Żurawina – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania

Żurawina - właściwości zdrowotne i przeciwwskazaniaŻurawina należy do jednych z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Posiada ona długą historię, bowiem od wieków jej owoce wykorzystywane były zarówno jako środek leczniczy jak również przedłużający trwałość innych produktów. Jakie właściwości wykazuje żurawina i co takiego w sobie kryje?

Żurawina jest niskim krzewem o małych owocach, przypominających nieco borówkę lub jagodę. Stanowi ona źródło m.in. błonnika, witaminy C, E, witamin z grupy B, wielu minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez czy jod, kwasu benzoesowego (naturalny konserwant), a także flawonoidów. Naturalnym środowiskiem żurawiny są tzw. torfowiska. To charakterystyczne miejsce sprawia, że w owocach tych gromadzą się duże ilości związków o wyjątkowym działaniu leczniczym.

Owoce żurawiny posiadają kwaśny i dość cierpki smak. Dlatego też rzadko decydujemy się na spożywanie ich świeżych. Zdecydowanie częściej sięgamy po żurawinę suszoną, ponieważ jest to bardziej przyjemna forma w smaku. Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, a ich zbiór odbywa się późną jesienią.

Żurawina – właściwości zdrowotne

Bogaty skład żurawiny sprawia, że wykazuje ona wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki temu jest w stanie pomóc w wielu dolegliwościach. Należą do nich m.in:

1. Choroby dziąseł.

Żurawina hamuje rozwój bakterii znajdujących się w jamie ustnej. Dzięki temu choroby czy dolegliwości ze strony dziąseł będą występować rzadziej.

2. Choroby serca.

Żurawina zmniejsza nie tylko występowanie chorób serca. Poprzez regulację poziomu cholesterolu niweluje też ryzyko powstawania zakrzepów oraz zmniejszania się światła naczyń krwionośnych.

3. Infekcje dróg moczowych.

Żurawina przyjmowana regularnie redukuje ilość bakterii E. Coli, która wywołuje stany zapalne np. dróg moczowych. Ponadto doskonale sprawdza się ona w innych dolegliwościach układu moczowego, bowiem stanowi barierę ochronną przed osadzaniem się bakterii na ściankach narządów wewnętrznych.

4. Kamienie nerkowe.

Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jego obecność w organizmie powoduje, że wydalany mocz posiada odczyn lekko kwaśny. Z kolei to sprawia, że jony wapnia oraz fosforu nie łączą się w nierozpuszczalne związki. Takie działanie zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

5. Wrzody żołądka.

Żurawina hamuje rozwój bakterii (Helicobacter pylori) wywołujących wrzody żołądka. Działanie to spowodowane jest ochroną przed osadzaniem się bakterii na ściankach układu trawiennego, a dokładnie na ściankach śluzówki żołądka.

Żurawina – przeciwwskazania

Pomimo wielu cennych właściwości jakie posiada żurawina, nie jest przeznaczona dla każdego. Głównie z tego względu, że zawiera szczawiany. Jeśli występują one w zbyt dużej ilości krystalizują się. Dlatego ważne jest, aby osoby mające problem z nerkami lub przechodziły poważne choroby związane z układem moczowym nie spożywały żurawiny. Dodatkowo szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia w jelicie. Z tego względu żurawiny powinny również unikać osoby z osteoporozą. Na owoc ten powinny uważać także osoby przyjmujące warfarynę (lek przeciwzakrzepowy). Związki zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie się warfaryny z naszego organizmu, co może przyczynić się do pojawiania krwotoków.

Żurawina – zastosowanie

1. W kuchni.

W postaci suszonej żurawina często wykorzystywana jest jako zdrowa przekąska, która może być doskonałym zamiennikiem słodyczy. Zarówno świeżą jak i suszoną można dodawać do różnego rodzajów deserów, śniadań w postaci zdrowego musli. Żurawina może również stanowić składnik sosów oraz być dodatkiem do mięs.

2. W kosmetyce..

Żurawina ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne oraz bogaty skład stała się również cennym składnikiem kosmetyków w branży kosmetycznej. Stanowi doskonałe źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu. Kosmetyki z wyciągiem z żurawiny wykazują więc właściwości:

  • rozjaśniające
  • antybakteryjne i odmładzające (neutralizujące wolne rodniki)
  • regulują pH skóry oraz działają odświeżająco

Polecane produkty:

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
8 komentarzy:
  1. Justyna
    Justyna says:

    Żurawina to jeden z moich ulubionych przysmaków, przyznaję, że o wielu jej właściwościach nie miałam pojęcia, np. o zastosowaniu w kosmetyce, toteż tym bardziej i tym chętniej będę ją spożywać. 😀

    Odpowiedz
  2. Ania
    Ania says:

    Uwielbiam żurawinę suszona, moja 3-latka również. Niestety kupuje słodzona (ale wybieram tylko bez konserwantów), bo innej dotąd nie znalazlam w sklepach za rozsądną cenę. Albo i w ogóle nie widziałam? Jednak nie wiedziałam, że żurawiną zawiera szczawiany i że niektórym przez to może szkodzić.

    Odpowiedz
  3. Agnieszka
    Agnieszka says:

    Kocham żurawinę (jako produkt spożywczy). Niestety wersja do kupienia w większości sklepów jest dosładzana – zawiera tonę cukru. Chyba czas zacząć suszyć samemu 🙂

    Odpowiedz
  4. BEATA REDZIMSKA
    BEATA REDZIMSKA says:

    Czyli jednym slowem mega cudowna rzecz. Natura ma power. Grzechem by bylo z tego dobrodziejstwa nie skorzystac. Pozdrawiam serdecznie Beata

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *