Orzechy koli – właściwości lecznicze

Aktualizacja

Orzechy koli - właściwości leczniczeOrzechy koli to produkt, który pozyskuje się z rośliny kola. Niewątpliwie związane są one z bardzo popularnym napojem na świecie, czyli z colą. Oprócz właściwości spożywczych wykazują także działanie lecznicze m.in. regulują procesy trawienne. Jakie inne działanie mogą wykazywać oraz co w sobie kryją? Poznajmy bliżej cenne właściwości orzechów koli.

Orzechy koli – czym dokładnie są?

Cola nitida (czyli kola błyszcząca) to drzewo, które stale utrzymuje barwę zieloną i rośnie zwykle w klimatach tropikalnych. Owoce tego drzewa posiadają kilka nasion, które noszą nazwę orzechów nitida. Od wielu lat wykorzystywane były one przez mieszkańców Afryki do żucia w celu redukcji zmęczenia fizycznego i psychicznego.

Orzechy koli – właściwości lecznicze

Wyciąg z orzechów kola wykazuje działanie pobudzające na korę mózgową, a także ośrodek oddechowy i naczyniowy. Ponadto rozszerza on naczynia mózgowe oraz nerkowe, a zwęża naczynia brzuszne. Oznacza to, że wyciąg z orzechów koli kieruje przepływ krwi z jamy brzusznej do skóry, mięśni oraz mózgu co zwiększa wydolność intelektualną i fizyczną organizmu. Dzięki temu układ mięśniowy staje się bardziej ukrwiony i przez to szybszy do reakcji.

Ekstrakt pozyskiwany z orzechów koli przyspiesza również procesy metaboliczne. Narządy wewnętrzne posiadają większą wydolność, szybciej i wydajniej pracują. Ponadto pobudza on przemianę materii oraz wzmaga produkcję soków żołądkowych, przez co zmniejszony zostaje apetyt. Poprzez takie działanie ekstrakt z orzechów koli wspomaga procesy odchudzania.

Dodatkowo orzechy koli wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co w znacznej mierze odpowiedzialne jest za problemy z masą ciała. Tego rodzaju orzechy posiadają dodatkową, jeszcze jedną bardzo ważną funkcję. Skutecznie spalają tankę tłuszczową. Do tego celu wykorzystuje się suszone, całe lub rozgniecione, obrane z łupin nasiona koli. Związki tam zawarte, zwłaszcza antyoksydanty powodują, że procesy metaboliczne w organizmie zachodzą znacznie szybciej.

Żucie orzechów koli zaleca się w przypadku chęci zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto tego rodzaju spożywanie pomocne jest też w zatruciu alkoholowym, kacem oraz biegunką.

Orzechy koli – skład

Do składników orzechów koli zaliczamy takie substancje jak:

Włączenie orzeszków koli do swojej diety powoduje:

  • zwiększenie temperatury ciała
  • zmniejszenie apetytu
  • zwiększenie wydajności i poprawa pracy mięśni
  • przyspieszenie metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz spalanie tkanki tłuszczowej
  • pobudzenie termogenezy ciała
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *