Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 7 września 2021

Olejek ylang ylangOlejek ylang ylang pozyskuje się z drzewa ylangowego, którego naturalnym środowiskiem są tereny Filipin, Madagaskaru, Australii i Jemenu. Wykazuje wszechstronne właściwości zdrowotne, jednak przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antyoksydacyjnie. W wielu krajach znany jest głównie jako silny afrodyzjak. Olejek eteryczny pozyskuje się ze świeżych kwiatów metodą destylacji z parą wodną.

Charakterystyka olejku ylang ylang

Olejek ylang ylang charakteryzuje się intensywnym, kwiatowym zapachem, który odpowiada za szereg działań zdrowotnych płynących z aromaterapii. Wiele osób określa jego aromat jako kwiatowo-korzenny i nieco ciężki. Jest to połączenie słodkich i głębokich nut zapachowych, co w rezultacie daje niezwykłą mieszankę.

Ciekawostką jest, że olejek ylangowy kojarzony jest jako produkt niezwykle ekskluzywny. Stanowi składnik wielu znanych na całym świecie perfum, między innymi marki Chanel. W niektórych krajach jest tradycyjnym dodatkiem aromatycznym w sypialni nowożeńców, jako symbol namiętności i znany afrodyzjak.

Jak działa olejek ylang ylang?

Olejek ylangowy działa przede wszystkim poprzez swój niezwykły, oryginalny zapach. Pomaga on osiągnąć maksimum relaksacji, stymuluje zmysły i odpręża zmęczone ciało. Właśnie dlatego uznaje się go za olejek uspokajający, poprawiający samopoczucie i likwidujący stres. Mimo działania odprężającego i relaksacyjnego, olejek ylangowy pobudza układ nerwowy, dlatego może działać na wzrost libido i podniecenie seksualne. Udowodniono również, że zapach olejku ylangowego działa hipotensyjnie na układ krwionośny – obniża i reguluje ciśnienie krwi. Aromaterapię z wykorzystaniem tego produktu poleca się osobom:

  • zestresowanym;
  • ciężko pracującym – zarówno fizycznie, jak i umysłowo;
  • mającym problemy w związku, szczególnie w sferze erotycznej;
  • mającym problemy ze snem;
  • z zaburzeniami i wahaniami ciśnienia tętniczego;
  • cierpiącym na depresję, lęki, wahania nastroju i drażliwość.

Świetnie sprawdzi się jako odrobina relaksu po ciężkim dniu. Olejek ylang ylang można także stosować bezpośrednio na skórę, dlatego jego zastosowanie w kosmetyce jest tak obszerne. Przede wszystkim wspomaga bezpieczną i skuteczną pielęgnację cery trądzikowej i cery problematycznej, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne. Zmiany trądzikowe, wypryski i zaskórniki stają się szybko mniej widoczne i nie powodują uciążliwych objawów. Olejek silnie nawilża skórę, przyspiesza gojenie się ran oraz pomaga zmniejszyć widoczność nieestetycznych rozstępów.

Jak stosować olejek ylang ylang?

Olejek można stosować na wiele sposobów, podobnie jak wszystkie inne olejki eteryczne wykorzystywane w aromaterapii czy kosmetologii. Jeśli chcemy cieszyć się jego ciekawym zapachem wystarczy zakupić dyfuzor zapachowy, który łagodnie rozprowadzi ten zapach po całym mieszkaniu. Olejek można również stosować do tradycyjnych kominków zapachowych podgrzewanych świeczką, a także jako dodatek do gorących kąpieli. Wówczas nie tylko będziemy rozkoszować się zapachem, ale i nawilżymy skórę całego ciała. Z kolei jeśli chcemy wprowadzić zapach olejku ylangowego do sypialni i tym samym zadbać o intymną atmosferę, kilka kropel możemy rozprowadzić na pościel.

Stosowanie olejku ylangowego w kosmetologii jest uzależnione od tego, co chcemy uzyskać. Jeśli mamy w planach zmniejszanie widoczności trądziku, wystarczy nanieść kilka kropel produktu na wacik kosmetyczny i przyłożyć do zmian skórnych. Niewielka warstwa olejku powinna pozostać na twarzy przez kilka godzin, po czym można zmyć ją żelem do pielęgnacji cery trądzikowej. Z kolei jeśli chcemy zmniejszyć widoczność rozstępów i cellulitu na udach, olejek ylang ylang należy użyć jako bazę pod masaż gumową bańką chińską.

Na koniec warto zaznaczyć, że olejek ylang ylang (choć mało kto o tym wie) idealnie sprawdza się do pielęgnacji włosów zniszczonych i przetłuszczających się. Pielęgnuje rozdwojone końcówki, zmniejsza intensywność łupieżu (o podłożu łojotokowym) i normalizuje pracę gruczołów produkujących sebum. Dodatkowo zmniejsza wypadanie włosów. Wystarczy wykonać nim tradycyjne olejowanie włosów, dodać odrobinę do maski regeneracyjnej lub wykonać płukankę ziołową z dodatkiem olejku. Można go również umieścić w spray z wodą destylowaną i używać na końcówki włosów, jako produkt odświeżający je.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kędzia A., Hołderna-Kędzia E., Działanie olejku ylangowego (Cananga oil) wobec grzybów drożdżopodobnych, Postępy Fitoterapii, 3/2020.
  2. Gwiazdowski R., Gwiazdowska D., Marchwińska K., Juś K., Szutowska J., Bednarek-Bartsch A., Danielewicz B., Właściwości fungistatyczne olejków eterycznych wobec wybranych patogenów rzepaku, Progress in Plant Protection, 4/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami