Niebiesko-zielone algi, do których głównie zalicza się Spirulina, stanowią mikroskopijne organizmy wodne, łączące w sobie cechy bakterii i roślin. Choć technicznie są bakteriami, przeprowadzają fotosyntezę i przypominają klasyczne algi. Są jednymi z najstarszych organizmów na Ziemi i mają ogromne znaczenie dla zdrowia organizmu człowieka, środowiska i przemysłu. Coraz powszechniej są wykorzystywane również jako suplementy diety lub składniki kosmetyków.
Niebiesko-zielone algi – charakterystyka
Niebiesko-zielone algi to fotosyntetyzujące mikroorganizmy, które produkują tlen i zawierają barwniki: chlorofil (zielony) i fikocyjaninę (niebieską). Znaleźć je można głównie w wodach słodkich, ale także w słonych (morskich). Część z nich ma działanie prozdrowotne, inne mogą być toksyczne (np. podczas zakwitów w jeziorach). Do grona niebiesko-zielonych alg zaliczyć możemy takie jak:
- Spirulina – najbardziej znana, główny przedstawiciel, a jednocześnie najlepiej poznana pod kątem składu czy właściwości. Kupuje się ją najczęściej w dwóch postaciach: Spirulina w proszku do rozpuszczania w wodzie lub Spirulina w tabletkach, czyli w wygodnej formie do spożycia;
- Nostoc – wprawdzie ma zielone zabarwienie, jednak zalicza się do grona alg niebiesko-zielonych. Tworzy galaretowate kolonie, które potocznie nazywane są trzęsidłem. Niektóre gatunki trzęsidłowców odgrywają rolę w rozkładzie materii organicznej w glebie, przyczyniając się do obiegu składników odżywczych. Są istotnym elementem ekosystemów leśnych, a ich obecność może być wskaźnikiem stanu środowiska;
- Microcystis – mogą tworzyć toksyczne zakwity, nie nadają się do suplementacji ani wykorzystania w kosmetologii.
Warto przy tym zaznaczyć, że (jak wspomniano przy microcystis) nie wszystkie algi nadają się do suplementacji. Niektóre sinice mogą produkować neurotoksyny i hepatotoksyny, które są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Dlatego ważne jest, aby wybierać tylko certyfikowane suplementy z bezpiecznych źródeł.
Niebiesko-zielone algi – działanie prozdrowotne
Największą popularnością w kontekście suplementacji cieszy się Spirulina. Jej działanie opisuje się w następujący sposób:
- poprawia pamięć i koncentrację, ponieważ związki biologicznie aktywne zawarte w tej aldze chronią system poznawczy, wspierają właściwe przekaźnictwo nerwowe oraz stymulują funkcjonowanie całego ośrodkowego układu nerwowego;
- wzmacnia odporność, w szczególności poprzez pobudzanie produkcji interleukiny II, czyli głównego czynnika wzrostu dla limfocytów T oraz komórek NK;
- reguluje glikemię i ciśnienie tętnicze krwi;
- wpływa korzystnie na parametry krwi, w szczególności na rozwój i czynność krwinek czerwonych (erytrocytów). Przeciwdziała także anemii;
- pomaga w redukcji masy ciała i obniżaniu poziomu tkanki tłuszczowej. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu tkanka tłuszczowa w połączeniu z aktywnością fizyczną spala się szybciej;
- stymuluje trawienie przez wzgląd na zawartość błonnika, który w jelitach pęcznieje i tym samym „wymiata” resztki pokarmowe w kierunku odbytnicy.
Warto zaznaczyć, że niebiesko-zielone algi, zwłaszcza Spirulina, mają bardzo dobry wpływ na urodę.

Spirulina ma niezwykle wszechstronne działanie, ponieważ nie tylko wspiera zdrowie, ale również poprawia urodę. Przyjmowanie Spiruliny w postaci suplementu diety dostarcza do organizmu związków, które są niezbędne dla zachowania właściwej kondycji skóry. Są to m.in. beta karoten, witamina E, witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, cynk, krzem, potas, miedź, antyoksydanty i wiele innych. Uzupełnienie ich niedoboru sprawi, że będą one mogły spełniać swoją funkcję. Algi można też zakupić w formie proszku do rozpuszczania w wodzie, wówczas idealnie nadają się do przyrządzania naturalnych kosmetyków.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz