10 produktów, które na długo zaspokoją głód

10 produktów, które na długo zaspokoją głódCzęsto pojawiający się głód może dla niektórych z nas być dość uciążliwy. Z tego względu warto wzbogacić swoją dietę o produkty, które będą w stanie zaspokoić nasze ośrodki odpowiedzialne za głód na długi czas. Dziś przedstawiamy 10 produktów właśnie z tej grupy.

Produkty, które na długi czas zaspokoją głód

Popcorn

Popcorn jest produktem bardzo sycącym, ponieważ ziarna kukurydzy po uprażeniu posiadają dużą ilość błonnika. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie popcorn przygotowany samodzielnie w domu bez dodatku soli i innych związków poprawiających jego smak.

Płatki owsiane

Płatki owsiane są rekordzistami wśród produktów zbożowych. Zawierają bowiem beta-glukany czyli tzw. rozpuszczalny błonnik, który z kolei uwalnia “hormon sytości”. Płatki owsiane stanowią źródło dobrych dla organizmu węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza, wapnia i cynku.  Niewielka ilość płatków owsianych (3 łyżki) rozmoczone 1/2 szklance wody mogą zaspokoić głód nawet na 3 godziny.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa jest produktem dobrze sycącym, bowiem zawiera największa ilość aminokwasów wśród produktów bezglutenowych. Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie komosy ryżowej z porcją wędzonego łososia i miksem różnych rodzajów sałat.

Ziemniaki

Ziemniaki uznawane są powszechnie za produkt tuczący. Dlatego też bardzo mocno wystrzegają się ich osoby dbające o linię. Niepotrzebnie, ponieważ niewielka ilość ziemniaków bez dodatku ciężkich sosów czy okrasy z boczku w żaden sposób nie wpłynie na naszą masę ciała. Jak się okazuje warzywo to posiada wysoki indeksy sytości, a porcja ziemniaków bez żadnych dodatków wynosi około 140 kcal. Ziemniaki zawierają w sobie wiele witamin, w tym sporą ilość witaminy C oraz PP. Wykazują właściwości zasadotwórcze, czyli mają wpływ na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu.

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty redukuje głód znacznie skuteczniej niż pieczywo białe. Ponadto jest smaczny i zdrowy. Tego rodzaju pieczywo posiada o wiele większą ilość błonnika oraz więcej związków mineralnych. Ciemny chleb wykazuje właściwości przeciwutleniające. Pozwala to redukować szkodliwe wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób i przedwcześnie zachodzących procesów starzenia się organizmu.

Pomarańcze

Podobnie jak banany czy winogron, wysokim indeksem sycenia cechują się także pomarańcze. Dodatkowo spożywanie pomarańczy wzbogaci nasz organizm w wiele witamin m.in. w witaminy z grupy B, a także w związki, hamujące pierwszy etap powstawania komórek nowotworowych. Pomarańcze to także bardzo dobre źródło witaminy C i beta-karotenu.

Tłuste ryby

Tłuste ryby zaspokajają nasz głód lepiej niż jajka czy wołowina. Wszystko dlatego, że zwierają bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Cechują się również bardzo korzystnym wpływem na nasze zdrowie m.in. chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów, wspomagają pracę serca oraz zapobiegają miażdżycy. Tłuste ryby to m.in łosoś, śledź, makrela, karp czy halibut.

Jabłka

Jabłka zawierają dużą ilość pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie), dzięki któremu sycą równie dobrze jak banany. Jabłka to także źródło witaminy A, C, witamin z grupy B, kwasów organicznych oraz magnezu i potasu. Związki obecne w jabłkach wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom cholesterolu, regulują procesy trawienne oraz zapobiegają zaparciom.

Ryż brązowy

Brązowy ryż to produkt, który również cechuje się wysokim indeksem sytości. Badania wykazują, że spożywanie tego rodzaju ryżu obniża ryzyko powstawania cukrzycy. Brązowy ryż to źródło cennego błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy E.

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest produktem zdrowym i sycącym. A to dlatego, że stanowi źródło kwasów tłuszczowych, które zmniejszą apetyt. Najlepszym wyborem będzie ten nierafinowany, ponieważ jest mniej przetworzony.

Olej kokosowy (nierafinowany)
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *