Rozdział 5. Niedożywienie na świecie

Mikroalgi są relatywnie nowym źródłem składników odżywczych w dobie cywilizacji przemysłowej w ciągu ostatnich trzydziestu lat, aczkolwiek były wykorzystywane przez mieszkańców Latyno-ameryki czy Afryki. Staną się niezmiernie ważne dla planety gdy inne zasoby żywnościowe się zaczną wyczerpywać. W tym momencie, projekty farm na których będzie się uprawiało spirulinę są w trakcie realizacji, głównie w miejscach na Ziemi, gdzie problem niedożywienia jest duży. Paul Pitchford

Spirulina to nie tylko pożywienie, które chroni czy odwraca działanie choroby: jest odpowiedzią na światowe niedożywienie i braki żywności. Może być hodowana w gorących, słonecznych warunkach, czyli tam gdzie aktualnie problem niedożywienia jest największy. Udowodniono, że ze spiruliny można uzyskać dwadzieścia razy więcej białka niż ziarna soi, gdyby hodować ją na takim samym obszarze. A ponieważ z hodowli ziaren soi można uzyskać 10 razy więcej białka niż z hodowli krów, łatwo policzyć, że spirulina dostarczyć może 200 razy więcej podobnego białka niż hodowla bydła na takim samym obszarze.

Powyższe porównanie jest na czasie, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę fakt ciągłego wzrostu populacji na ziemi i wykorzystywania coraz więcej nieodnawialnych bogactw naturalnych. Jeżeli chcemy wykarmić siebie i swoich bliskich w najbliższych latach, spirulina może być jednym z najlepszych sposobów na zrobienie tego.

Większość ludzi w dobrze rozwijających się krajach takich jak Stany Zjednoczone również nieprawidłowo się odżywia. Mamy tendencję do posiadania zdecydowanie za dużo tłuszczu, cierpimy na alarmujące niedobory w organizmie. Prawie wszystkich Amerykan dotyczy problem niedoboru magnezu, cynku, wapnia, witamin z grupy B czy kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest jeszcze coś gorszego – bardzo niewiele ludzi w nowocześnie rozwijających się krajach dostarcza organizmowi dziennego zapotrzebowania na witaminy minerały i inne związki chemiczne (jak np. chlorofil), które prowadzą przyczyniają się do wzmocnienia organizmu, odbudowy zniszczeń nerwowych, polepszeniu pracy mózgu, itp.

W taki sposób, większość Amerykanów jest niedożywiona, pomimo że cierpią na nadwagę. Taka masa ciała pojawiła się z powodu konsumpcji ogromnych ilości przetworzonych węglowodanów, które są bardzo ubogie w wartości odżywcze. Oto dlaczego jak można podsumować powyższe w jednym zdaniu. Jesteśmy przekarmieni, lecz niedożywieni. Dlatego dodanie spiruliny i chlorelli do diety może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. To tak jak by skierować wodospad składników odżywczych, których organizmowi brakowało przez lata. Przyjrzyjmy się więc bliżej w jaki sposób spirulina i chlorella mogą odmienić twoje życie.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *