Kapusta pekińska – właściwości i zastosowanie

Kapusta pekińska - właściwości i zastosowanieKapusta pekińska bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do wielu potraw. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz niską kalorycznością. Jak wpływa na nasze zdrowie oraz jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie kapusty pekińskiej.

Kapusta pekińska należy do rodziny warzyw kapustowatych. Różni się nieco od zwykłej, tradycyjnej kapusty, ponieważ posiada podłużny kształt oraz owalne, pomarszczone liście. Może występować od koloru lekko żółtego do intensywnego zielonego.

Kapusta pekińska – właściwości

Kapusta pekińska to źródło dużej ilości beta-karotenu, który jest nieodzownym elementem właściwego funkcjonowania narządu wzroku. W składzie kapusty pekińskiej zaleźć możemy również cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze, a także szereg witamin. Są to m.in. witamina A, C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo kapusta pekińska zawiera białko oraz składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i błonnik pokarmowy.

Ze względu na tak szeroki skład kapusta pekińska wykazuje szereg właściwości leczniczych. Poprzez obecność przeciwutleniaczy usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki chroniąc go przed rozwojem różnego rodzaju chorób, w tym również nowotworów. Błonnik zawarty w kapuście reguluje procesy trawienne oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz naczynia krwionośne chroniąc je przed pękaniem i tworzeniem się tzw. teleangiektazji i wenektazji. Z kolei kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój płodu u kobiet w ciąży oraz chroni go przed pojawieniem się wad.

Oprócz leczniczych właściwości samej kapusty bardzo cenne działanie wykazuje jej sok. Wzmacnia odporność organizmu, niweluje obrzęki związane z gromadzeniem się wody oraz chroni przed anemią.

Kapusta korzystnie wpływa również na naszą urodę. A wszystko dzięki szerokiej gamie związków mineralnych. Okład z kapusty pekińskiej na skórę mocno ją regeneruje oraz poprawia mikrokrążenie.

Kapusta pekińska – zastosowanie w kuchni

Kapustę pekińską spożywa się na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo, jako składnik surówek warzywnych podawanych do obiadu lub jako dodatek do kanapek. Wykorzystać ją można również do wielu potraw podawanych na ciepło takich jak np. gołąbki lub jako składnik wielu zup. Kapusta pekińska może stanowić również ozdobę dekoracyjną półmisków z wędliną lub dań obiadowych.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Krzem organiczny
Krzem organiczny o wysokiej przyswajalności na poziomie aż 85%. Wzmacnia stawy, mięśnie i kości. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyśpiesza wzrost włosów jak również paznokci ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *