Suplementy diety
Suplementy diety

Aktualizacja: 21 grudnia 2020

Źródła witaminy ESuplementacja witaminy E wskazana jest przede wszystkim osobom po 30. roku życia i narażonym na przewlekły stres. Witamina ta pełni jednak w organizmie człowieka wiele równie istotnych funkcji, co działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe.

Źródła witaminy E

Do najlepszych źródeł witaminy E, inaczej zwanej tokoferolem, należą:

Ciężko będzie nam uzyskać odpowiedni poziom witaminy E spożywając tylko pożywienie bogate w tokoferol. W związku z tym niezwykle istotna jest odpowiednia podaż dodatkowych suplementów zawierających ten cenny dla nas pierwiastek. Nie należy jednak przesadzać z ich spożywaniem, ponieważ nadmiar tokoferoli w ustroju jest niebezpieczny.

Zobacz również: Witamina E – skuteczny system obronny.

Suplementacja witaminy E

Witamina E jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, a jej nadmiar magazynowany jest w organizmie. Profilaktyczna dawka witaminy E zalecana wg normy RDA dla dorosłych mężczyzn wynosi 30 j.m., natomiast dla kobiet 24 j.m. Osoby po 55 roku życia, nałogowi palacze i alkoholicy powinni zwiększyć wyżej wymienioną normę. Osoby chorujące na anoreksję, mukowiscydozę, noworodki z niską masą urodzeniową i wszyscy cierpiący na zaburzenia wchłaniania tłuszczów mogą potrzebować wyższej, niż ustalona przez RDA dziennej dawki witaminy.

Większość zdrowych osób czerpie korzyści otrzymując odpowiednią dawkę witaminy E wraz z dietą. Jednak liczne badania naukowe wykazały, że dzienne przyjmowanie od 200 do 800 j.m. Witaminy E zapewnia maksymalne efekty zdrowotne oraz zapobiega wielu chorobom podeszłego wieku. Wyróżniamy aż 8 różnych form witaminy E, a najlepiej wchłanialną przez nasz organizm jest d-alfa-tokoferol. Ciekawostką jest, że połączenie witaminy E z koenzymem Q10 znacznie zwiększa działanie i aktywność obu tych związków. Z tego względy preparaty z koenzymem bardzo często posiadają dodatek tej witaminy.

Nadmiar witaminy E

Nadmiar witaminy E jest dla nas szkodliwy, a regularne przyjmowanie dawki powyżej  2400 j.m. naraża nas na ryzyko wystąpienia zakrzepów i krwotoków. Osoby, które z powodu chorób serca zażywają antykoagulanty rozrzedzające krew powinny zrezygnować z suplementacji witaminą E. Warto wiedzieć, że zbyt duży poziom witaminy E zmniejsza również wchłanianie się witamin jak takich K i A odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego i ogranicza sprawność seksualną.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 7/2014.
  2. Milanovic B., Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 3/2016.
  3. Szymańska R., Nowicka B., Kruk J., Witamina E – metabolizm i funkcje, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2009.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami