Borówka amerykańska – właściwości i zastosowanie

Borówka amerykańska - właściwości i zastosowanieBorówka amerykańska, zwana kuzynką czarnej jagody, posiada wiele cennych właściwości. Z tego też względu ceniona jest niemalże na całym świecie. Poznajmy bliżej ten wartościowy owoc, jak wpływa na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.

Borówka amerykańska (borówka wysoka) pochodzi z Ameryki Północnej. Popularna jest w wielu krajach na świecie (Japonii, Chile, Nowej Zelandii, Niemczech, Anglii), w tym również w Polsce.

Borówka amerykańska – właściwości

Borówka amerykańska, oprócz tego, że jest smaczna, jest również bardzo zdrowa. Owoc ten to źródło witamin takich jak witamina A, B, C, E, D, PP, związków mineralnych (miedź, cynk, żelazo, wapń, selen, mangan), a także cukrów i barwników.

Składniki borówki amerykańskiej, a zwłaszcza witamina A i C sprawiają, że wykazuje ona silne działanie antyoksydacyjne. Usuwa więc z organizmu szkodliwe, wolne rodniki, zapobiegając groźnym chorobom, w tym również nowotworom oraz przedwczesnemu starzeniu się. Regularne spożywanie borówki amerykańskiej wpływa także na naszą urodę. Włączenie jej do diety wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, stymuluje produkcję kolagenu co przekłada się na zwiększenie elastyczności i jędrności skóry.

Owoc ten poprawia naszą pamięć i koncentrację. Jest również źródłem substancji czynnej zbliżonej do insuliny, która reguluje nasz poziom cukru we krwi. Borówki amerykańskie powinny spożywać kobiety w ciąży, bowiem kwas foliowy w niej obecny wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Z kolei błonnik reguluje pracę układu pokarmowego oraz zwiększa przemianę materii. Obniża także poziom cholesterolu we krwi chroniąc organizm przed rozwojem miażdżycy i chorobami serca.

Owoc ten bardzo dobrze wpływa na komórki wątroby (hepatocyty) i chroni ją przed włóknieniem. Borówka amerykańska zawiera związki przeciwdziałające biegunce, a także substancje niszczące bakterie E. Coli. Znajdujące się w składzie flawonoidy i glikozydy flawonowe korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie gałki ocznej, co przekłada się na lepsze widzenie.

Borówka amerykańska – zastosowanie

1. Kuchnia:

  • borówka amerykańska to owoc idealnie sprawdzający się w sporządzaniu letnich koktajli czy smoothie
  • wykorzystywana jest do lekkich sałatek owocowych
  • owoc ten może być użyty do różnego rodzajów deserów np. lodów czy ciast
  • stanowić może także dodatek do śniadania w formie zdrowego musli czy owsianki
  • wytwarza się z niej w przemyśle spożywczym dżemy, konfitury oraz soki

2. Uroda i zdrowie:

  • może być wykorzystywana jako składnik maseczki odżywczej na twarz – dzięki zawartości wielu składników aktywnych, które posiada wzmocni odporność skóry, nawilży ją i sprawi, że będzie bardziej jędrna
  • antyoksydanty takie jak witamina A i C, które znajdują się w składzie borówki amerykańskiej, stosowane w formie maseczki, uszczelnią naczynia krwionośne i spowolnią procesy starzenia się skóry
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • chroni przed nowotworami
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • zapobiega chorobom serca
  • wzmacnia wątrobę i zapobiega jej włóknieniu
  • obniża poziom cukru we krwi
  • wzmacnia pracę gałki ocznej powodując lepsze widzenie

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Paweł
    Paweł says:

    Często wykorzystuję borówkę w mojej kuchni. Do deserów, koktajli i sałatek. Dzięki za garść cennych informacji. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Marzena T
    Marzena T says:

    Uwielbiam borówki amerykańskie 🙂 Ale zdecydowanie bardziej wolę jagody prosto z krzaczka w lesie 🙂 Cenie sobie je zwłaszcza za działanie na wzrok

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *