Rozdział 12. Utrata wagi i dieta

W wyniku wielu badań klinicznych udowodniono, że mikroalgi są bardzo efektywne podczas odchudzania. Jest tak głównie z powodu dwóch czynników: uzupełniają niedobory związków mineralnych, witamin itp., oraz zawierają kwas GLA (gammalinolenowy).

Ze strony niedoborów w organizmie otyłość jest rezultatem nie tylko spożywania znacznej ilości kalorii, ale co najważniejsze, niepoprawnym działaniu endokryny, która w efekcie powoduje nadprodukcję insuliny co prowadzi do uczucia głodu, pomimo że nie potrzebujemy już więcej jeść. Jest to jeden z powodów, dlaczego ludzie tyją pomimo iż tego nie chcą: po prostu uczucie głodu jest zbyt silne aby je zignorować.

Poprzez dostarczanie organizmowi związków odżywczych, których potrzebuje, to uczucie głodu może być w znacznym stopniu zredukowane a poziom endokryny może zostać przywrócony do normy. Potrzebne składniki odżywcze są w świetny sposób dostarczana przez spirulinę i chlorellę. Dlatego te dwa suplementy, przyczyniają się w tak prosty sposób do utraty wagi. A nie dlatego, że mają jakieś magiczne właściwości.

Oczywiście, prawdziwa utrata wagi nie przyjdzie sama, gdy będziemy tylko i wyłącznie spożywać te suplementy: one tylko tworzą odpowiednie warunki do odchudzania. Osoby odchudzające się muszą zrezygnować albo ograniczyć spożycie przetworzonej żywność, tłuszczy takich jak margaryna, cukrów i innych produktów przyczyniających się do przybierania na masie. Bez tego, nadmiar wagi nigdy nie zniknie. Tak samo jak osoba, która nie uprawia żadnego sportu, chociażby rekreacyjnie, w cudowny sposób nie zrzuci tłuszczu, bez względu na dietę jaką stosuje.

Drugim istotnym czynnikiem, który sprawia że opisywane mikroalgi przyczyniają się do utraty wagi jest zawartość kwasu GLA w spirulinie. Ten niezbędny kwas tłuszczowy pomaga regulować poziom cukru oraz insuliny, która naturalnie prowadzi do redukcji odkładania węglowodanów. A spirulina jest najbogatszym źródłem GLA na Ziemi. Nie ma lepszego sposobu aby włączyć kwas GLA do swojej diety niż włączyć spirulinę do niej.

Podsumowując, zarówno spirulina jak i chlorella powinny być dodatkiem do diety podczas odchudzania, jako element zaspokajający zapotrzebowanie na związki odżywcze. Są w stanie znacznie zredukować uczucie głodu, dostarczyć bardzo potrzebne składniki odżywcze w przyswajalnej postaci i działać jako niesamowite źródło dodatkowo pożytecznych substancji dla organizmu takich jak kwas GLA. Należy jednak pamiętać, że nie wezmą naszego ciała i nie poćwiczą za nas. O to musimy postarać się sami.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *