Aktualizacja: 12 października 2022
Orzechy koli to produkt, który pozyskuje się z rośliny kola. Niewątpliwie związane są one z bardzo popularnym napojem na świecie, czyli z colą. Oprócz właściwości spożywczych wykazują także działanie lecznicze m.in. regulują procesy trawienne. Jakie inne działanie mogą wykazywać oraz co w sobie kryją? Poznajmy bliżej cenne właściwości orzechów koli.
Orzechy koli – czym dokładnie są?
Cola nitida (czyli kola błyszcząca) to drzewo, które stale utrzymuje barwę zieloną i rośnie zwykle w klimatach tropikalnych. Owoce tego drzewa posiadają kilka nasion, które noszą nazwę orzechów nitida. Od wielu lat wykorzystywane były one przez mieszkańców Afryki do żucia w celu redukcji zmęczenia fizycznego i psychicznego.
Orzechy koli – właściwości lecznicze
Wyciąg z orzechów kola wykazuje działanie pobudzające na korę mózgową, a także ośrodek oddechowy i naczyniowy. Ponadto rozszerza on naczynia mózgowe oraz nerkowe, a zwęża naczynia brzuszne. Oznacza to, że wyciąg z orzechów koli kieruje przepływ krwi z jamy brzusznej do skóry, mięśni oraz mózgu, co zwiększa wydolność intelektualną i fizyczną organizmu. Dzięki temu układ mięśniowy staje się bardziej ukrwiony i przez to szybszy do reakcji.
Ekstrakt pozyskiwany z orzechów koli przyspiesza również procesy metaboliczne. Narządy wewnętrzne posiadają większą wydolność, szybciej i wydajniej pracują. Ponadto pobudza on przemianę materii oraz wzmaga produkcję soków żołądkowych, przez co zmniejszony zostaje apetyt. Poprzez takie działanie ekstrakt z orzechów koli wspomaga procesy odchudzania.
Dodatkowo orzechy koli wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co w znacznej mierze odpowiedzialne jest za problemy z masą ciała. Tego rodzaju orzechy posiadają dodatkową, jeszcze jedną bardzo ważną funkcję. Skutecznie spalają tankę tłuszczową. Do tego celu wykorzystuje się suszone, całe lub rozgniecione, obrane z łupin nasiona koli. Związki tam zawarte, zwłaszcza antyoksydanty powodują, że procesy metaboliczne w organizmie zachodzą znacznie szybciej. Żucie orzechów koli zaleca się w przypadku chęci zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto tego rodzaju spożywanie pomocne jest też w zatruciu alkoholowym, kacu oraz biegunce.
Orzechy koli – skład
Do składników orzechów koli zaliczamy takie substancje jak:
Dzięki tak bogatemu składowi włączenie orzeszków koli do swojej diety powoduje m.in. zwiększenie temperatury ciała, zmniejszenie apetytu, zwiększenie wydajności i poprawa pracy mięśni i wiele innych pożądanych działań.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Odebunmi E., Oluwaniyi O., Awolola G., Adediji O., Proximate and nutritional composition of kola nut (Cola
nitida), bitter cola (Garcinia cola) and alligator pepper (Afromomum melegueta), African Journal of Biotechnology, 8/2009. - Adelusi A., Ogunwolu Q., Ugwu C., Kolanut consumption, its benefits and side effects, 2020.
Ok, tylko jak to jeść. „Z musli”? Zmielić, czy jak?