Fosfor – rola w organizmie człowieka

Fosfor - rola w organizmie człowiekaFosfor to minerał niezbędny do utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów, a także zapewniający właściwą pracę systemu nerwowego. Jakie inne funkcje spełnia w organizmie człowieka oraz jakie są jego źródła? Podpowiadamy.

Fosfor – czym dokładnie jest?

Fosfor to pierwiastek niemetaliczny, zaliczany do grupy makroelementów. Największa jego ilość, bo aż 85%, występuje w kościach oraz zębach. W związku z tym odgrywa bardzo ważną rolę w zdrowiu zębów, dziąseł i kości.

Rola w organizmie człowieka

Najważniejszą funkcją fosforu w organizmie jest mineralizacja kości oraz zębów. Pozostały procent tego pierwiastka występuje w tkankach miękkich, dla których również jest on niezbędny. Fosfor warunkuje prawidłową pracę nerek, wspiera pracę serca, a także przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek ciała. Co bardzo ważne, pierwiastek ten zapewnia właściwą pracę naszego mózgu.

Właściwości fosporu

Fosfor bierze udział w przemianie i uwalnianiu energii do komórek poprzez syntezę skrobi oraz tłuszczów. To właśnie dzięki niemu pokarm zostaje przetworzony na energię, która z kolei przekłada się na pracę mięśni. Fosfor obecny jest również w kwasach nukleinowych (DNA i RNA), które tworzą kod genetyczny. Ponadto pierwiastek ten bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych oraz pomaga w utrzymywaniu równowagi kwasowo – zasadowej.

Fosfor – źródła

Fosfor nieorganiczny jest składnikiem niemalże wszystkich produktów odżywczych. Jednak najlepszym jego źródłem jest ser podpuszczkowy, kasza gryczana, ryby wędzone, jaja, mleko, sezam, słonecznik, migdały, gorzka czekolada, kakao i ryż.

Przy uzupełnianiu niedoborów fosforu w organizmie należy uważać na przyjmowanie go w nadmiernych ilościach. Zbyt duża ilość w diecie tego pierwiastka może przyczyniać się z kolei do ucieczki wapnia z organizmu, co z kolei przekłada się na możliwość rozwoju chorób takich jak np. osteoporoza.

Objawy niedoboru

Ze względu na to, że fosfor występuje w dużej ilości produktów spożywczych, jego niedobór w organizmie jest niezwykle rzadko spotykany. Obniżony poziom może jednak pojawić się u osób z chorobą nowotworową, niedożywionych lub z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych. Przyczyną niedoboru fosforu w organizmie może być także dieta uboga w białko, niedobór witaminy D, długotrwałe wymioty i biegunka.

Do najczęstszych objawów niedoboru fosforu zalicza się:

  • drgawki
  • przykurcze mięśni
  • zaburzenia pracy serca
  • spadek odporności
  • osteoporoza
  • brak apetytu
  • bóle kości i stawów
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego

Objawy nadmiaru

Nadmiar fosforu w organizmie następuje w skutek zwiększonego spożywania produktów bogatych w fosfor. Zbyt duża ilość tego pierwiastka może prowadzić do porowatości kości, a także do zwapnienia tkanek miękkich. Należy zwrócić uwagę na to, że nadmiar fosforu w diecie może spowodować ograniczenie wchłaniania innych składników mineralnych takich jak np. żelazo, cynk, wapń, magnez.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *