Aktualizacja: 8 lipca 2025
Algi Spirulina znane są na całym świecie dzięki niezwykle bogatemu składowi oraz kompleksowym właściwościom prozdrowotnym. Ze względu na wszechstronne działanie stosuje się je również w kosmetologii czy piekarnictwie. Wyróżniają się niebiesko-zielonym zabarwieniem i charakterystycznym zapachem oraz smakiem. Algi dostępne są najczęściej w formie jako Spirulina w proszku lub Spirulina w tabletkach.
Spis treści
Algi Spirulina – charakterystyka
Algi Spirulina (najczęściej Spirulina platensis) to mikroorganizmy zaliczane również do rodziny cyjanobakterii. Z wyglądu przypominają spiralnie skręcone nitki, skąd nazwa. Mogą wzrastać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych – różnią się wówczas zawartością składników mineralnych. Jednak najlepsze suplementy diety i kosmetyki są tworzona przez Spirulinę hodowaną z kontrolowanych, zamkniętych zbiornikach, gdzie producent ma pewność co do czystości danej wody. Warto bowiem zaznaczyć, że wszystkie ewentualne toksyny i zbędne związki są dość szybko pochłaniane przez komórki alg. Podobnie jest z cennymi składnikami, w tym minerałami, znajdującymi się w wodzie. Dlatego też woda, w której żyje Spirulina, powinna być przede wszystkim czysta mikrobiologicznie.
Bardzo ważne jest środowisko, w którym jest ona hodowana. Jednym z najbardziej odpowiednich jest Tajwan, gdzie uzyskuje się wysokiej jakości algi, ponieważ to właśnie tam występuje m.in. stałe nasłonecznienie, odpowiednia wilgotność, woda pozyskiwana z czystych źródeł górskich, całkowicie wolna od przemysłu. Nie naraża to (jak ma to miejsce w przypadku sztucznego nasłonecznienia, które wykorzystują producenci w innych częściach świata, np. w Europie) na powstawanie stresu oksydacyjnego wewnątrz komórek algi Spirulina. Powoduje to, że algi z Tajwanu zachowują wszystkie składniki odżywcze i witaminy w najwyższym stężeniu i jakości.
Algi Spirulina – skład
Skład Spiruliny na przestrzeni ostatnich lat został bardzo dobrze poznany, co wiąże się z jej rosnącą popularnością. Do najważniejszych składników należą m.in.:
- pełnowartościowe białko – stanowi nawet do 70% suchej masy tej algi. Co ważne, jest to białko w pełni przyswajalne, czyli o biodostępności na poziomie białka pochodzenia zwierzęcego;
- żelazo – o zawartości równie wysokiej, co np. w mięsie wołowym;
- fikocyjanina – silny antyoksydant, któremu Spirulina zawdzięcza nie tylko wiele spośród swoich cennych właściwości, ale również typowe, niebiesko-zielone zabarwienie;
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 i Omega 6.
Dodatkowo w Spirulinie znajdują się witaminy (w tym witaminy z grupy B, witamina A, witamina K, witamina E), minerały (oprócz wcześniej wspomnianego żelaza to również m.in. cynk, wapń, fosfor, magnez, mangan, potas), błonnik pokarmowy, węglowodany złożone, karotenoidy, chlorofil.
Algi Spirulina – działanie
Spirulina zawiera fikocyjaninę, która działa silnie przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Zmniejsza liczbę krążących w organizmie wolnych rodników tlenowych, przez co jednocześnie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Stymuluje aktywność limfocytów i makrofagów, a więc zwiększa odporność i sprawia, że ewentualne infekcje przechodzone są lżej. Ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka i aminokwasów może stanowić idealne wsparcie diety wegańskiej i diety wegetariańskiej.
Dodatkowo Spirulina jest jednym z najcenniejszych suplementów diety na układ sercowo-naczyniowy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje poziom cholesterolu i glikemii, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Należy podkreślić, że jednocześnie liczą się inne działania prewencyjne, np. regularna aktywność fizyczna, unikanie palenia papierosów czy zdrowa dieta uboga w tłuszcze nasycone. Jeśli będziemy niezdrowo się odżywiać, sięgać po używki i prowadzić siedzący tryb życia, systematyczna suplementacja Spiruliny (lub dowolnych innych suplementów) przyniesie znacznie mniejsze efekty.
Czy algi Spirulina są bezpieczne?
Ostatnimi czasy pojawiają się doniesienia o podwyższonej zawartości (w wybranych suplementach diety) substancji toksycznych, np. glinu, co może mieć związek ze sposobem prowadzenia niektórych przemysłowych hodowli alg. Jeśli jednak Spirulina jest hodowana w czystych wodach, sam proces produkcji odbywa się na najwyższym poziomie, a także prowadzone są regularne badania to ten naturalny produkt jest całkowicie bezpieczny. Wręcz polecany, ponieważ zalicza się ją wówczas do grona superfoods, czyli naturalnej żywności o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych (szczególnie wspierających oczyszczanie organizmu z toksyn) oraz cennym składzie. Należy jednak wybierać algi Spirulina od sprawdzonych producentów (np. bioalgi), czyli takich którzy posiadają certyfikaty potwierdzające jakość produktu.



Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ramirez-Rodrigues M., Estrada-Beristain C., Metri-Ojeda J., Perez-Alva A., Baigts-Allende D., Spirulina platensis Protein as Sustainable Ingredient for Nutritional Food Products Development, Sustainability, 13/2021.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
Zostaw komentarz