Kolagen do picia
Kolagen do picia

Alga słodkowodna to taki mikroorganizm zaliczany do glonów (rzadziej do cyjanobakterii, jak np. Spirulina), który wzrasta w wodach słodkich, a nie słonych (jak wskazuje nazwa). Takie algi mają równie bogaty skład, co algi słonowodne, choć są nieco uboższe w składniki mineralne, których mamy cały ogrom w wodach morskich i oceanicznych. Mimo tego mają wiele zalet. Mogą być stosowane np. w przypadku osób niemogących przyjmować jodu (np. przy nadczynności tarczycy).

Alga słodkowodna – charakterystyka

Algi słodkowodne to rodzaj glonów, które żyją w wodach słodkich, takich jak jeziora, rzeki, stawy czy źródła. Stanowią ważne, choć często niedoceniane biologicznie organizmy samożywne, co oznacza, że przeprowadzają fotosyntezę i produkują tlen, odgrywając kluczową rolę w ekosystemach wodnych. Ponadto są pożywieniem dla wielu organizmów wodnych, umożliwiając ich przetrwanie. Algi słodkowodne mają znaczenie również we współczesnej suplementacji czy kosmetologii.

Najbardziej znane gatunki alg słodkowodnych to Chlorella i Spirulina, choć jest ich oczywiście znacznie więcej. Pozostałymi mogą być: euglena, nostoc, anabaena i wiele innych, jednak nie znajdują one takiego zastosowania w gastronomii, lecznictwie czy kosmetyce.

Suplementacja alg słodkowodnych

Najczęściej rekomendowane algi słodkowodne do suplementacji to zwłaszcza Spirulina i Chlorella – uznawane za tzw. superfoods ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Największe zalety Spiruliny przedstawiane są następująco:

  • aż 70% pełnowartościowego białka w suchej masie, przez co może być jego idealnym źródłem w diecie wegan i wegetarian;
  • pełen pakiet niezbędnych aminokwasów, wysoka zawartość żelaza (na poziomie zawartości tego pierwiastka w mięsie wołowym) oraz odpowiednia ilość NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe);
  • wspieranie układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego poprzez łagodzenie stanów zapalnych, obniżanie ciśnienia tętniczego oraz zmniejszanie ilości wolnych rodników tlenowych, co z kolei Spirulina w dużej mierze zawdzięcza zawartości fikocyjaniny, silnego przeciwutleniacza.

Z kolei Chlorella:

  • zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, w efekcie czego reguluje trawienie i wspiera naturalną, dobroczynną mikroflorę jelitową;
  • zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy E oraz chlorofilu, kolejnego silnego antyoksydantu;
  • detoksykuje organizm, co oznacza, że ma zdolność wiązania się z niektórymi metalami ciężkimi, toksynami i zanieczyszczeniami kumulującymi się w organizmie, po czym sprawnie usuwa je na zewnątrz, oczyszczając ustrój od środka.

Każda z tych alg ma swoje określone działanie, dlatego zawsze dobrym pomysłem jest przyjmowanie ich jednocześnie, by mogły się uzupełniać.

Jak stosować algi słodkowodne?

Suplementacja alg słodkowodnych rekomendowana jest każdemu, kto chce uzupełnić niedobory pokarmowe, odżywić organizm, wesprzeć zdrowie, samopoczucie i urodę. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby z przeciwwskazaniami do stosowania alg słonowodnych, a więc zawierających w swoim składzie jod. Takimi osobami są pacjenci: z nadczynnością tarczycy, zapaleniem naczyń z hipokomplementemią, alergią na ten pierwiastek, guzkami autonomicznymi tarczycy czy w trakcie naświetlania tarczycy (przy leczeniu onkologicznym). Jeśli suplementujemy algi słodkowodne, zawsze należy stosować się do zaleceń producenta. Oznacza to, że jeżeli sugerowane dawkowanie obejmuje jedną miarkę proszku dziennie, należy zmieszać ją z wodą, sokiem, owsianką, koktajlem i wypić, nie zwiększając tej dawki. Z kolei chcąc zastosować daną algę jako kosmetyk, po zmieszaniu z miodem, jogurtem, żółtkiem, wodą lub inną substancją nośną nakłada się ją na skórę lub włosy, pozostawiając na 15-20 min jako maseczkę.

Bibliografia

  1. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami