Cebula – co w sobie kryje?

Cebula - co w sobie kryje?Cebula to warzywo, które znane jest każdemu. Wiele potraw nie obejdzie się bez niej. Wyraźnie wzmacnia smak dania, działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy działanie i zastosowanie cebuli.

Cebula jest warzywem bardzo łatwym w uprawie. Można wyhodować ją nawet z warunkach domowych na parapecie, jak również w swoim ogródku. Występują w niej olejki lotne, związki alkilowe, kwercetyna (związek aromatyczny pochodzenia roślinnego)  i enzymy. Są to związki, które dosyć drażniąco wpływają zarówno na nasze oczy jak i nos. Jednak nie należy uważać, że jest to szkodliwy wpływ na nasze zmysły. Takie działanie należy traktować jako sposób dezynfekcja i oczyszczanie organizmu.

Cebula – właściwości

Cebula to źródło wielu minerałów takich jak krzem, siarka, cynk, potas, fosfor, wapń czy sód. Ponadto zawiera szereg witamin m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E, K i PP. Występuje kilka rodzajów cebuli, choć najpopularniejsze z nich to biała i czerwona.

Główne właściwości cebuli

  • Działa bakteriobójczo za co odpowiadają olejki lotne zawarte w cebuli. Wydzielają się one przede wszystkim podczas krojenia. Z kolei związki nielotne obecne w miąższu cebuli zwiększają wydzielanie moczu oraz pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
  • Dzięki zawartości dużej ilości siarki cebula w znaczny sposób zwiększa odporność organizmu.
  • Przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co prowadzi do wzmożonego apetytu.
  • Reguluje wypróżnienie oraz niweluje gazy.
  • Zmniejsza poziom cukru we krwi.
  • Zmniejsza pieczenie skóry wynikające z ukąszenia owadów np. komarów czy osy.
  • Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.
  • Zapobiega procesom krzepnięcia krwi.
  • Zawarta w cebuli witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki powodujące szybsze starzenie się. Warto jednak pamiętać, że jest ona bardzo podatna na obróbkę termiczną, z tego też względu podczas smażenia, cebula traci ten cenny składnik. Najlepiej więc spożywać cebulę w postaci surowej.
  • Wykazuje działanie grzybobójcze. Z tego też względu jej spożywanie polecane jest po kuracji antybiotykowej.

Cebula – zastosowanie

Cebula w kuchni:

  • stanowi doskonały dodatek do mięs, zarówno tych duszonych, pieczonych jak i smażonych
  • dodawana jest często do różnego rodzaju sałatek i sosów
  • wykorzystywana jest również jako składnik wielu zup
  • jest niemalże w każdym produkcie typu fastfood – pizza, kebab, hot-dog, hamburger

Syrop z cebuli:

Składniki:

  • cebula
  • cukier

Przygotowanie

Cebulę należy obrać i drobno pokroić. Następnie zasypać białym cukrem. Tak przygotowane składniki pozostawić na kilka godzin. Sok, który uzyskamy będzie posiadał konsystencję leczniczego syropu. Należy spożywać go 2 razy dziennie. Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych domowych metod leczenia. Skuteczny jest w walce z przeziębieniem, anginą czy grypą.

Medycyna naturalna

  • Ugotowana cebula w formie okładów stosowana była w przypadku leczenia wrzodów skóry. Obecnie stosuje się ją także w stanach zapalnych żylaków, odmrożeniach, oparzeniach czy trądziku.
  • Forma okładów z cebuli leczy także hemoroidy.
  • Niewielka ilość rozgotowanej cebuli zaaplikowana do ucha zmniejsza w nich szum oraz dolegliwości występujące u osób starszych.
  • Posmarowanie skóry świeżą cebulą zmniejsza dolegliwości wywołane ukąszeniem owadów np. pszczół lub os.
  • Cienka błonka znajdująca się między warstwami cebuli może służyć jako antyseptyczny opatrunek dla skóry.

Kto powinien unikać spożywanie cebuli?

Przeciwwskazania:

  • choroby nerek
  • stany zapalne jelit
  • choroby wątroby
  • inne choroby układu pokarmowego
  • niewydolność pracy serca
  • zgaga (spożywanie cebuli może nasilać objawy zgagi)

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *