Suplementy diety
Suplementy diety

Aktualizacja: 16 grudnia 2020

Witamina EWitamina E, inaczej zwana alfa-tokoferolem jest kluczowym przeciwutleniaczem występującym w komórkach naszego ciała. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy zwalczając infekcje poprzez podwyższanie poziomu interferonu i interleukin- mechanizmów obronnych systemu immunologicznego. Wspomaga oddychanie tkankowe pomagając naprawiać uszkodzenia w błonach komórkowych jakie powoduje cukrzyca i stymuluje procesy naprawcze komórek narządu wzroku.

Witamina E a układ odpornościowy

Witamina E stanowi jeden z najbardziej skutecznych systemów obronnych w walce z procesem utleniania się komórek. Neutralizuje wolne rodniki, czyli niestabilne cząsteczki tlenu, które zabierając elektrony od innych, stabilnych cząsteczek, zmieniają ich strukturę chemiczną. Jeśli posiadamy odpowiedni poziom witaminy E w organizmie, to jej elektrony są udostępniane wolnym rodnikom, przez co jest on chronimy przed uszkodzeniami czynionymi w zdrowych komórkach. Jako bardzo silny antyoksydant działa więc korzystnie na układ odpornościowy, wzmacniając jego funkcje.

Witamina E wzmacnia więc odporność, wpływając korzystnie przede wszystkim na ochronę skóry i dróg oddechowych. Wykazano, że spożywanie produktów bogatych w tę witaminę lub jej suplementacja zmniejsza ryzyko rozwoju chorób takich jak: nowotwory, miażdżyca, astma, alergie, choroby neurodegeneracyjne czy otyłość. Wszystko to pośrednio wiąże się ze zmniejszaniem nadmiaru reaktywnych form tlenu i działaniem przeciwutleniającym.

Witamina E – zastosowanie

Witamina E jest wykorzystywana również w leczeniu wielu chronicznych schorzeń włączając w to:

Jako silny antyoksydant, witamina E może pomóc w zapobieganiu i leczeniu niektórych typów nowotworów złośliwych. Doskonale sprawdza się także jako pogromczyni zniszczeń posłonecznych działając przeciwzapalnie. Olejki z witaminą E zawierające przynajmniej 5% tej witaminy i aplikowane około 8 godzin po opalaniu są doskonałym środkiem łagodzącym poparzenia słoneczne. Należy również pamiętać, że nie warto smarować skóry tego rodzaju olejkiem przed wystawianiem się na działanie słońca, ponieważ witamina E wchodzi w silne reakcje z promieniami UV przyspieszając tym samym procesy utleniania.

Ciekawostki

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że aby nasz organizm był w stanie przyswoić ją ze spożywanego pokarmu, dany produkt będący jej źródłem należy spożyć wraz z substancjami tłuszczowymi. Przykładowo, decydując się na spożycie szpinaku czy jarmużu, warto pokropić je odrobiną oleju roślinnego. Niektóre produkty – mleko, awokado czy ryby – również będące bogatym źródłem tej witaminy, zawierają już w sobie pewne ilości tłuszczów, które zwiększają jej biodostępność.

Działanie antyoksydacyjne witaminy E jest znacznie silniejsze w obecności koenzymu Q10. Właśnie dlatego wiele popularnych suplementów diety łączy ze sobą te dwa związki. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, ubichinol wykazuje zdolność regeneracji aktywnej postaci witaminy E, przez co może ona ponownie pełnić swoje funkcje. Działanie antyoksydacyjne koenzymu Q10 (jego zredukowanej postaci) nie zależy od obecności witaminy E. Natomiast odwrotnie – ubichinol wzmaga regenerowanie zredukowanej, biologicznie aktywnej postaci tokoferolu z jej postaci utlenionej.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Milanovic B., Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 3/2016.
  2. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 7/2014.
  3. Czerwonka E., Puchalska D., Zarzycka-Bienias R., Lipińska M., Witek R., Habrat A., Południak S. Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 1/2019.
  4. Guz J., Dziaman T., Szpila A., Czy witaminy antyoksydacyjne mają wpływ na proces karcynogenezy?, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 61/2007.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami