Magnez – niezbędny dla każdej komórki organizmu

MagnezMagnez to minerał odpowiadający za wiele życiowych przemian biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Odgrywa rolę w dostawie energii do tkanek i komórek organizmu, w tym zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór, komórek nerwowych mózgu. Bierze udział w syntezie oraz stabilizacji nukleinowych kwasów DNA. Przyczynia się do poprawy wchłaniania potasu, fosforu, wapnia, adrenaliny i insuliny.

Działanie magnezu

Spożywanie magnezu obniża napięcie nerwowo-mięśniowe i zapewnia prawidłową pracę serca, a także zapobiega nagłym skokom ciśnienia krwi. Badania wykazały, że podaż magnezu przez okres 4 tygodni po zawale serca, doskonale wpływa na szybszą rekonwalescencje pacjentów, wspomaga ich leczenie, jak również przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz zapobiega niebezpiecznej arytmii serca.

Magnez podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, natomiast zapobiega odkładaniu się złego – LDL w naczyniach krwionośnych, przez co zmniejsza zagrożenie wystąpienia miażdżycy tętnic. Ten cenny biopierwiastek jest również ważnym składnikiem budulcowym kości. Podawany w odpowiednio wysokich  dawkach znakomicie współgra z wapniem i witaminą D, przez co wzmacniając kości wspomaga profilaktykę osteoporozy.

Odpowiedni poziom tego minerału chroni nas przed migreną, astmą i cukrzycą, w której przebiegu zwiększa się tendencja utraty magnezu przez nerki.  Dlatego też suplementy z magnezem połączone z witaminą B6 (pirodyksyną), która wspomaga jego wchłanianie są skuteczne w walce z kamieniami nerkowymi. A spożywanie dodatkowych 200 do 300 miligramów magnezu każdego dnia, zapobiega ryzyku rozwoju chorób cukrzycowych.

Liczne badania naukowe wykazały, że magnez z powodu swych cennych właściwości  sprawdza się doskonale w łagodzeniu napięcia miesiączkowego (PSM), w leczeniu nadwrażliwości piersi i natarczywych bólów głowy. Dlatego też zaleca się, aby kobiety cierpiące na te dolegliwości przyjmowały zwiększoną dawkę magnezu w granicach od  300 do 500 miligramów dziennie na około 2 tygodnie przed nadchodzącą menstruacją.

Magnez działa antystresowo, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega zakrzepom żylnym, reguluje ciśnienie krwi. Właściwe stężenie magnezu zapobiega powstaniu cukrzycy i jej komplikacjom, wpływa na prawidłowy rozwój układu kostnego, zmniejsza ryzyko chorób serca, przez co przyczynia się do zwiększenia długości życia. Działa odmładzająco, opóźnia starzenie redukując liczbę wolnych rodników w organizmie.

Reasumując, magnez przynosi bardzo dobre efekty w leczeniu choroby Raynauda (napadowego skurczu tętnic w obrębie rąk czy stóp), urazów mięśni szkieletowych, gangreny, padaczki, zapalenia okrężnicy, drażliwości nerwowej i przemęczenia. Dodatkowo pomocny jest przy nadmiernej suchości skóry, zatruciach toksycznymi metalami np. ołowiem i wielu innych bardzo poważnych chorobach naszego ciała.

Zalecane dawkowanie magnezu

Według RDA, rekomendowana dobowa dawka magnezu jaka powinniśmy przyjmować wynosi około 300 miligramów. Jednak profilaktyka różnych chorób wymaga od nas przyjmowania podwójnej zalecanej przez RDA dawki. Takiej dodatkowej suplementacji szczególnie potrzebują osoby, u których występuje ryzyko osteoporozy.

Badania naukowe wykazują, że wysoki odsetek naszej populacji nie przyjmuje dostatecznej ilości magnezu w diecie. Wielu ekspertów twierdzi również, że nawet ustalona przez RDA dobowa dawka jest zbyt niska, aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw jakie niesie nam jego dodatkowa suplementacja.

Kobiety powyżej 50 roku życia przed menopauzą i będące w trakcie hormonalnej terapii zastępczej potrzebują nawet 750 miligramów magnezu, co jest wyjątkowo trudne do uzyskania wyłącznie z pożywienia.

Źródła magnezu

Należy pamiętać, że bardzo ważną rzeczą jest dostarczanie organizmowi jak największej ilości magnezu poprzez prawidłowe i zdrowe odżywianie. Doskonałym źródłem magnezu są produkty mleczne, ryby, mięso i owoce morza, jak również zielone warzywa liściaste takie jak kapusta sitowata, jarmuż, botwinka, pietruszka, mniszek lekarski, szczaw i rukiew wodna.

Do innych bogatych w magnez produktów należą orzechy, migdały, melasa, fasola, brzoskwinie, awokado, banany, drożdże piwne, brązowy ryż, owoc kantalupy, czosnek, figi, grejpfruty, morele, ziarna sezamu, soi, tofu i niełuskane, pełne ziarna.

Wiele ziół takich jak rumianek, świetlik, pieprz cayenne, kozieradka, chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, lukrecja, pokrzywa, mięta, papryka sproszkowana, czy szałwia to również cenne źródła magnezu.

W suplementach magnez występuje pod różnymi postaciami takimi jak mleczan, fosforan etanoloaminy, cytrynian, askorbyl, glicynian i fumaran magnezu.

Niedobór magnezu

Nadmierna konsumpcja alkoholu, środków moczopędnych, leków przeciwdrgawkowych, antybiotyków, leków zawierających wyciągi z naparstnicy i litu wypłukuje i zaburza wchłanianie się magnezu. W związku z tym osoby przyjmujące tego rodzaju produkty czy lekarstwa, powinny koniecznie zasięgnąć opinii lekarza w celu rozpoczęcia dodatkowej suplementacji magnezem.

Innymi czynnikami obniżającymi poziom magnezu w naszym organizmie są:

  • fluor
  • cynk
  • witamina D
  • częste biegunki
  • dieta wysoko-tłuszczowa i wysoko-białkowa
  • tran
  • dieta bogata w żywność zawierającą kwas szczawiowy – produkty takie jak: kakao, rabarbar, szpinak  i herbata

Niedobór magnezu powoduje zaburzenia impulsów nerwowych mających wpływ na prawidłową pracę mięśni. Prowadzi do skurczów, nadciśnienia, arytmii serca, astmy, chronicznego zmęczenia, częstych zachorowań na anginę, czy też zespołu jelita drażliwego. Dlatego osoby cierpiące na tego typu zaburzenia powinny regularnie wykonywać specjalistyczne testy sprawdzające poziom magnezu we krwi i uzupełniać jego niedobory.

Polecane produkty:

Spirulina + Wapń + Magnez - dla zdrowia Twoich kości, mięśni i serca!
Produkt ten zawiera wapń pozyskiwany z algi „Lithothamnium calcareum”. Jest to wapń w pełni naturalny i posiada przez to bardzo wysoką biodostępność, bo aż 96%!
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *