Kakao i jego zaskakujące właściwości

Kakao i jego zaskakujące właściwościKakao od wielu lat uważane jest za źródło wielu cennych składników odżywczych. Wykorzystywane jest w kuchni, a także w kosmetologii. Kakao wykazuje bardzo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Poznajmy jego zaskakujące właściwości oraz gdzie dokładnie znalazło zastosowanie.

Kakao to nic innego jak zmielone nasiona owoców kakaowca. Drzewo kakaowca rośnie dziko w północnych częściach Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy kakao przybyło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.

Kakao – co zawiera?

Kakao to przede wszystkim ogromne ilości antyoksydantów – substancji chroniących organizm przed działaniem szkodliwych, wolnych rodników. Dla porównania ziarna kakaowca posiadają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino oraz trzy razy więcej niż zielona herbata.

Ponadto kakao w swoim składzie posiada duże ilości związków mineralnych takich jak cynk, żelazo, magnez, potas czy chrom. Jest to także źródło białka, węglowodanów i tłuszczów.

W składzie kakaa można również znaleźć witaminę C oraz alkaloidy takie jak kofeina i teobromina, które wykazują działanie pobudzające. Kakao to także źródło kwasów omega 6 oraz fenyloetyloaminy (PEA) – związku poprawiającego koncentrację i pamięć. Ciekawą informacją jest fakt, że kakao zawiera także hormon zbliżony do endorfin, czyli tzw. anandamid – po spożyciu, którego posiadamy dobre samopoczucie.

Kakao – właściwości

1. Afrodyzjak.

Z racji obecności w kakao fenyloetyloaminy (PEA), związku podobnego do endorfin, spożywanie kakao powoduje, że nasze samopoczucie szybko się poprawia i stajemy się bardziej optymistyczni. Działanie tej substancji porównywalne jest do amfetaminy, która warunkuje poziom podniecenia i pożądania. Krótko mówiąc spożywanie kakao pozwala cieszyć się życiem.

2. Wzmacnia serce i układ krążenia.

W składzie kakaa znajdziemy magnezu, który odpowiada za prawidłową kondycję układu krwionośnego i serca. Oprócz magnezu doskonale na naczynia krwionośne wpływają również przeciwutleniacze, które zapobiegają ich uszkodzeniom oraz regulują poziom cholesterolu we krwi chroniąc przed zakrzepami.

4. Spowalnia procesy starzenia.

Antyoksydanty zawarte w kakao usuwają z organizmu wolne rodniki. Działanie to spowalnia procesy starzenia się komórek skóry oraz pozwala na szybszą ich regenerację.

5. Wzmacnia koncentrację.

Kakao dzięki zawartości kofeiny i teobrominy wykazuje działanie pobudzające i wzmacniające koncentrację. Warto jednak pamiętać, że zawartość kofeiny w kakao jest zdecydowanie mniejsza niż kawie. Kakao poprzez zawartość wielu związków mineralnych takich jak żelazo, krzem, cynk, magnez czy chrom niweluje stres oraz przemęczenie organizmu. Wpływa także na poprawę koncentracji.

6. Leczy kaszel.

Teobromina znajdująca się w kakao jest znacznie lepszym rozwiązaniem w leczeniu kaszlu niż popularna dziś kodeina. Posiada ona bowiem zdolność blokowania neuronów czuciowych co niemalże całkowicie minimalizuje odruch kasłania.

Kakao – zastosowanie

Oprócz występowania kakao w postaci sproszkowanej można również spotkać je w formie zdrowego i smacznego napoju sporządzonego na bazie wody lub mleka. Ziarna kakaowca wykorzystywane są także do wyrobów słodyczy w tym m.in. czekolady. Kakao to także główny składnik i baza wiele deserów np. ciast, lodów, muffinek, pierników itp. Stosowane jest także do wytwarzania czekoladowych polew dekoracyjnych do deserów czy nawet dań głównych.

Także dziedzina kosmetologii wykorzystuje cenne działanie kakao. Zawiera ono bowiem witaminę E zwaną witaminą młodości. Oprócz tego flawonoidy zawarte w kakao usuwają wolne rodniki. Kosmetyk ten działa na skórę ujędrniająco, oczyszczająco i wyszczuplająco. Dodatkowo kakao wykorzystywane jest do produkcji wielu kosmetyków np. balsamów czy kremów do skór dojrzałych i walczących z cellulitem.

Kakao to nieodzowny element zabiegów relaksacyjnych w ośrodkach SPA. Wykorzystywany jest jako środek, na którym wykonywany jest masaż całego ciała. Oprócz właściwości ujędrniających wpływa także na strefę umysłową klienta wprawiając go w stan relaksu i dobrego samopoczucia.

Kakao – rodzaje

Występują trzy rodzaje drzew kakaowych, z których pozyskiwane jest kakao:

  • Trinitario – to połączenie drzew criollos i forastero tzn. walory smakowe pochodzą od tego pierwszego z kolei odporność i wytrzymałość od tego drugiego.
  • Forastero – jest to drzewo należące do grupy najczęściej uprawianych. Ten gatunek drzew jest bardzo trwały i odporny na działanie czynników chorobotwórczych.
  • Criollos – kakao wywodzące się z tego gatunku drzew jest kakaem bardzo cennym i wysokiej jakości.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
13 komentarzy:
« Starsze komentarze
« Starsze komentarze

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *