzie takiego suplementu diety nie znajdują się żadne inne, dodatkowe składniki czy produkty, co ma miejsce np. w przypadku Spiruliny połączonej z Chlorellą lub Spiruliny wzbogacanej minerałami. Spirulina znana jest głównie z tego, że stanowi bogate źródło białek. Białka w niej obecne zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, a poziom białka w suchej masie produktu może sięgać do 70%. Są one w pełni przyswajalne w układzie pokarmowym człowieka, podobnie, jak w przypadku białek pochodzenia zwierzęcego. Stanowi więc dobre źródło białka w diecie wegan i wegetarian. Pozostałe składniki znajdujące się w czystej Spirulinie to:

  • fikocyjanina – niebiesko-zielony barwnik o silnym działaniu antyoksydacyjnym;
  • witaminy – głównie witaminy z grupy B, ale i C, A, E;
  • składniki mineralne – żelazo, wapń, cynk, sód, potas, magnez;
  • tłuszcze – w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 i Omega 6;
  • węglowodany;
  • błonnik pokarmowy;
  • beta-karoten i chlorofil.

Jedną z większych zalet produktu jest całkowite bezpieczeństwo stosowania. Wszystko dlatego, że skład suplementu jest czysty i jasny, tym bardziej, jeśli pochodzi on ze sprawdzonych źródeł.

Formy czystej Spiruliny

Czysta Spirulina dostępna jest w dwóch wersjach – jako tabletki oraz jako proszek. Dzięki sproszkowanej postaci można zarówno ją spożywać, jak i stosować zewnętrznie (na skórę, włosy, a nawet paznokcie). W kosmetologii wystarczy dodać miarkę proszku do kefiru, naturalnego miodu, wody, żółtka jaja lub innego produktu, by po zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstej masy. Świetnie sprawdzi się ona jako maseczka do włosów lub skóry (każdy typ), zaś po dodaniu do tego nasion chia lub fusów po kawie – stanie się naturalnym peelingiem. Spirulina w proszku nadaje się też do suplementacji. Po zmieszaniu z wodą, koktajlem owocowo-warzywnym bądź smoothies można ją pić, zaś dodając do owsianek stanie się wartościowym uzupełnieniem potrawy. Największą zaletą Spiruliny w proszku jest więc jej wszechstronność.

W przypadku Spiruliny w tabletkach zaletą jest możliwość szybkiego przyjmowania jako suplement. Tabletki połyka się, popijając szklanką wody, dzięki czemu omijamy rybi, charakterystyczny smak i zapach produktu, które są mocno wyczuwalne w przypadku Spiruliny w proszku. Tabletki można też mieć zawsze przy sobie i nie będzie problemu z ich połknięciem, np. w podróży.

Najlepsza czysta Spirulina

Za jedną z najlepszych Spirulin uznaje się tę marki Bioalgi, dostępną zarówno w formie proszku do rozpuszczania w wodzie, jak i tabletek. Jej największymi zaletami są:

  • pochodzenie – Spirulina Bioalgi hodowana jest w wodach Tajwanu, uznawanych powszechnie za jedne z najczystszych. Dlatego też obfituje w cenne składniki i nie zawiera w sobie toksyn czy zanieczyszczeń, które mogłyby być zawarte w innych wodach;
  • wysoka zawartość algi w jednej tabletce – jedna tabletka Spiruliny Bioalgi zawiera 500 mg czystej algi;
  • prosty skład – w zależności od wybranego suplementu diety u wspomnianego producenta zakupić można czystą, 100% Spirulinę, ale również Spirulinę wzbogaconą określonym dodatkiem, np. żelazem. W składzie nie znajdują się jednak sztuczne uzupełniacze i konserwanty;
  • bezpieczeństwo – Spirulina Bioalgi została przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) pod względem zawartości metali (ołów i kadm) oraz w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA);
  • ekologiczne opakowanie – Spirulina bioalgi pakowana jest próżniowo, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i wszystkie składniki odżywcze, a wykorzystywane opakowania nadają się w 100% do recyklingu.

Z pozytywnymi opiniami innych konsumentów zapoznać się można na wielu różnych forach internetowych.

 

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami