Kolagen do picia
Kolagen do picia

RybyRyby obecne w codziennej diecie korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Mimo, że stanowią dość częsty posiłek wśród Polaków, to nie każdy z nas je docenia. Spożywanie ryb ma wiele zalet. Wspomagają pracę mięśnia sercowego, zwiększają odporność organizmu, a także wpływają na redukcję zbędnych kilogramów.

Ryby – skład

Ryby to bardzo zdrowy i smaczny składnik codziennej diety. Stanowią źródło witaminy A, witaminy D, witaminy E oraz witamin z grupy B. W ich składzie znajdują się również cenne związki mineralne tj. fosfor, siarka, potas, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i jod. Należy również wspomnieć, że ryby zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei do ich najbardziej wartościowych składników należą kwasy omega 3.

Należy zaznaczyć, że mięso ryb uznaje się za bardziej wartościowe od wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. W związku z tym powinno pojawiać się ono jak najczęściej w naszym menu.

Rodzaje ryb

Główna klasyfikacja obejmuje ryby:

  • morskie (dorsz, halibut, makrela, śledź, tuńczyk, łosoś);
  • słodkowodne (pstrąg, karp, sandacz, jesiotr).

Inny podział wyróżnia ryby:

  • tłuste (makrela, śledź, łosoś, halibut, sardynka);
  • średnio-tłuste (karp, pstrąg);
  • chude (dorsz, morszczuk, sandacz, panga, flądra).

Zobacz również: Jakie ryby jeść?

Ryby – wartości odżywcze

Jak wiadomo, mięso ryb stanowi źródło wielu ważnych dla nas składników odżywczych. W związku z tym, systematyczne ich spożywanie przekłada się na wiele zdrowotnych korzyści. Należą do nich:

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Obecne w rybach kwasy omega-3 obniżają ciśnienie krwi, wpływają na lepszą pracę naczyń krwionośnych oraz regulują poziom trójglicerydów;
  • wspomaganie pracy mózgu oraz całego systemu nerwowego. Kwasy omega-3 budują błony komórkowe, a gdy ich ilość spada, pojawiają się problemy z pamięcią, koncentracją, a także dochodzi do rozwoju demencji;
  • ochrona przed rozwojem depresji oraz chorób psychicznych;
  • zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu 2;
  • unikanie rozwoju choroby reumatycznej;
  • profilaktyka osteoporozy oraz chorób tarczycy.

Jak wiadomo, ryba rybie nierówna. Różnica pomiędzy każdą z nich dotyczy przede wszystkim składu ich mięsa, który uwarunkowany jest wieloma czynnikami. Mowa tu przede wszystkim o gatunku ryb, wieku czy rodzaju ich pożywienia. Należy zaznaczyć, że ryby morskie zawierają więcej tłuszczu, w związku z tym bogatsze są w dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby słodkowodne również je zawierają, jednak w znacznie mniejszych ilościach. Jakie więc najlepiej wybierać? Przede wszystkim ryby morskie, które stanowią bogatsze źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jakich ryb unikać?

Bardzo niską zawartość białka, witamin oraz wartościowych kwasów tłuszczowych zawierają ryby słodkowodne np. panga. Istnieje również powszechna opinia, że panga należy do ryb neutralnych, ponieważ jest wręcz bez smaku i wyrazistego zapachu. Stąd też bardzo często wybierana jest ona przez osoby, które za rybami do końca nie przepadają. Poza tym bardzo duże ryby, które długo żyją, mają tendencję do kumulowania w sobie śladowych ilości metali ciężkich występujących w zbiornikach wodnych. Udowodniono, że z ryb powszechnie spożywanych w Polsce najwięcej rtęci zawiera ryba maślana, okoń, węgorz, płoć i dorsz.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Zakrzewski J., Ocena poziomu spożycia ryb wśród uczniów klas 4-6 szkół podstawowych w Koszalinie, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2014.
  2. Kowalski R., Kowalska G., Ryba rybie nierówna, Zdrowie i Uroda, 2017.
  3. Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami