Acerola
Acerola

Aktualizacja: 9 listopada 2022

PaczulaPaczula (łac. Pogostemon cablin, paczulka wonna, paczulka) to roślina spotykana na terenach krajów tropikalnych, głównie Afryki Zachodniej oraz Azji. Rośnie w formie krzewów, osiągając do 70 cm wysokości. Posiada włochatą łodygę i pachnące, zielone liście, z których pozyskuje się cenny i niezwykle popularny na całym świecie olejek paczulowy. Paczula posiada orientalny, przyjemny zapach. Idealnie komponuje się z innymi olejkami eterycznymi w aromaterapii.

Jak wygląda paczula?

Paczula to roślina bylinowata, uprawiana jest głównie na terenie Afryki Zachodniej oraz w krajach o klimacie umiarkowanych (w szklarniach) na skalę masową. Posiada niewielkie, białe lub biało-różowe kwiaty zebrane w nibygrona oraz jajowatotrójkątne liście pokryte włoskami. Preferuje stanowiska nasłonecznione, o bardzo żyznej glebie. Z liści pozyskuje się cenny olejek eteryczny o korzenno-ziemistym, orientalnym zapachu.

Olejek paczulowy – właściwości

O cennych właściwościach olejku paczulowego świadczy obecność następujących składników:

  • kariofilen – działa antydepresyjnie;
  • alfa-guajen – działa przeciwzapalnie;
  • seychelen – wykazuje właściwości odkażające i przeciwzapalne;
  • alfa-bulnesen – działa przeciwwirusowo i przeciwzakrzepowo.

Najczęściej olejek paczulowy wykorzystuje się w celach relaksacyjnych. Jego zapach skutecznie niweluje skutki codziennego stresu, również tego intensywnego. Pozwala się odprężyć i zmniejsza napięcie psychofizyczne, także w odniesieniu do wzmożonego napięcia mięśniowego. Poprzez swoje działanie antydepresyjne poprawia samopoczucie i zwiększa motywację do działania. Dodatkowo pomaga zasnąć i zwiększa jakość nocnego odpoczynku.

Produkt stosowany bezpośrednio na skórę pozwala ją dokładnie oczyścić oraz łagodzi jej podrażnienia oraz świąd. Bardzo często olejek paczulowy wykorzystuje się w pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ:

  • zmniejsza widoczność cellulitu;
  • wzmacnia włosy oraz cebulki włosów;
  • zmniejsza intensywność łupieżu i odświeża skórę głowy;
  • reguluje pracę gruczołów łojowych i potowych, przez co wspomaga leczenie m.in. trądziku;
  • spłyca widoczność zmarszczek powierzchownych;
  • ujędrnia skórę i wpływa pozytywnie na jej elastyczność.

Ponadto olejek paczulowy zwiększa także libido, przez co uznawany jest za afrodyzjak.

Olejek paczulowy – zastosowanie

Ponieważ olejek paczulowy wyróżnia się charakterystycznym, bardzo przyjemnym zapachem piżmowo-słodkim, dlatego z tego względu jest częstym dodatkiem do perfum, odświeżaczy powietrza, mydeł, środków piorących i kosmetyków pielęgnacyjnych. W aromaterapii idealnie komponuje się z olejkami: z mięty pieprzowej, z wetywerii, piżmowym, cytrynowym lub geraniowym. Można wykorzystywać go na wiele sposobów:

  • wmasowując w skronie i wykonując automasaż;
  • wykorzystując do masażu relaksacyjnego całego ciała;
  • dodając do domowych inhalacji, dyfuzorów i nawilżaczy powietrza;
  • dodając go do domowych kosmetyków, odświeżaczy powietrza oraz ręcznie wykonywanych świec sojowych;
  • wlewając kilka kropel do kąpieli.

Olejek paczulowy jest w pełni bezpieczny, dlatego praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Przeciwwskazane jest jedynie stosowanie doustne.

Nietypowe zastosowanie olejku paczulowego

Warto wiedzieć, że nie tylko aromaterapia i poprawa urody jest bodźcem do użycia olejku paczulowego. Na całym świecie istnieje wiele rozmaitych zastosowań tego produktu. Przykładowo, w Indiach i Japonii stosuje się go miejscowo na skórę jako antidotum na ukąszenia węży, natomiast w innych krajach jest składnikiem środków odstraszających owady. Zawieszka paczulowa w szafie skutecznie odstrasza mole, zaś w hinduizmie roślinę tą łączy się z obrzędami religijnymi.

Olejek paczulowy – przeciwwskazania

Nie zaleca się spożywania olejku paczulowego – jest on przeznaczony do stosowania zewnętrznego oraz do aromaterapii. U niektórych osób może powodować podrażnienia skóry, dlatego przy chęci zastosowania na większą partię ciała wcześniej warto wykonać próbę uczuleniową, nakładając odrobinę na zgięcie łokcia lub pod obojczyk. Olejek paczulowy nie wpływa negatywnie na przebieg ciąży, choroby przewlekłe czy u osób w młodym wieku. Praktycznie nie ma przeciwwskazań do wykorzystywania go w aromaterapii.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Olejki eteryczne i aromaterapia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
  2. Lapare M., Aromaterapia – olejki eteryczne do pielęgnacji skóry, Wydawnictwo KDC, Warszawa 2005.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami