Kofeina – co warto o niej wiedzieć?
Aktualizacja
Kofeina oraz jej konkretna ilość spożywana np. w postaci porannej kawy pozwala nam szybko i właściwie funkcjonować już od wczesnych godzin porannych. Składnik ten doskonale jest znany i stosowany w wielu napojach na całym świecie. Jednak opinie na temat kofeiny bywają różne. Jedni ją zachwalają widząc same plusy i korzyści. Inni z kolei oskarżają o powodowanie problemów ze snem, wywoływanie stanów niepokoju czy nawet depresję. Jak więc naprawdę przedstawia się sytuacja z kofeiną? Bardziej nam szkodzi czy pomaga? Przyjrzyjmy się więc temu co warto o niej wiedzieć.
Spis treści
Kofeina – czym jest?
Kofeina to organiczny związek chemiczny zaliczany do naturalnych stymulantów występujący w roślinach np. w kawie, herbacie czy kakao. Kofeina jest wchłaniana w jelicie cienkim bezpośrednio do krwiobiegu. Następnie przechodzi do wątroby, gdzie jest rozbijana na inne, mniejsze związki. Wywiera ona dość duży wpływ na nasz mózg, bowiem daje uczucie skupienia się, koncentracji i bycia w pełnej gotowości umysłowej. Wszystko dlatego, że blokowane zostają receptory adenozyny, która mówiąc w skrócie pozwala nam się rozluźnić i poczuć zmęczenie. Ponadto kofeina przedłuża działanie adrenaliny w organizmie, czyli działa pobudzająco na nasz układ nerwowy.
Kofeina – wpływ na organizm człowieka
Tak naprawdę kofeina może mieć pozytywny jak i negatywny wpływ na nasz organizm.
Pozytywny wpływ kofeiny na organizm
Do korzystnych działań kofeiny możemy zaliczyć:
- pobudzanie procesów trawiennych – zwiększa syntezę soków żołądkowych, a także pracę wątroby jak i trzustki.
- poprawę nastroju i koncentracji – wynika to z blokowania receptorów adenozyny, która wywołuje zmęczenie, zarówno psychiczne jak i fizyczne. Blokowanie adenozyny może mieć również pośredni wpływ na dopaminę i noradrenalinę, a w efekcie na nasze samopoczucie.
- zmniejszanie łaknienia
- nasilanie lipolizy – proces rozkładu trójglicerydów prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu.
- pobudzanie metabolizmu kwasów tłuszczowych – przyspiesza proces zużywania energii w komórkach, co skutkuje zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na kalorie, zwłaszcza jeśli połączone jest to z wysiłkiem fizycznym.
- ochronę przed nowotworami i chorobami serca – kofeina pod postacią kawy stanowi bogate źródło antyoksydantów. W związku z tym przyspiesza niwelowanie z organizmu wolnych rodników będących przyczyną nowotworów oraz chorób układu krążenia.
- zwiększanie libido – badania wykazują, że osoby nieprzyzwyczajone do kawy, czyli niepijący lub spożywający ją w bardzo małych ilościach, mogą odczuwać zwiększony popęd seksualny. Dotyczy to szczególnie kobiet.
Negatywny wpływ kofeiny na organizm
Nie wszyscy jednak mogą tolerować kofeinę. W takiej sytuacji wywiera ona negatywne działanie w organizmie. Jest to m.in:
- zwężanie naczyń krwionośnych – jest to bardzo niebezpieczne, szczególnie u osób mających problem z nadciśnieniem.
- powoduje lęk oraz niepokój – duże ilości kofeiny mogą powodować pojawianie się stanów lękowych lub niepokoju, które mogą objawiać się po około godzinie od jej spożycia. Objawy te są dość niebezpieczne, ponieważ zwykle występują w obecności kołatania serca oraz z ogólnym roztrzęsieniem.
- zły nastrój i rozdrażnienie – nawet nieduża dawka kofeiny może działać na niektórych drażniąco, powodować złe samopoczucie, a nawet apatię będącą objawem depresji.
Podsumowanie
Każdy z Nas na podstawie wyżej wymienionych objawów powinien zadecydować czy kofeina ma pozytywny wpływ na organizm czy negatywny. Warto zaznaczyć, że nie występuje ona tylko w popularnej kawie, ale i w innych napojach czy nawet suplementach diety. Decydując się na którąkolwiek postać warto początkowo stosować niewielkie ilości, aby przyzwyczaić organizm do kofeiny oraz zaobserwować jaki ma ona wpływ. W przypadku złego samopoczucia należy niezwłocznie zrezygnować z przyjmowania kofeiny.


Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Ja negatywne skutki zaczynam odczuwać dopiero po spożyciu – a raczej wypiciu – dużej ilości kofeiny. Małe dawki mają na mnie bardzo dobry wpływ, dlatego z filiżanki kawy nie zrezygnuję 🙂
Gdybym chciała zredukować swoją wagę to zwiększyłabym picie kawy. Po jej wypiciu nie jestem głodna przez długie godziny. Niestety, ale po około 1-2 h zauważyłam, że niestety ale ręce zaczynają mi drżeć – wtedy muszę coś zjeść 🙂
Na szczęście nie piję właśnie dlatego kawy i tym podobnych , bo zawierają kofeinę 🙂