Koperek – jakie właściwości wykazuje?

Koperek - jakie właściwości wykazuje?Koperek stanowi jedną z najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Bez żadnego problemu może być uprawiany we własnym ogródku, a nawet na parapecie. Jak wpływa na nasze zdrowie skoro tak często się nim zajadamy?

Koperek pochodzi z terenów zachodnio-południowej Azji. Ciekawostką jest fakt, że na temat koperku istnieje wiele legend. Jedna z nich głosi, że koperek wraz z czosnkiem służyły  do odstraszania duchów, a w epoce Średniowiecza wykonywano z niego magiczne eliksiry.

Koperek – właściwości

Koperek słynie przede wszystkim ze swojego aromatycznego smaku i zapachu. Stanowi źródło witamin takich jak witamina C, D, E, K, a także witamin z grupy B. Spożywając koperek dostarczamy do organizmu również szeroką gamę minerałów, do których zaliczyć można m.in. magnez, żelazo, fosfor, potas. Dodatkowo w składzie znajdziemy przeciwutleniacze  (anetol, kwercetyna i limonen).

Dzięki bogatej zawartości związków odżywczych, koperek wykazuje korzystne właściwości przy problemach z układem pokarmowym takimi jak np.wzdęcia. Pozytywnie oddziałuje również na kobiety karmiące i młode matki, ponieważ wpływa na poprawę procesu syntezy tzw. siary u matki noworodka.

Jak się okazuje napar z koperku korzystnie wpływa także na samego malucha. Spożywanie tego rodzaju napoju niweluje nieprzyjemne kolki oraz uciążliwą czkawkę. Właściwości te to zasługa przede wszystkim obecności flawonoidów i związków mineralnych. Wykazują one bowiem działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wyciąg z koperku, jak powszechnie wiadomo, posiada właściwości uspokajające, a także skutecznie pomaga zwalczać bezsenność.

Obecność antyoksydantów w koperku sprawia, że wykazuje on właściwości antynowotworowe. Wspomaga więc profilaktykę nowotworową, jak również leczy stany zapalne występujące w organizmie.

Koperek – zastosowanie

Najczęstszym sposobem wykorzystania koperku jest dodawanie go do dań na ciepło, w szczególności do ziemniaków oraz zup ze świeżych warzyw. Oprócz tego jest również smacznym dodatkiem do mizerii oraz kapusty (bigosu lub młodej kapusty). Koperek bardzo dobrze sprawdza się w sosach mięsnych oraz jako składnik marynat. Dobrze współgra z daniami na bazie ryb np. z łososiem.

Koperek, dzięki swoim właściwościom wykorzystywany jest również w takich dziedzinach jak kosmetologia. Jego ekstrakt jest bowiem dodawany do perfum, a także do ziołowych past do zębów, płukanek czy mydeł.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska says:

    Jakoś nie przepadam za smakiem koperku. Akceptuje go tylko w sałatce z paluszkami surimi. W innych potrawach mi nie podchodzi…

    Odpowiedz
  2. Magdalena
    Magdalena says:

    Niestety smak koperku jest dla mnie nie do przeskoczenia… Ale może sprawdzi się dobrze w zielonym koktajlu warzywno-owocowym?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *