Migdały – właściwości i zastosowanie

Migdały - właściwości i zastosowanieMigdały zawierają duże ilości składników odżywczych. Regularne spożywane regulują poziom ciśnienia krwi oraz cukru w organizmie. Ponadto wspomagają procesy odchudzania. Jakie inne korzyści wykazują migdały oraz  jakie znalazły zastosowanie?

Migdały – czym są?

Migdały to nic innego jak owoce drzewa migdałowego. Często mylone są z orzechami, jednak jest to określenie błędne. Pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i charakteryzują się bogatym składem. Zaliczają się do niego m.in. jednonienasycone kwasy tłuszczowe, minerały (w tym w największej ilości potas), witaminy z grupy B, witamina E oraz błonnik. Dzięki tak bogatemu składowi migdały bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, a także branży kosmetycznej.

Migdały – właściwości

1. Nudności w ciąży.

Migdały są ważnym składnikiem diety u kobiet spodziewających się dziecka. Jednym z powodów jest obecny w nich kwas foliowy, który warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Drugim jest to, że doskonale łagodzą nudności występujące w okresie ciąży. Istotną funkcją jest również fakt, że migdały zobojętniają kwasy żołądkowe oraz niwelują uczucie pieczenia.

2. Odchudzanie.

Mimo że stanowią one źródło sporej ilości tłuszczu i są produktem kalorycznym wspomagają odchudzanie. Wszystko to dzięki obecności w nich NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które regulują metabolizm oraz zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. Dodatkowym atutem migdałów jest obecność w nich błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas.

3. Słabe paznokcie.

Ze względu na zawartość witamin z grupy B, migdały bardzo dobrze wzmacniają włosy i paznokcie.  Niedobór tych witamin przyczynia się do osłabienia paznokci, a także wystąpienia nierówności w obrębie płytki paznokciowej.

4. Stres.

Migdały stanowią dobre źródło magnezu, a także witamin z grupy B oraz NNKT. Wszystkie te składniki wspomagają pracę układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają antydepresyjnie.

5. Odporności.

Regularne spożywanie migdałów pomoże wzmocnić odporność organizmu. Włączenie ich do diety pozwoli uchronić się przed grypą oraz przeziębieniem. Pozwoli również znacznie szybciej zregenerować skórę w przypadku otwartych ran czy zmian trądzikowych.

Migdały – zastosowanie

1. Kuchnia.

Migdały podobnie jak orzechy znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju deserami. Są świetnym dodatkiem do lodów, a także wypieków typu ciasta czy ciasteczka. W postaci płatków mogą stanowić element dekoracyjny lub ciekawy dodatek do sałatek.

Z migdałów można wykonać również mleko migdałowe. Do tego celu należy zblendować je wraz z wodą. Taki napój może być alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego. Z kolei mąka migdałowa, czyli po prostu mielone migdały mogą być bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki tradycyjnej.

2. Kosmetyka.

Słodkie migdały znalazły zastosowanie w kosmetyce. Z tak cennego produktu powstaje m.in. olej migdałowy o właściwościach nawilżających i regenerujących. Z tego też względu zalecany jest on osobom z cerą suchą i wrażliwą. Z gorzkich migdałów z kolei pozyskiwany jest kwas migdałowy, który wykorzystuje się w kosmetologii w zabiegach pielęgnacyjnych (redukcja przebarwień, leczenie trądziku pospolitego), a także w medycynie estetycznej.

Migdały – jakie jeść najlepiej?

Aby w 100% wykorzystać zdrowotne właściwości migdałów, najlepiej spożywać je na surowo lub wcześniej namoczone w wodzie. Taka forma jest najlepszym rozwiązaniem, bowiem poddawanie ich wysokiej temperaturze – gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu niszczy cenne składniki odżywcze. Co ważne, korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Z kolei wcześniejsze moczenie migdałów w wodzie przed spożyciem aktywizuje w nich wiele enzymów. Dodatkowo czynność ta powoduje, że stają się one bardziej miękkie i łatwiej strawne.

Ciekawość wzbudzać może również fakt czy zjadać migdały ze skórką czy jednak bez. Otóż skórka migdałów również zawiera w sobie garść cennych składników odżywczych, do których zalicza się m.in. błonnik czy witaminę E. Mimo to obecny w niej kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność wielu związków w tym magnezu, wapnia czy żelaza. Odpowiedź na to pytanie może nie być jednoznaczna. Najlepszym rozwiązaniem będzie naprzemienne ich spożywanie, raz ze skórą, a raz bez.

Polecane produkty:

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *