Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie

Masło kakaowe - właściwości, zastosowanieMasło kakaowe to bez wątpienia produkt naturalny, a co za tym idzie zdrowy i polecany niemal każdemu. Jakie właściwości wykazuje oraz gdzie znalazło zastosowanie? Oto wskazówki.

Nazwa masła kakaowego może być nieco myląca. Jak wiadomo masło stanowi produkt mleczny, w związku z tym prawdziwe masło kakaowe powinno być wyprodukowane z masła z dodatkiem kakao.

Tak naprawdę masło kakaowe jest “zestalonym tłuszczem kakaowym”. Może występować pod postacią produktu spożywczego oraz stanowić składnik preparatów kosmetycznych. Pozyskiwany jest w wyniku wytłoczenia tłuszczu z uprażonych i zmielonych nasion kakaowca.

Właściwości masła kakaowego

Masło kakaowe, ze względu na dużą zawartość magnezu, już na przełomie XVII i XVIII uważane było za produkt  mający właściwości uspokajające i wzmacniające organizm. Ponadto pierwiastek ten zwiększa sprawność intelektualną, a także działa antystresowo.

Warto zaznaczyć, że w nasionach kakaowca znajduje się wiele składników aktywnych. Są to m.in. kofeina, polifenole, alkaloidy tj. teobromina. Owoce kakaowca stanowią źródło dużej ilości tłuszczu, gdzie w samym ich jądrze znajduje się ich aż 50%. W łupinie z kolei zawartość waha się pomiędzy 40-50%, z kolei w zarodku znajduje się 2-5%. W jego składzie znaleźć również można kwas palmitynowy, stearynowy i oleinowy. Obecność tych związków wpływa na wysoką odporność tych owoców na działanie niektórych czynników atmosferycznych.

Masło kakaowe aplikowane bezpośrednio na skórę delikatnie przyciemnia ją, dlatego też często stosowane jest jako naturalny samoopalacz do ciała. Obecność masła kakaowego w kosmetykach chroni skórę przed promieniowaniem UV, a także doskonale nawilża naskórek. Ze względu na dużą zawartość polifenoli opóźnia procesy starzenia się skóry. Dodatkowo z racji występowania w jego składzie beta-sitosterolu czy stigmasterolu zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także chroni skórę przed negatywnym działaniem czynników atmosferycznych tj. wiatr, słońce czy mróz.

Masło kakaowe oprócz właściwości regeneracyjnych samej skóry korzystnie wpływa również na wygląd naszych włosów, szczególnie tych zniszczonych z tendencją do puszenia się. Kosmetyki z zawartością masła kakaowego wygładzają strukturę włosów nie obciążając ich jednocześnie. Dodatkowo zapobiegają ich łamaniu się i rozdwajaniu końcówek.

Jakie zastosowanie ma masło kakaowe?

1. Kosmetyka.

Ze względu na właściwości fizyczne i chemiczne masło kakaowe należy do ważnych surowców wykorzystywanych zarówno w przemyśle kosmetycznym, spożywczym jak i farmaceutycznym.

Masło kakaowe występuje najczęściej w kremach oraz balsamach o działaniu nawilżającym i natłuszczającym. Warto zaznaczyć, że tłuszcz ten ze względu na bardzo podobną temperaturę topnienia do temperatury ciała, bardzo łatwo i szybko rozprowadza się po skórze.

Masło to wykorzystuje się w kosmetykach przyspieszających proces opalania (bardzo dobrze poprawia koloryt skóry). Ponadto masło kakaowe pełni rolę filtra ochronnego przed promieniowaniem UVB. Dodatkowo efektywnie zmiękcza, nawilża i regeneruje naskórek.

W recepturach kosmetycznych masło kakaowe bardzo często łączy się z lanoliną, ponieważ oba te składniki wykazują synergizm działania. Ponadto masło kakaowe wykorzystywane jest do produkcji preparatów do pielęgnacji ciała tj. mydła czy odżywki do włosów. Występuje również w kosmetykach kolorowych tj. pomadki, pudry, fluidy oraz róże.

Stosowane jest również w przemyśle perfumeryjnym ze względu na swoje zdolności pochłaniania różnego rodzaju zapachów.

2. Przemysł spożywczy.

W przemyśle spożywczym masło kakaowe służy m.in. do wyrobu czekolady w różnych wersjach smakowych (mleczna, gorzka, biała, nadziewana). Najlepsza i najbardziej wartościowa jest oczywiście czekolada gorzka, ponieważ zwiększa ilość przeciwutleniaczy w organizmie.

3. Przemysł farmaceutyczny.

Ze względu na swoją temperaturę topnienia masło kakaowe stosuje się także w przemyśle farmaceutycznym. Służy bowiem do produkcji czopków oraz globulek. Jest również dobrym nośnikiem wielu związków leczniczych.

Jak stosować masło w codziennej pielęgnacji?

Masło kakaowe w codziennej domowej pielęgnacji ciała można stosować bezpośrednio na skórę, a więc np. na suche usta, zrogowaciałe pięty, kolana i łokcie. Masło kakaowe stanowi również składnik kosmetyków, które po jego dodaniu zyskują dodatkowe właściwości pielęgnacyjne. Z kolei podgrzane masło jest idealną bazą domowych kosmetyków jak np. maseczki czy peelingi.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *