Sezam – właściwości i zastosowanie

Sezam - właściwości i zastosowanieSezam posiada wiele walorów kulinarnych jak i pielęgnacyjnych. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza wyjątkowej kombinacji witamin i minerałów, które posiada. Poniżej przedstawiamy jakie sezam wykazuje właściwości na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.

Sezam – właściwości

Sezam to roślina, która charakteryzuje się aromatycznym, orzechowym smakiem. Stosowany jako przyprawa w kuchni dodaje potrawom przyjemnej chrupkości. Należy do grupy produktów wysokokalorycznych. Aż 50% składników odżywczych sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3, omega 6 i omega 9. Z tego względu mogą go spożywać nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Wszystko dlatego, że nie odkładają się one w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej i co ważne wspomagają jej spalanie.

W skład sezamu wchodzi także cenny dla naszego organizmu kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B, a także witamina A i E. Ponadto sezam stanowi źródło wielu minerałów takich jak m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan.

Nasiona sezamu posiadają sporą ilość cennego dla nas białka, które zawiera wiele wartościowych dla organizmu aminokwasów jak np. lignany, sezamol i sezaminol. Te dwa ostatnie należą do grupy przeciwutleniaczy. Pełnią one bardzo ważną rolę w naszym organizmie, ponieważ eliminują szkodliwe, wolne rodniki zapobiegając chorobom nowotworowym oraz opóźniają procesy starzenia. Lignany z kolei regulują gospodarkę hormonalną. W momencie gdy w organizmie występuje niedobór estrogenów, w delikatny sposób uzupełniają ich działanie. Z kolei w przypadku nadmiaru obniżają ich aktywność.

Dzięki tak wielu związkom aktywnym, które posiada, wykazuje również działanie moczopędne i rozgrzewające.  Walczy z trądzikiem pospolitym, a także zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Ponadto zwiększa odporność organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Spożywanie sezamu zapobiega chorobom układu krążenia, a także wzmacnia układ kostny dzięki zawartości wapnia. Poprzez obecność błonnika zapobiega problemom żołądkowym (zaparciom) oraz reguluje procesy trawienne. Korzystnie wpływa na nasz wygląd wzmacniając włosy i paznokcie.

Zastosowanie sezamu

1. Sezam w kuchni.

Nasiona sezamu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywany jest on m.in. do przygotowywania deserów. Ponadto bardzo dobrze komponuje się jako składnik panierek mięsnych lub wykorzystuje się go do produkcji pieczywa. Prażone nasiona sezamu stanowią składnik letnich sałatek, które wzbogacają ich smak i aromat.

2. Sezam w kosmetyce.

Ze względu na to, że jest bogaty w przeciwutleniacze wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego skutecznie walczy z trądzikiem młodzieńczym i towarzyszącymi mu stanami zapalnymi. Ponadto dzięki zawartości witaminy A i E nadaje skórze jędrność, elastyczność i warunkuje jej prawidłowe nawilżenie. Sezam może stanowić składnik domowych, naturalnych kosmetyków, które wykorzystać można na wiele sposobów np. w pielęgnacji twarzy, stóp czy dłoni.

3. Sezam dla zdrowia.

  • łagodzi oparzenia skóry
  • odżywia narządy m.in. wątrobę i oczy
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • redukuje stres
  • wzmacnia układ kostny
  • działa przeciwnowotworowo

Ciekawostki dotyczące sezamu

  • Największe kraje produkujące sezam to: Chiny, Tanzania, Indie i Sudan.
  • Ziarna sezamu, z których był tłoczony olej są w dalszym ciągu wykorzystywane jako składnik paszy dla zwierząt.
  • W niektórych krajach na świecie sezam uznawany jest za afrodyzjak.
  • Sezam wykorzystywany jest do produkcji chałwy, humusu, sezamków oraz oleju sezamowego.
  • Sezam powinno przechowywać się w suchym miejscu, w szczelnych opakowaniach.

Polecane produkty:

Oleje i olejki
Produkty zawierające m.in. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), Omega 3 potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto w ofercie Olej Arganowy i Olej Kokosowy
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Karolina
    Karolina says:

    Świetny artykuł. Nawet nie wiedziałam, że sezam ma aż tyle właściwości, a używam go bardzo często do potraw. Dzięki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *