Jak parzyć herbatę?

Jak parzyć herbatę?Świeżo zaparzona herbata, zarówno o poranku jak i wieczorem, należy do bardzo drobnych czynności, za to sprawiających wiele przyjemności. Jednak, aby cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem warto wiedzieć jak parzyć herbatę. Oto wskazówki.

Jak parzyć herbatę?

Herbata to napój, który powinien zapewniać nam przyjemne doznania, zarówno smakowe jak również pobudzać organizm do lepszego funkcjonowania. Bardzo często zdarza się tak, że wielu z nas w wyniku wyuczonego nawyku wrzuca torebkę herbaty do kubka i po prostu zalewa wrzątkiem. Jednak czy taka forma przygotowania tego rodzaju napoju jest prawidłowa? Przyjrzyjmy się bliżej.

1. Herbata.

Kiedy chcemy uzyskać dobrze wykonany napar, należy początkowo zadbać o kilka czynników. Są to m.in. jakość liści herbaty, temperatura wody oraz czas jej parzenia. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy co dzieje się po zalaniu wrzątkiem naszej herbaty. To niezmiernie ważny czynnik wpływający na smak oraz właściwości naparu. Decydując się na zaparzenie herbaty warto wybrać tę liściastą. Korzystając z takich rodzajów o wiele łatwiej możemy ocenić czy herbata jest dobrej jakości. Z kolei przy herbatach w torebkach trudniej jest cokolwiek stwierdzić.

Zalewanie herbaty

Najlepiej wykonywać jest napar z herbaty w czajniku posiadającym grube ścianki, które wcześniej należy ogrzać. Takie działanie pozwoli nam utrzymać temperaturę idealną do parzenia. Kiedy naczynie do herbaty jest już przygotowane oraz posiadamy herbatę wysokiej jakości, należy wówczas przygotować miękką, czyli filtrowaną wodę. Bardzo ważne jest, aby woda, którą zalewamy herbatę nie była wrząca. Dlatego po zagotowaniu się wody należy odczekać kilka minut aż jej temperatura będzie odpowiednia. I tak herbatę zieloną i białą zalewamy wodą o temperaturze 75-85 stopni Celsjusza, a herbaty czarne wodą o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza.

Parzenie herbaty

Kolejny etap, czyli długość parzenia herbaty nie jest kwestią stałą. Zależy bowiem od kilku czynników. Im liście herbaty są bardziej zmielone, tym czas ich parzenia jest krótszy. Należy jednak wiedzieć, że im dłuższy jest czas parzenia herbaty, tym większa ilość polifenoli przechodzi do przygotowywanego naparu. Polifenole to związki, które odpowiedzialne są za cierpki smak herbaty oraz sprawiają, że obecna w niej teina staje się mniej pobudzająca. Dlatego jeśli chcemy, aby poranna herbata nas pobudzała należy parzyć ją krótko 2-3 minuty. W celu uzyskania odwrotnego efektu, herbatę należy parzyć około 7 minut. Wówczas następuje całkowite związanie teiny, co prowadzi do relaksującego działania herbaty. Taka herbata zalecana jest przede wszystkim wieczorem.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Warto również wspomnieć o dodatkach do herbaty jakim jest m.in. cytryna. Dużo słyszy się na temat połączenia herbaty z cytryną, która może być przyczyną choroby Alzheimera. A wszystko dlatego, że związek (cytrynian sodu) znajdujący się w mózgu osób chorych na tę chorobę to ta sama substancja, która powstaje w wyniku połączenia cytryny i herbaty.

Związek ten powstaje, ponieważ w większej ilości składów herbat czarnych występuje pewna ilość glinu. Duża część tego metalu ciężkiego nie przedostaje się do naparu w pierwszych minutach jego parzenia. Jednak kiedy środowisko parzenia herbaty zostanie zakwaszone, glin uwalnia się w zdecydowanie większej ilości. Dlatego jeśli chcemy napić się herbaty z cytryną dodajmy ją wyłącznie do krótko parzonego naparu.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
8 komentarzy:
  1. krystynabozenna
    krystynabozenna says:

    Ponoć ,żeby uzyskać smak herbaty taki prawdziwy trzeba umieć ją parzyć,
    dlatego Japończycy robią z tego całą ceremonię 🙂

    Odpowiedz
  2. Kejt
    Kejt says:

    Nie miałam pojęcia, że herbata z cytryną może wpływać aż tak na nasze zdrowie. Dziękuję po raz kolejny za porcję wiedzy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *