Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia
Młody jęczmień nazywany jest również zielonym jęczmieniem. Jęczmień to rodzaj zboża wywodzący się z rodziny wiechlinowatych. Ten do spożywania to przetworzona trawa młodego jęczmienia lub sproszkowany sok.
Młody jęczmień nazywany jest również zielonym jęczmieniem. Jęczmień to rodzaj zboża wywodzący się z rodziny wiechlinowatych. Ten do spożywania to przetworzona trawa młodego jęczmienia lub sproszkowany sok.
Czarny kminek to jeden z popularniejszych suplementów diety. Dlaczego się [...]
Orzechy koli to produkt, który pozyskuje się z rośliny kola. Niewątpliwie związane są one z bardzo popularnym napojem na świecie, czyli z colą. Oprócz właściwości spożywczych wykazują także działanie lecznicze m.in. regulują procesy trawienne. Jakie inne działanie mogą wykazywać oraz co w sobie kryją? Poznajmy bliżej cenne właściwości orzechów koli.
Kaki, nazywane również persymoną lub jabłkiem orientu, skrywa coraz mniejszą tajemnicę. Obecnie bez większych problemów znaleźć je możemy w supermarketach oraz w menu dobrych restauracji. Co dokładnie w sobie kryje oraz skąd wywodzą się jego korzenie? Poznajmy najważniejsze informacje na temat kaki.
Pomelo często nazywane jest też pomarańczą olbrzymią. Tak naprawdę to kuzynka grejpfruta. Spośród innych owoców wyróżnia się przede wszystkim rozmiarem, ale również obecnością wielu składników odżywczych. Dzięki nim wykazuje szereg korzystnych właściwości na nasz organizm m.in. zwiększa odporność organizmu, a także wspomaga pacę mięśnia sercowego. Jakie jeszcze inne pozytywne działanie wykazuje? Poznajmy bliżej właściwości pomelo.
Tymianek to zioło, które jest bardzo popularną przyprawą w polskiej kuchni. W wielu potrawach wykorzystywany jest jako składnik, który wzbogaca smak oraz aromat. Mimo że często go stosujemy większość z nas nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości wykazuje. Przedstawiamy zatem działanie lecznicze i zastosowanie tymianku.
Peeling kawowy to świetny kosmetyk, który warto stosować w domowej [...]
Olej rycynowy stanowi naturalny kosmetyk na wiele dolegliwości skórnych. Wszystko dzięki wielu właściwościom pielęgnacyjnym, które posiada. Ciekawostką jest fakt, że olej rycynowy pozyskiwany jest z rącznika pospolitego, który de facto jest rośliną trującą. Dopiero specjalna obróbka rycyny sprawia, że wytwarzany z niej olejek wykazuje właściwości pielęgnacyjne wykorzystywane m.in. w kosmetologii. Do jakich więc celów stosowany jest olejek rycynowy? Oto kilka podpowiedzi.
Zapalenie pęcherza moczowego należy głównie do dolegliwości kobiecych, a to ze względu na budowę anatomiczną. Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby pozbyć się tego problemu. Dziś przedstawiamy kilka domowych rozwiązań na walkę zapaleniem pęcherza moczowego.
Olej rycynowy to od lat stosowany kosmetyk do pielęgnacji włosów. Nie bez powodu, ponieważ naturalne sposoby pielęgnacji pozwalają uzyskać o wiele lepsze efekty niż syntetyczne kosmetyki. Jakie więc właściwości wykazuje olej rycynowy oraz w jakiej formie najlepiej jest go użyć?