Zioła na zaparcia – jakie wybrać?

Zioła na zaparcia - jakie wybrać?Zioła na zaparcia stanowią jedną z naturalnych metod walki z dolegliwościami układu pokarmowego. Warto korzystać z tego rodzaju sposobów, gdyż na co dzień towarzyszy nam przetwarzana żywność będącą przyczyną tego rodzaju problemów. Jakie wybrać zioła, aby wspomóc pracę układu trawiennego oraz pozbyć się zaparć? Podpowiadamy.

Zaparcia to uciążliwy problem układu pokarmowego, który charakteryzuje się trudnościami w oddawaniu stolca oraz spowolnionymi ruchami perystaltycznymi jelit. Do powstania tego typu problemów przyczyniają się m.in. przetworzona żywność, stres, siedzący tryb życia, depresja, skutki uboczne przyjmowania leków. Zaparcia mogą występować zarówno u dorosłych jak i u dzieci czy kobiet w ciąży.

Do najczęstszych objawów zaparć zalicza się:

  • bolesne wypróżnianie się
  • twardy stolec
  • duży wysiłek podczas wypróżniania się
  • rzadkie wypróżnianie, nie częściej niż dwa razy w tygodniu

Zioła na zaparcia – jakie wybrać?

Duży procent pojawiających się zaparć związana jest również z niedoborem błonnika w naszej diecie oraz zbyt małą podażą płynów w ciągu dnia. Warto więc wzbogacać swoje codzienne menu w produkty zapobiegające problemom ze strony układu pokarmowego. Jednym z przykładów mogą być naturalne produkty. Sprawdźmy zatem jakie wybrać zioła na zaparcia.

1. Senes.

Senes to tak zwany strączyniec ostrolistny. Wykorzystywany jest w przypadku zaparć, których przyczyną jest zbyt słaba perystaltyka jelit, a także małe napięcie mięśni jelita grubego. Obecne w nich związki aktywne takie jak glikozydy antranoidowe ułatwiają i wspomagają przesuwanie masy kałowej w jelitach. Napar z senesu zalecany jest w szczególności gdy mamy do czynienia z zaparciami nawykowymi, a także w celu upłynnienia (zmiękczenia) stolca. Warto zaznaczyć, że nie mogą go stosować kobiety w ciąży oraz dzieci do 12 roku życia.

2. Babka płesznik.

Nasiona babki płesznik posiadają dużą ilość śluzu, w związku z tym nie tylko wykazują właściwości przeczyszczające, ale działają również osłonowo na błonę śluzową układu pokarmowego. Babka płesznik przynosi ulgę też w przypadku zespołu jelita drażliwego.

3. Rzewień.

Korzeń rzewienia pospolitego ułatwia oddawanie stolca, a także reguluje procesy wypróżniania się i łagodzi wzdęcia. Warto zaznaczyć, że napar z korzenia rzewienia pospolitego można stosować tylko przez pewien czas. Zbyt długo podawany może spowodować utratę elektrolitów. Rzewień nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz matkom karmiącym.

4. Pokrzywa.

Pokrzywa jest w stanie pobudzić pracę układu pokarmowego. Zwiększa perystaltykę jelit, co wiążę się ze sprawniejszym produkowaniem i usuwaniem masy kałowej z organizmu.

5. Liście lukrecji.

Oprócz korzystnego działania lukrecji na układ pokarmowy człowieka, zioło to jest w stanie także zwalczyć uciążliwą zgagę. Napar z liści lukrecji nie powinno się jednak przyjmować dłużej niż dwa tygodnie. Wówczas może dojść zjawiska zatrzymania się płynów w organizmie oraz podwyższenia ciśnienia krwi.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. inka
    inka says:

    Jeżeli chodzi o naturalne metody to ja stosuje zwykla oliwe z oliwek, jedna łyżka i po sprawie, ale przy zaparciach ktore dokuczaja mi zawsze kiedy gdzies wyjade to moge liczyc tylko na czopki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *