Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść?

Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?Gorzka czekolada to doskonale znany smakołyk. Wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie, bowiem poprawia humor gdy mamy chandrę lub gorsze samopoczucie, zwalcza również kaszel, czy nadciśnienie. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację. Jakie inne zdrowotne właściwości wykazuje gorzka czekolada oraz dlaczego warto ją jeść? Oto wskazówki.

Gorzka czekolada, w postaci płynnej była już znana w Ameryce Południowej ponad 3000 lat temu. Zwykle spożywano ją z dodatkiem wanilii lub chili. W postaci tabliczki ukazała się dopiero w połowie XIX wieku. Swój dość cierpi smak zawdzięcza dużej ilości kakao. W zależności od jej gatunku może znajdować się go od 70 aż do 99%.

Gorzka czekolada – właściwości

W gorzkiej czekoladzie znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Zalicza się do nich m.in.:

  • magnez – zbyt niski poziom tego pierwiastka w organizmie powoduje szybkie zmęczenie, zaburzenia przewodnictwa komórek nerwowych oraz nieprawidłowości w układzie mięśniowym powodujące częste i bolesne skurcze;
  • żelazo – zwiększa produkcję czerwonych krwinek;
  • niacyna – dzięki jej obecności uwalniana jest energia zawarta w pokarmie;
  • węglowodany – dostarczają organizmowi niezbędnej energii;
  • teobromina – działa lekko moczopędnie, stymuluje układ nerwowy, działa pobudzająco na organizm;
  • fenylotylamina – związek zaliczany do endorfin, które warunkują pozytywne samopoczucie, działa także pobudzająco na organizm;
  • flawonoidy – regulują skurcze mięśni, zwiększają odporność organizmu, redukują wolne rodniki, zapobiegają sklejaniu się białych płytek krwi.

Stwierdzono, że dzienne spożycie 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady nie jest szkodliwe dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie, korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia. Między innymi zapobiega rozwojowi chorób serca oraz chroni przed nowotworami, a wszystko to dzięki obecności w niej przeciwutleniaczy. Związki te wpływają również korzystnie na naszą skórę, bowiem chronią organizm przed wolnymi rodnikami hamując tym procesy starzenia się skóry.

Dzięki zawartości teobrominy (alkaloidu), gorzka czekolada pobudza pracę nerek, wpływając ja jej oczyszczanie. Ostatnio odkryto, że teobromina jest skuteczniejsza w łagodzeniu kaszlu niż popularna kodeina. Dodatkowo nie wywołuje uczucia senności.

Oprócz tego związki obecne w gorzkiej czekoladzie wpływają korzystnie na nasze zdrowie psychiczne. Zwiększają poziom serotoniny, która warunkuje nasz dobry nastrój i samopoczucie. Wchodzący w jej skład magnez poprawia przewodnictwo w komórkach nerwowych, wpływając tym na podniesienie naszej sprawności intelektualnej. Co warto podkreślić, gorzka czekolada nie powoduje próchnicy zębów w przeciwieństwie do innych słodkich czekolad.

Jak rozpoznać, że gorzka czekolada jest dobrej jakości?

Cechą charakterystyczną wysokiej jakości gorzkich czekolad jest obecność gładkiej i błyszczącej powierzchni, a także jej subtelny zapach. Kiedy dzielimy ją na mniejsze kawałki słychać wyraźny trzask, a powierzchnia w miejscu łamania się jest równa. Wysokiej jakości gorzka czekolada rozpuszcza się w ustach pozostawiając cierpki smak z lekką nutą słodyczy.

Gorzka czekolada – wskazówki

  • Ze względu na właściwości pobudzające gorzkiej czekolady, lepiej nie podawać jej dzieciom.
  • U osób dorosłych, w zupełności wystarczy jedna lub dwie kostki gorzkiej czekolady na dzień.
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *