Algi Spirulina i Chlorella: podobieństwa i różnice

3.26 avg. rating (65% score) - 946 votes

Algi Spirulina i Chlorella - podobieństwa i różniceW obecnych czasach natura oferuje nam wiele pokarmów, które dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych – białek, minerałów, witamin – niż pożywienie, które stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało o niezwykłych właściwościach mikroalgi Spirulina i Chlorella. Przyjrzyjmy się jednak im nieco bliżej.

Algi, do których należą szmaragdowozielona Chlorella oraz niebieskozielona Spirulina, to bardzo proste, zawierające chlorofil organizmy roślinne. W krajach azjatyckich są znane i powszechnie używane od tysiącleci, głównie jako lek lub produkt roślinny, często wykorzystywany w codziennej diecie. Nic dziwnego, zawierają przecież wiele aktywnych substancji, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji komórek organizmu. Która z nich powinna być włączona do naszej diety? Co przyniesie nam lepsze efekty zdrowotne zażywanie Spiruliny, Chlorelli, czy może obydwu suplementów naraz?

Powszechnie wiadomo, że algi są znakomicie przyswajane przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny ich plazmy podobny jest do składu plazmy człowieka. Zarówno Spirulina jak i Chlorella są mikroskopijnymi roślinami rosnącymi w krystalicznie czystej wodzie. Są nazywane mikroalgami, jako że są mikroskopijną formą algi. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi, które pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt i istnieją na świecie już kilka miliardów lat.

Faktem jest, że obie mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawierają ogromną ilość składników odżywczych. W swoim składzie posiadają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nukleinowe (RNA i DNA), chlorofil, i szeroki wachlarz związków chemicznych. Są uznawane za źródło każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi, wysokiej jakości kompletnego białka, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Mają wszystkie znane witaminy grupy B, włącznie z witaminą B12, która prawie w ogóle nie występuje w roślinach oraz witaminy C i E. Różnią się jednak od siebie m.in. zawartością i proporcjami składników odżywczych.

Przyjrzyjmy się teraz ogólnym, zasadniczym różnicom pomiędzy Spiruliną a Chlorellą.

ChlorellaSpirulina
Kształt komórekKulistySpiralny
Barwnik komórkowyChlorofilFikocyjanina
BarwaZielonaCiemnozielona
Główne składniki odżywczeBłonnik, żelazo, wapń, chlorofil, luteinaWitaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, Beta-karoten
Składniki aktywneChlorofil, Współczynnik Wzrostu Chlorelli (CFG)Fikocyjanina, Współczynnik Wzrostu Spiruliny (SGF)

Chlorella – doskonale oczyszcza organizm z toksyn

Chlorella jest bardzo często kojarzona ze Spiruliną. Jednak fundamentalną różnicą pomiędzy nimi jest to, że jest 1000 lat młodsza oraz posiada specyficzne grube ściany komórkowe, co sprawia, że Chlorella jest bliższa roślinom niż algom. To jednokomórkowa zielona alga należąca do rodziny Zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy. Chlorella zawiera włóknistą i nietrawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Ta unikalna budowa komórkowa pozwala jej skutecznie wiązać zalegające w organizmie szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny, od których we współczesnym świecie trudno uciec. Dodatkowo uszczelnia ona ścianki jelit, co zapobiega wtórnemu przenikaniu toksyn do organizmu. Chlorella jest przede wszystkim wspaniałym sposobem detoksykacji organizmu ze złogów rtęci, które nawarstwiają się w organizmie, jeśli posiadamy wiele starych dentystycznych wypełnień, poddajemy się różnego rodzaju szczepieniom i gdy jemy zbyt dużo ryb i owoców morza. Posiada też właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w białko i inne niezbędne składniki pokarmowe.

 Chlorella:

  • Stanowi pomoc dla ludzi z problemami wątrobowymi lub dla tych, którzy piją lub palą;
  • Jest bardzo pomocna dla ludzi z problemami jelitowymi, mającymi problemy z wypróżnianiem;
  • Jest szczególnie dobra dla ludzi potrzebujących regeneracji;
  • Zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli -CGF, który wzmacnia układ immunologiczny;
  • Jest doskonała w leczeniu zwyrodnieniowych niedoczynności umysłowych i nerwowych.

Spirulina – Skutecznie wzmacnia i odżywia organizm

Spirulina to także prosty, jednokomórkowy organizm. Naukowcy wierzą, że zamieszkuje ziemię od 3,5 miliarda lat. Była znana od tysięcy lat przez Azteków i Majów, a także przez Afrykańczyków i Azjatów. Jej nazwa pochodzi od spiralnego wyglądu (spirulina – łacińska nazwa – spirala lub helix). Spirulina pochodzi z zielonych alg (cyjanobakterii) z rodzaju Arthrospira należących do rzędu Oscillatoriales. Wzmacnia odporność organizmu 40 razy bardziej niż echinacea i 20 razy więcej niż aloes. Spirulina jest niezwykle bogata w białko (trzykrotnie więcej niż w wołowinie i rybie). Białko to zawiera aż 18 rodzajów aminokwasów, dlatego jest bardzo dobrze przyswajalne. Prócz tego Spirulina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów, witamin i kwasów nukleinowych. Porównując: 1 g Spiruliny ma tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw. Spirulina dobrze się wchłania, normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Poprawia wzrok, stan włosów i paznokci.

Spirulina:

  • To świetne źródło łatwo przyswajalnego białka;
  • Jest łagodniejsza dla układu pokarmowego niż Chlorella;
  • Stanowi najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu, prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu;
  • Wzmacniania system immunologiczny (polisacharydy odkryte w Spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych);
  • Obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów;
  • Normalizuje poziom cukru we krwi.

Reasumując:

  1. Chlorella, zawierająca czterokrotnie więcej chlorofilu niż Spirulina, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Niektórzy naukowcy sugerują, że Chlorella – jako środek odtruwający – działa najskuteczniej, gdy jest stosowana na czczo, można ją jednak przyjmować z innymi pokarmami lub lekami.
  2. Spirulina nie jest tak zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich tak jak Chlorella z powodu braku specyficznej błony komórkowej.
  3. Chlorella najlepiej nada się dla osób mających problemy z zatwardzeniem i chcą oczyścić organizm.
  4. Spirulina natomiast przede wszystkim wpłynie uodparniająco oraz jest suplementem stosowanym podczas diety.
  5. Chlorella zawiera mniej białka niż Spirulina, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu oraz kwasów nukleinowych.
  6. Spirulina znacznie silniej działa przeciwwirusowo, wspaniale wzmacnia system immunologiczny, stanowiąc naturalną i bezpieczną broń, pomagającą nam zwalczać różne infekcje.
  7. Spirulina może być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak więc, przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Jednakże obie, Spirulina i Chlorella stanowią wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Duża zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają również zestaw dobrze przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Zawierają również niezbędny błonnik oraz chlorofil, dzięki którym zarówno Spirulina, jak i Chlorella stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. Zarówno Chlorella jak i Spirulina są alkaliczne, co oznacza, że neutralizują wpływ kwasowej żywności i pomagają przesunąć poziom Ph na stronę zasadową. To, z kolei powoduje zwiększenie masy kości, (ponieważ organizm nie musi poświęcać wapnia do wyrównania Ph) i znacznie poprawia metabolizm. W ten sposób organizm może pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii oraz prawidłową aktywność systemu immunologicznego.

 Aby zachować młodość i zdrowie wystarczy, że zatroszczysz się, aby Twój organizm otrzymał to wszystko, co jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak widać Spirulina jak i Chlorella stanowią wspaniałą broń w każdej terapii. Zawartość GLA w Spirulinie stanowi dla mózgu i systemu nerwowego pożywienie niezbędne do zachowania zdrowia, a CGF w Chlorelli umożliwia naprawę komórek nerwowych. Ta potężna kombinacja sprawia, że obie algi są po prostu skuteczniejsze, jeżeli są spożywane razem. Dlatego najlepiej, jeśli połączymy ich działanie. Spożywając codziennie dawkę Spiruliny i Chlorelli w proporcjach 2:1 znakomicie zdetoksykujemy nasz organizm, i doskonale go odżywimy. Korzyści z tego wynikające będą bardzo imponujące.

Polecane produkty:

Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

16 komentarzy do "Algi Spirulina i Chlorella: podobieństwa i różnice"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
tersea
Gość

Te algi sa autentycznie niezwykłe!!! Pomogły w leczeniu alergii mojej córeczki, wspomagały mnie w szpitalu po cieżkim wypadku ze złamaniami i operacjami, uzupełniają mój organizm w konieczne żelazo a nie było efektu po sztucznych tabletkach, ogólnie czuję się po nich lepiej, radośniej a w ogóle to je lubię bo mi smakują. Żuję je sobie ( 2+1) zgodnie z zaleceniem i popijam wodą.
Z całego serca polecam dla zdrowia; jego podtrzymania lub powrotu. Nie bierze się tylko podczas grypy czy innej infekcji z gorączką. Ale zaraz po polecam dla wzmocnienia

violken
Gość

Witam, proszę o informacje dotyczące reakcji organizmu na kuracje spiruliną i chlorellą. Gdzie zasięgnąć porady? Od miesiąca zażywam oba preparaty i dziwnie się czuję. Może nie ma to nic wspólnego z spiruliną i chlorellą ale wole zapytać. Chętnie podam szczegóły ale prywatnego maila. Z góry ślicznie dziękuję za pomoc, Violetta

Kasia
Gość

Witam serdecznie:)

Od pewnego czasu zastanawiam sie nad obiema algami .
Chcialabym rownoczesnie przyjmowac spiruline i chlorelle .
Czy lepiej jest kupic produkt w ktorym sa obie algi(1 tabletka laczaca obie algi )
czy lepiej przyjmowac je osobno?
Zeby nie zaklocic dzialania obu?

paula
Gość
Możesz zacząć od samej spiruliny jeżeli Twój organizm jest wrażliwy. Spirulina uzupełnia braki w witaminy i minerały itp a do tego delikatnie oczyszcza. Chlorella z kolei odwrotnie, jest nastawiona na oczyszczanie organizmu, a przy tym delikatnie uzupełnia braki potrzebnych nam substancji. Możesz też bez obaw zdecydować się na połączenie tych dwóch alg w jednej tabletce, co da równomierny efekt jeżeli chodzi o oczyszczanie i uzupełnienie witamin, minerałów, białka itp. Ja właśnie przyjmuję ten produkt od nich ze sklepu http://sklep.spirulina.pl/produkty/spirulina-chlorella-naturalne-oczyszczenie-organizmu od kilku lat i wiem, że dobrze na mnie działa. Na pewno nie masz co się obawiać czy przyjmować razem czy… Czytaj więcej »
Kaska
Gość

Witam, mam pytanie: czy jest jakas roznica (poza oczywista w sposobie przyjmowania) miedzy tymi algami w zaleznosci czy sa w tabletkach czy w proszku?
I jeszcze jedno – jaka ilosc kazdej z alg powinno sie przyjmowac dziennie, tak zeby bylo optymalnie?
Ah, a moze znaja Panstwo jakis sposob na przyjmowanie spiruliny/chlorelli w proszku dla kogos, kto baaaardzo nie lubi tego smaku? …probowalam z sokiem pomaranczowym ale i tak daje rade tylko, jesli zatkam sobie nos 😉

Bardzo dziekuje!

pat-drean
Gość

świetny post, muszę wrócić do suplementacji.

Irena
Gość

A czym się rózni Spirulina maxima od spiruliny platensis?

Justyna
Gość

Wydaje mi się że jedna jest słonowodna a druga słodkowodna.

Lukrecja
Gość

Nie wiem jakim cudem ludzie z portalu o nazwie spirulina.pl nie wiedzą, że żadne algi nie zawierają B12. Wstyd.

Ewa
Gość

Algi są niesamowite! Pracując na Zanzibarze miałam okazję odwiedzić ich plantację, gdzie można było jeść je ot tak, prosto z wody! albo zrobić z nich koktajl. Smakowite, choc na początku niełatwo było mi sie przekonać 🙂

Asia
Gość

Co roku jak wyjeżdżałam na wakacje w to samo miejsce, tak ciągle chorowałam. Kiedyś wzięłam ze sobą spirulinę, łykałam przed wyjazdem i w jego trakcie i po raz pierwszy byłam zdrowa cały wyjazd 🙂 Teraz też biorę, bo czuję, że mnie bierze przeziębienie, więc trzeba szybko atakować.

Mortycja
Gość

Jakich plusów by chlorella nie miała, dla mnie jej smak jest po prostu nie do przełknięcia. Za to spirulinę jak najbardziej lubię i używam (co codziennego porannego smoothie) 🙂

robert
Gość

Nie wiem czy po tym, ale odkąd biorę chlorellę zakupioną na jednym ze znanych portali chińskich cholsterol i trójglicerydy wreszcie mi się un0rmowały ,a zawsze miałem bardzo wysokie

Anna Pak
Gość

Muszę spróbować spiruliny. Chlorellę miałam, ale nie zaobserwowałam żadnych pozytywnych zmian:( Może kupiłam nie taką jak trzeba…nie wiem:(

Justyna
Gość

Ja próbuję się przekonać do pokrzywy – takiej suszonej sproszkowanej… jest zdrowa, korzystnie wpływa na skórę, ale… szczerze mówiąc jest naprawdę paskudna w smaku 😉

wpDiscuz