Spirulina – tabletki, kapsułki czy proszek?

Spirulina tabletki kapsułki czy proszekSpirulina tabletki, proszek, kapsułki – czy forma suplementu może mieć wpływ na jego skuteczność? A może nie ma żadnych różnic pomiędzy efektywnością alg Spirulina przyjmowanych w różnej postaci? Przyjrzyjmy się dostępnym możliwościom i postarajmy się je zrozumieć.

Spirulina tabletki

Tabletki Spiruliny, a w zasadzie pastylki, ponieważ są to po prostu sprasowane algi, zwane potocznie spiruletkami to najpowszechniej stosowana forma suplementu z alg. Ich największą zaletą jest łatwość dawkowania – wystarczy po prostu połknąć określoną ilość tabletek i… No właśnie – i trzeba liczyć na to, że układ pokarmowy samodzielnie poradzi sobie z ich rozdrobnieniem, co jest konieczne, ponieważ enzymy trawienne działają tylko na powierzchni. Zwykle nie ma z rozbiciem tabletek żadnego problemu. Już ruchy perystaltyczne przełyku robią swoje, a płynne środowisko żołądka sprzyja szybszemu rozpadowi spiruletek. Problemem jednak mogą być tańsze suplementy, u których każda pastylka składa się w jakiejś części z substancji pomocniczych – to właśnie one ułatwiają utrzymanie kształtu. Niestety w tańszych suplementach może być ich na tyle dużo, że wtedy taka forma suplementacji mija się z celem. Warto jest więc zapłacić wyższą cenę i mieć pewność, że od sprawdzonych producentów przyjmowana Spirulina w tabletkach będzie wykazywać maksymalne działanie.

Spirulina w proszku

Problem z algami sproszkowanymi polega na tym, że są one niesmaczne. Nadają się oczywiście do przyrządzenia koktajlu czy nawet do stosowania w roli przyprawy, ale samych raczej się ich nie przyjmuje. Plusem jest, że w takiej postaci prawie każda komórka glonu jest od razu dostępna dla enzymów trawiennych, które działają przecież już na wysokości jamy ustnej, co teoretycznie zwiększa przyswajalność składników odżywczych, ale tylko teoretycznie, ponieważ enzymy trawienne i tak rozłożą tabletki. Spirulina w proszku tak jak wysokiej jakości tabletki powstaje bez dodatku substancji pomocniczych – to po prostu wysuszone algi i nic więcej, dzięki czemu nie trzeba już przyjmować kilkunastu gramów suplementu, a wystarczy najwyżej kilka do dziesięciu (w zależności od potrzeb i szczególnych zaleceń).

Spirulina w kapsułkach

Gdzieś pomiędzy proszkiem, a tabletką należałoby umieścić suplementy, w których Spirulina zamknięta jest w kapsułkach. Nie jest to nic innego, jak tylko łatwa do strawienia otoczka, wewnątrz której znajduje się proszek. Spirulina w kapsułkach jest rozwiązaniem łączącym sobie dobra dostępność dla enzymów, znaną z suplementów w proszku, wygodną formę przyjęcia, jak w tabletkach oraz trzeci atut, wcześniej nieomawiany – brak smaku. Żelatynowe kapsułki rozpuszczają się praktycznie od razu w żołądku, ale w jamie ustnej nie pozostawiają posmaku charakterystycznego dla proszku czy tabletek. Jest to niewątpliwa zaleta, ponieważ właśnie specyficzny smak jest tym, co wielu osobom przeszkadza najbardziej. Jest jednak minus takiej formy. Wegetarianie i weganie nie będą mogly przyjmować Spiruliny w kapsułkach z żelatyny. Dlatego też sprasowana Spirulina w formie tabletki będzie dla nich dużo lepszym rozwiązaniem.

Podsumowanie – jaką formę wybrać?

Tak naprawdę to bez znaczenia. Spirulina tabletki, kapsułki czy proszek – to forma suplementu dobierana tylko i wyłącznie pod kątem własnych upodobań i potrzeb, ponieważ w każdym przypadku substancja biologicznie czynna jest dokładnie taka sama. Zakładając oczywiście, że wszystkie porównywane produkty pochodzą od sprawdzonego producenta i są wysokiej jakości.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *