Rozdział 13. Źródła witalności i zdrowych jelit

Zarówno chlorella jak i spirulina okazały się bardzo efektywne dla ludzi cierpiących na anemię, mających problemy ze słabym funkcjonowaniem śledziony, problemami z trawieniem i innymi podobnymi zaburzeniami.

Jeżeli Ty lub ktoś w Twoim otoczeniu cierpi na anemię, zawroty głowy, ma niskie ciśnienie, czyli wykazuje oczywiste objawy braku witalności, chlorella jest czymś co należałoby rozważyć. Większość ludzi przyjmujących chlorellę uważa, że wzmacnia ona witalność, poprawia trawienie, dodaje energii, poprawia jasność umysłu i zasadniczo pomaga ludziom odzyskać młodzieńczą energię, jak również wzmacnia organy wewnętrzne i tkanki.

Problem zdrowych jelit prawdopodobnie zasługuje na napisanie książki. Większość ludzi na dietach zachodnich (bogatych w rafinowaną żywność z niską zawartością błonnika, witamin, bogatą w białka pochodzenia zwierzęcego, produkty mleczne i cukier) doświadcza fatalnego stanu swoich organów wewnętrznych. Zespół jelita drażliwego, choroba Crohn’a, zaparcia czy biegunki to oczywiste objawy braku równowagi żywieniowej. Wszystkie te przypadłości spowodowane są złą dietą.

Spirulina i chlorella oferują znaczną pomoc w utrzymaniu równowagi jelitowej i to w sposób, inny niż mogłoby się wydawać. To co obie algi robią najlepiej to wspieranie zdrowej flory jelitowej, przyjaznych bakterii w układzie trawiennym chroniących przed chorobami i pomagających w trawieniu. Ta właściwość jest dostarczana przez mukopolisacharydy znalezione w spirulinie:

Kolejnym sposobem na poprawę stanu jelit jest spożywanie spiruliny. O ile nie zostały przeprowadzone i opublikowane żadne badania na ludziach o tyle intrygujące badania weterynaryjne wykazały, że dostarczanie koniom spiruliny stymulowało rozwój bakterii Lactobacillus, zwanych pałeczkami Doderleina w jelicie ślepym. Badacze zasugerowali, że powodem rozwoju bakterii były mukopolisacharydy zawarte w spirulinie.
Podręcznik medycyny naturalnej – Michael T. Murray N.D.

Widziałem wiele razy co potrafi chlorella u ludzi, którym ją poleciłem. Jedna osoba, która cierpiała na chroniczne zaparcia, z jednego stolca oddawanego raz na trzy dni wyregulowała sobie metabolizm do jednego raz na dzień. Osiągnęła to tylko dzięki chlorelli, nie nastąpiły żadne zmiany w diecie.

Ludzie z chorobą Crohn’a lub biegunką powinni być bardzo ostrożni z chlorellą, gdyż u niektórych osób chlorella może wywołać biegunkę. W takich przypadkach należy najpierw przyjmować spirulinę, a po jakimś czasie wprowadzać chlorellę i zwracać uwagę czy jest tolerowana przez układ trawienny. Chlorella mówiąc prosto zwiększa wilgotność stolca. Jeżeli jednak jest już wystarczająco wilgotny, chlorella powinna być przyjmowana w małych dawkach, aby nie pogarszać tego stanu.

Chlorella jest pożywieniem bogatym w substancje pochodzenia roślinnego zwane phytochemicals, z których część została zidentyfikowana, ale wiele z nich pozostaje nieznanych. Grupa związków znanych jako czynnik wzrostu chlorelli (CFG) zdaje się odpowiadać za zdrowotne właściwości tej algi. Chlorella stymuluje rozwój przyjaznej flory bakteryjnej, mając probiotyczne efekty wzmacniania dobrej flory jelitowej i uodparniania na choroby.
Ziołolecznictwo, Uzdrawianie i Rak – Donald R. Yance

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *