Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 30 września 2022

BakterieBakterie to grupa mikroorganizmów obejmująca zarówno pozytywnie, jak i negatywnie działające drobnoustroje. Stanowią odrębne królestwo, które na przestrzeni lat zostało szczegółowo poznane. Na ogół bakterie posiadają budowę jednokomórkową, choć zdarzają się prymitywne formy wielokomórkowe. Tworzą kolonie i mają budowę prokariotyczną. Mogą wspierać zdrowie (jak w przypadku mikroflory jelitowej) lub powodować groźne choroby.

Jak zbudowana jest bakteria?

Komórka bakteryjna posiada charakterystyczną budowę. Ich cechą szczególną jest brak otoczonych błoną komórkową organelli, np. mitochondriów czy jądra komórkowego. Każda komórka bakteryjna otoczona jest błoną komórkową zbudowaną z białek i lipidów. Jej rolą jest ochrona bakterii oraz transport ważnych substancji odżywczych. Na zewnątrz od błony znajduje się ściana komórkowa, nadająca całości określony kształt.

W centrum komórki bakteryjnej lokalizuje się dwuniciowa cząsteczka DNA, zazwyczaj o kolistym kształcie. Nie jest ona oddzielona od reszty cytoplazmy w żaden sposób. Obszar cytoplazmy, w którym znajduje się DNA nazywany jest nukleoidem, a materiał genetyczny – chromosomem bakteryjnym lub genoforem. Do pozostałych elementów wnętrza komórki zaliczamy liczne rybosomy oraz ziarna materiału zapasowego (glikogen).

Bakterie chorobotwórcze

Do powszechnie występujących infekcji bakteryjnych zalicza się:

Takich chorób jest jednak znacznie więcej. Najskuteczniejszy lek na infekcje i choroby bakteryjne stanowią antybiotyki, muszą jednak zostać odpowiednio dobrane. Choć istnieją uniwersalne antybiotyki, oddziałujące na wiele gatunków bakterii, niektóre z nich działają jedynie na określone szczepy. Należy pamiętać, że niektóre bakterie mogą wykształcić antybiotykooporność. Choroby bakteryjne są na ogół zakaźne.

Bakterie pozytywne

Pozytywnie działające bakterie występują powszechnie w przyrodzie. Biorą bowiem udział w regulacji i warunkowaniu wszystkich cykli biogeochemicznych oraz w procesach gnicia czy fermentacji. Ich ogólne działanie można przedstawić w skrócie następująco:

  • umożliwiają sprawne trawienie pokarmów, gdy bytują w układzie pokarmowym zwierząt i ludzi;
  • biorą udział w produkcji niektórych witamin w układzie pokarmowym;
  • biorą udział w procesach biologicznego oczyszczania ścieków;
  • powodują fermentację, zatem są konieczne przy produkcji zakwasów, kiszonek i wielu produktów mlecznych;
  • mogą być wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji białek i peptydów;
  • mają zdolność syntezy pewnych ilości insuliny w warunkach laboratoryjnych;
  • rozkładają resztki materii organicznej, zapewniając życie wszystkich organizmów żywych na świecie.

Na szczególną uwagę zasługują bakterie flory jelitowej. Nie tylko poprawiają trawienie, zmniejszając ryzyko zaparć, wzdęć czy niestrawności, ale również poprawiają ogólną odporność organizmu. Udowodniono, że dysbioza jelitowa często poprzedza wystąpienie problemów dermatologicznych, depresji czy chorób naczyń krwionośnych. Dodatkowo bakterie probiotyczne umożliwiają sprawne wchłanianie cennych składników odżywczych z pożywienia oraz chronią przed wnikaniem związków toksycznych.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gliński Z., Kostro K., Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie, Życie Weterynaryjne, 7/2015.
  2. Kołwzan B., Adamiak W., Grabas K., Pawełczyk A., Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska, Wrocław 2005.
  3. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami