Aktualizacja: 4 lipca 2025
Algi Spirulina są znane na całym świecie dzięki niezwykle bogatemu składowi oraz kompleksowym właściwościom prozdrowotnym. Ze względu na wszechstronne działanie stosuje się je również w kosmetologii czy piekarnictwie. Wyróżniają się charakterystycznym, niebiesko-zielonym zabarwieniem i rybim zapachem oraz smakiem. Są dostępne najczęściej w formie proszku lub tabletek.
Spis treści
Algi Spirulina – charakterystyka
Algi Spirulina (najczęściej Spirulina platensis lub Spirulina maxima) to mikroorganizmy zaliczane również do rodziny cyjanobakterii. Z wyglądu przypominają spiralnie skręcone nitki, skąd nazwa. Mogą wzrastać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych – różnią się wówczas zawartością składników mineralnych. Jednak najlepsze suplementy diety i kosmetyki są tworzona przez Spirulinę hodowaną z kontrolowanych, zamkniętych zbiornikach, gdzie producent ma pewność co do czystości danej wody. Warto bowiem zaznaczyć, że wszystkie ewentualne toksyny i zbędne związki są dość szybko pochłaniane przez komórki alg. Podobnie z cennymi składnikami, w tym minerałami, znajdującymi się w wodzie. Dlatego też woda, w której żyje Spirulina, powinna być przede wszystkim czysta mikrobiologicznie.
Algi Spirulina – skład
Skład Spiruliny na przestrzeni ostatnich lat został bardzo dobrze poznany, co wiąże się z jej rosnącą popularnością. Do najważniejszych składników należą:
- pełnowartościowe białko, stanowiące nawet do 70% suchej masy tej algi. Co ważne, jest to miało w pełni przyswajalne, czyli o biodostępności na poziomie białka pochodzenia zwierzęcego;
- żelazo – o zawartości równie wysokiej, co np. w mięsie wołowym;
- fikocyjanina – silny antyoksydant, któremu Spirulina zawdzięcza nie tylko wiele spośród swoich cennych właściwości, ale również typowe, niebiesko-zielone zabarwienie;
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 i Omega 6.
Dodatkowo w Spirulinie znaleźć można witaminy (w tym witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K, witaminę E), inne składniki mineralne (m.in. cynk, wapń, fosfor, magnez, mangan, potas), błonnik pokarmowy, węglowodany złożone, karotenoidy, śladowe ilości chlorofilu.
Działanie algi Spirulina
Spirulina zawiera fikocyjaninę, która działa silnie przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Zmniejsza liczbę krążących w organizmie wolnych rodników tlenowych, przez co jednocześnie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Stymuluje aktywność limfocytów i makrofagów, a więc zwiększa odporność i sprawia, że ewentualne infekcje przechodzone są lżej. Ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka i aminokwasów może stanowić idealne wsparcie diety wegańskiej i wegetariańskiej.
Dodatkowo Spirulina jest jednym z najcenniejszych suplementów diety na układ sercowo-naczyniowy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje poziom cholesterolu i glikemii, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Oczywiście należy podkreślić, że jednocześnie liczą się inne działania prewencyjne, np. unikanie palenia papierosów czy zdrowa dieta uboga w tłuszcze nasycone. Jeśli będziemy niezdrowo się odżywiać, sięgać po używki i prowadzić siedzący tryb życia, systematyczna suplementacja Spiruliny (lub dowolnych innych suplementów) nie ma sensu.
Czy algi Spirulina są bezpieczne?
Ostatnimi czasy pojawiają się doniesienia o podwyższonej zawartości (w wybranych suplementach diety zawierających m.in. Spirulinę) substancji toksycznych, np. glinu, co może mieć związek ze sposobem prowadzenia niektórych przemysłowych hodowli glonów. Jeśli jednak Spirulina jest hodowana w czystych wodach, a sam proces produkcji odbywa się na najwyższym poziomie, jest to alga całkowicie bezpieczna. Wręcz polecana – zalicza się ją wówczas do grona superfoods, czyli naturalnej żywności o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych oraz cennym składzie.
Bibliografia
- Ramirez-Rodrigues M., Estrada-Beristain C., Metri-Ojeda J., Perez-Alva A., Baigts-Allende D., Spirulina platensis Protein as Sustainable Ingredient for Nutritional Food Products Development, Sustainability, 13/2021.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
Zostaw komentarz