DaliaDalia to bylina należąca do rodziny astrowatych. Posiada długą historię – dawniej roślina ta była ceniona ze względu na bulwy, współcześnie stanowi urozmaicenie rabaty w ogrodach ze względu na piękne kwiaty.

Historia rośliny

Dalia wywodzi się z pasm górskich Meksyku i Gwatemali, gdzie wykorzystywano ją w celach leczniczych i pastewnych. W dawnych czasach popularne były bulwy korzeniowe, które stanowiły alternatywę dla współczesnych ziemniaków. Jednak ze względu na specyficzny, ostry smak obecnie nie znalazły zastosowania w gastronomii.

Wraz z upływem czasu zaczęto interesować się ogrodnictwem i kwiatami. Pierwotnie dalia posiadała pojedyncze kwiaty, jednak po licznych eksperymentach ogrodniczych uzyskano odmiany o pełnych kwiatostanach.

Charakterystyka botaniczna

Dalia ogrodowa jest rośliną wieloletnią, cechującą się bulwiasto zgrubiałymi korzeniami. Wysokość zależy głównie od stanowiska uprawy i rodzaju rośliny – może wahać się od 30 cm nawet do 1,5 m. Najbardziej charakterystyczne są kwiaty, których średnica może osiągać nawet 30 cm. Co ciekawe kwiatów nie można opisać jednym określeniem. Są bowiem niezwykle różnorodne zarówno pod względem kształtów, jak i kolorów (od białego, aż po czarny). Ze względu na sporą różnorodność odmian wyróżniono wiele rodzajów rośliny, w tym: piwoniowe, krzyżowane, dekoracyjne, kuliste czy anemonowe.

Przykładowo, dalie anemonowe posiadają stosunkowo niewielkie kwiaty i nie są wysokie. Z tego względu mogą idealnie nadawać się do mniejszych rabatek, gdzie dobrze komponują się z innymi, mniejszymi roślinami. Z kolei dekoracyjne dalie osiągają nawet 2 metry wysokości, przy czym średnica ich kwiatów dochodzi do 30 cm. To właśnie ta odmiana jest najbardziej rozpowszechniona i najczęściej uprawiana w celach ozdobnych. Ciekawą odmianą są również dalie pomponowe, które świetnie sprawdzają się w małych ogródkach. Średnica kwiatów nie przekracza 5 cm, przy czym są one pełne i kuliste, a płatki u nasady zwijają się w rurki.

Wymagania rośliny

Omawiana roślina nie jest szczególnie wymagająca. Najważniejszy w jej uprawie jest wybór odpowiedniego stanowiska, które powinno być dobrze nasłonecznione. Równie ważna jest urodzajna gleba. Zabiegi pielęgnacyjne natomiast nie są czasochłonne ani szczególnie wymagające. Należy bowiem jedynie regularnie usuwać zbędne łodygi i boczne pędy rośliny, a w okresie pąków i kwitnienia – nawozić. Ze względu na nasłonecznione stanowisko nie wolno zapominać o regularnym podlewaniu.

To roślina długowieczna, w związku z czym, jeśli na zimę otrzyma odpowiednie warunki, może kwitnąć wiele lat.

Uprawa

Sadzenie bulw odbywa się na wiosnę, jednak nie wcześniej niż w połowie maja. W pierwszej kolejności należy wykopać dołki, a następnie umieścić w nich bulwy w taki sposób, aby pąki lokalizowały się niedużo pod powierzchnią ziemi, zaś zeszłoroczne pędy powinny wystawać nad powierzchnię ziemi. Takie sadzonki należy obficie podlać wodą.

Na zimę, przed przymrozkami, należy wykopać bulwy, przyciąć pędy rośliny na wysokości około 3-5 cm oraz pozostawić je do obeschnięcia. Na koniec bulwy umieszcza się w pojemniku z torfem, po czym przenosi do chłodnego, ciemnego pomieszczenia, gdzie dalia będzie oczekiwać na przyszły rok. Wysiew w kolejnym roku ponownie przypada na wiosnę, po ustąpieniu przymrozków.

Rozmnażanie

Dalia jest rośliną, którą można z łatwością rozmnożyć poprzez podział lub sadzonkowanie. Innym sposobem jest wysiew nasion, najlepiej do skrzynki w kwietniu.

Bibliografia

  1. Marina L., Review cultivation of the dahlia, Cultivos Tropicales, 1/2015.
  2. Sochacki D., Dalie, Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2010.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...