Spirulina i Spirulina: co je różni?

4.67 avg. rating (87% score) - 6 votes

Spirulina i spirulina co je rozniSpirulina to rodzaj alg. Kto uważał na biologii, ten wie, że rodzaj jest jednostką taksonomiczną wyższego rzędu niż gatunek, a więc i w rodzaju Spiruliny gatunków prawdopodobnie jest kilka. Tak faktycznie jest – nie wchodząc w szczegóły, do produkcji kosmetyków i suplementów używa się trzech różnych gatunków Spiruliny, które dodatkowo występują w postaci różnych szczepów. Choć oczywiście na pierwszy rzut oka wszystkie próbki wyglądałyby tak samo, Spirulina różnych gatunków ma inny skład chemiczny i w związku z tym również inny poziom aktywności biologicznej.

Spirulina słodkowodna czy morska?

Spirulina morska i słodkowodna nie różnią się znacznie. Żeby odkryć różnicę, trzeba spojrzeć na zawartość jodu w komórkach tych alg. Morskie algi mają go nawet sześciokrotnie więcej. Poza tym zmiany są prawie niewidoczne. Czy to jednak oznacza, że Spirulina morska jest lepsza od słodkowodnej? Jeśli problemem jest niedobór jodu, to na pewno. W pozostałych przypadkach okazuje się, że jednak korzystniejsze jest przyjmowanie alg słodkowodnych, ponieważ stanowią one źródło minerałów w odpowiednim stosunku wagowym.

Skład Spiruliny zależy od miejsca

Spirulina jest algą o bardzo wysokim tempie metabolizmu, co oznacza, że na przykład szybko i bardzo skutecznie wychwytuje jony metali ciężkich, które unieszkodliwia przez składowanie w specjalnych organellach komórkowych. Niestety taka alga nie będzie dobrze sprawdzała się w suplementacji, bo zamiast detoksykować, stanie się źródłem toksyn. Między innymi dlatego mówi się, że najlepsza Spirulina jest z Tajwanu – tam hodowle są bardzo czyste, a preparaty suplementacyjne powstające z tajwańskich alg spełniają bardzo rygorystyczne normy sanitarne. Choć Spirulina może być uprawiana w wielu miejscach, tylko nieliczne tak naprawdę gwarantują maksymalną czystość hodowli.

Liczy się także przygotowanie

Nawet preparaty wyprodukowane na bazie algi Spirulina z tego samego zbiornika wodnego mogą się od siebie dość znacznie różnić. Będzie to winą procesu produkcyjnego – nie wszyscy producenci stosują tę samą technologię, a technologia, jak wiadomo, może być lepsza lub gorsza. Gorsza, a więc suszenie w wyższej temperaturze i niestosowanie metod perforacji ściany komórkowej w praktyce może obniżyć wydajność suplementacji nawet o 95% – problemem jest szczególnie ściana komórkowa, która jest dla ludzi niestrawna, więc niezależnie od dawki, efektu nie będzie.

Podobnie jak przygotowanie, także przechowywanie lub transport w nieodpowiednich warunkach mogą niszczyć już gotowy suplement, stąd też tak dużo uwagi poświęca się zakupom u sprawdzonych dystrybutorów, którzy zapewniają najwyższą jakość produktów przechowywanych zgodnie z zaleceniami producenta.

Skład Spiruliny – na co uważać

Nie każdy preparat o nazwie handlowej „Spirulina” w istocie zawiera wyłącznie algi. Niektóre mają spory dodatek substancji pomocniczych, które nie wpływają na nic poza wagą i ceną, bo nie wykazują żadnej aktywności biologicznej. Również i na to warto zwrócić uwagę przy zakupie.

Polecane produkty:

Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz