Rozdział 11. Niskowęglowodanowe diety

Jak już wcześniej podkreśliłem, wysoko proteinowe (niskowęglowodanowe) diety wymuszają niejako na osobach je stosujących potrzebę spożywania spiruliny. Dzieje się tak z powodu bardzo słabego zbilansowania składników odżywczych u osób, które je stosują (właściwie sama dieta teoretycznie nie powoduje tego problemu, ale sposób w jaki wiele ludzi ją praktykuje). Organizmy większości osób popierających ten rodzaj odżywiania jest uboga w pewne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla optymalnego zdrowia.

Duża większość zwolenników ma niedobory wapnia, magnezu czy cynku. Spirulina i chlorella oferują naturalną, zbilansowaną dawkę związków mineralnych, które pomagają osobie będącej na diecie niskowęglowodanowej przywrócić równowagę.

Opisywana dieta w większości przypadków powoduje, że organizmy osób je stosujących są bardzo zakwaszone, co wynika z dużych ilości spożywanych kwasów takich jak białka zwierzęce, a nawet dietetyczne napoje. Nadkwasota organizmu może być jednak bardzo łatwo wyregulowana dzięki alkaicznej naturze spiruliny i chlorelli. Innymi słowy te mikro algi pomagają utrzymać odpowiedni poziom pH w organizmie, co chroni przed utratą masy kostnej dając nerkom sporą dawkę „odpoczynku”.

Diety wysoko proteinowe zazwyczaj są ubogie w witaminy grupy B. Mikro algi dostarczają wszystkich witamin grupy B, umożliwiając organizmowi powrót do poziomu równowagi pod względem tak bardzo wymaganego rodzaju składników odżywczych. Witaminy grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego, bilansu hormonalnego, sprawnego funkcjonowania mózgu i tak właściwie jeszcze tysiąca procesów biochemicznych wspomagających organizm.

Bardzo ważnym faktem jest to, że właściwie mikro alga pomaga poprawić praktycznie wszystkie niedobory powstałe podczas stosowania diety niskowęglowodanowej. Zwolennicy tego rodzaju diety powinny poczynić zdecydowane kroki w celu uzupełnienia niedoborów. W ich pożywieniu powinna się znaleźć spirulina i chlorella.

Sam jestem na opisanej diecie, i to jest właśnie to co sam robię. Spożywam spore ilości pożywienia bogatego w białko i błonnik. Ale wiem też, że ta żywność, jak tylko zdrowe są, nie mogą dostarczyć mi wartości odżywczych w takim stopniu jak mikro alga, więc uzupełniam je spiruliną i chlorellą praktycznie podczas każdego posiłku.

Dodatkowo, w przeciwieństwie do większości osób korzystających z niskowęglowodanowej diety, jem mało produktów pochodzenia zwierzęcego. Spożywam spore ilości jaj, jednak mało mięsa. Polegam cały czas na spirulinie. I udało mi się przytyć 7.5 kg masy ciała odżywiając się w ten sposób. Z tego powodu nie pozwolę nikomu twierdzić, że nie można przybrać na masie jedząc rośliny.

„Wysoko proteinowe diety były (i czasem dalej są) uznawane jako terapia na hipoglikemię ponieważ proteiny są trawione długo, dostarczając energii stopniowo, i nie powodują wzmożonej produkcji insuliny. Powodują jednak inne bardzo poważne problemy które zostały opisane wcześniej w rozdziałach o proteinach, witaminach grupy B i wapniu. Wysoko proteinowe pożywienie które wydaje się działać najlepiej w dłuższym okresie czasu to bogate w chlorofil – zalecane podczas cukrzycy – czyli spirulina chlorella”Zdrowiej z pełnowartościową żywnością – Paul Pitchford

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *