Sok pomarańczowy - wartości odżywcze

Sok pomarańczowy – wartości odżywcze

Sok pomarańczowy - wartości odżywczeSok pomarańczowy wytwarza się z miąższu dojrzałych pomarańczy. Tego rodzaju produkty bogate są w dużą ilość składników odżywczych, jednak należy zaznaczyć, że wykazują krótki termin przydatności.

Sok pomarańczowy

Owoce pomarańczy to źródło witamin, minerałów oraz cennego błonnika. W ich składzie znajdują się również wartościowe flawonoidy, karotenoidy oraz terpeny. Dzięki tym wszystkim związkom pomarańcze charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym oraz antyseptycznym. Obecność takich owoców w codziennej diecie zwiększa odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych, ułatwia trawienie, wzmacnia układ kostny i nerwowy oraz poprawia samopoczucie.

Wartości odżywcze soku pomarańczowego

Największe wartości odżywcze wykazuje oczywiście sok wyciśnięty ze świeżych oraz dobrze wyselekcjonowanych pomarańczy. Wówczas jego wartość odżywcza jest niemalże taka sama jak samych owoców. Wszystko dlatego, że sok z pomarańczy pozbawiony jest białej błonki, która bogata jest w m.in. w błonnik, flawonoidy oraz terpeny.

Świeży sok pomarańczowy stanowi źródło flawonoidów (hesperydyny), kwasów organicznych (cytrynowy, winowy, jabłkowy) oraz związków zapachowych. Jedna szklanka soku pomarańczowego dostarcza 90 kcal.

Dodatkowo napój ten zawiera duże ilości witaminy C, dzięki temu wykazuje właściwości antyoksydacyjne, zwiększa odporność organizmu, zmniejsza objawy infekcji, wzmacnia naczynia oraz poprawia wygląd skóry.

Sok pomarańczowy to także źródło związków mineralnych tj. potas. Pierwiastek ten warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego oraz odpowiednią pracę mięśni. Wpływa również na funkcje nerek oraz gospodarkę wodno-elektrolitową.

Dużą zaletą soku pomarańczowego jest jego działanie przeciwnowotworowe. W związku z tym jego systematyczne spożywanie może zapobiegać rozwojowi nowotworu krwi, raka sutka, wątroby oraz jelita grubego.

Czy sok pomarańczowy może pić każdy?

Należy zaznaczyć, że sok pomarańczowy zawiera dużo cukru, nawet ten świeżo wyciśnięty. Dlatego też nie jest wskazany dla  diabetyków oraz osobom o podwyższonym poziomie cukru we krwi.

Dodatkowo picie soku pomarańczowego nie wskazane jest w przypadku:

  • nadwrażliwości zębów, ponieważ może powodować niszczenie szkliwa;
  • podwyższonego poziomu potasu we krwi;
  • podrażnień żołądka lub dwunastnicy.

Ponadto soku pomarańczowego nie powinny pić osoby z podwyższonym ciśnieniem, chorobą wrzodową oraz zaburzoną funkcją nerek.

Czy sok pomarańczowy jest zdrowy?

Mimo kilku przeciwwskazań, które zabraniają spożywania soku pomarańczowego w codziennej diecie napój ten charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jeżeli dostęp do soku wyciśniętego ze świeżych owoców jest ograniczony wówczas można korzystać nawet z soku pasteryzowanego lub produkowanego na bazie koncentratu, ponieważ stanowią one lepszą alternatywę dla sztucznych napojów gazowanych.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *