Koenzym Q10 promocja
Koenzym Q10

Aktualizacja: 10 maja 2022

olejek geraniowyOlejek geraniowy cechuje się intensywnym i trwałym, miętowo-różanym aromatem. Pozyskuje się go z kwiatów pelargonii, przy czym największe ilości możemy pozyskać z gatunku Pelargonium graveolens. Produkt cieszy się bogatym składem i korzystnymi właściwościami, dlatego znajduje zastosowanie nie tylko w aromaterapii, ale również w medycynie. Znany jest ze swojego korzystnego oddziaływania na układ nerwowy, działa także przeciwgrzybiczo, antyseptyczne i przeciwwirusowo.

 

Składniki olejku geraniowego

Wśród najcenniejszych składników olejku geraniowego znajdują się:

  • terpineol;
  • linalol;
  • mirtenol;
  • cytral;
  • eugenol;
  • geraniol;
  • cytronellol.

Olejek geraniowy uznawany jest za bezpieczny, choć istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania.

Olejek geraniowy – właściwości i zastosowanie

W związku z tym, że olejek geraniowy wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, znajduje zastosowanie w stomatologii (i wielu innych dziedzinach medycyny) jako antyseptyk. Udowodniono, że może wspierać leczenie stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej oraz stanów zapalnych języka. Ponadto stosuje się go w leczeniu grypy i przeziębienia, zapaleń gardła, trądziku, egzem oraz łupieżu. Olejek geraniowy działa moczopędnie i reguluje krążenie krwi, a także łagodzi zaburzenia związane z menopauzą czy cukrzycą.

Znany jest przede wszystkim ze swojego uspokajającego wpływu na układ nerwowy. Udowodniono, że zarówno jego spożywanie, jak i aromaterapia, łagodzą nerwicę, umożliwiają zmniejszyć napięcia mięśniowe, łagodzą objawy stresu oraz przeciwdziałają depresji. Wskutek tonizującego działania, olejek geraniowy zmniejsza bóle głowy i objawy napięcia przedmiesiączkowego. Nie tylko uspokaja, ale dodaje energii życiowej. Dzięki temu jest często wykorzystywany w ajurwedzie, której cel stanowi przywrócenie wewnętrznej równowagi organizmu. Co ciekawe, olejek geraniowy podnosi libido, jest więc stosowany jako naturalny afrodyzjak.

Olejek geraniowy w kosmetyce i kosmetologii

Produkt przeznaczony jest przede wszystkim dla posiadaczy skóry tłustej, skóry trądzikowej i skóry wrażliwej. Posiada delikatne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego skutecznie wspiera terapię egzem czy innych problemów dermatologicznych. Nie podrażnia nawet wyjątkowo wrażliwej skóry, oczyszczając ją i nawilżając. Posiada właściwości przeciwzmarszczkowe, dlatego bywa cenionym składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej. Stosowany na ciało zmniejsza widoczność blizn i cellulitu.

Olejek geraniowy stosowany na włosy pomaga przywrócić skórze głowy właściwe pH, nadając im połysk, blask i chroniąc kolor w przypadku korzystania z farb. Tworzy na powierzchni włosa warstwę ochronną, dzięki której do jego wnętrza nie przedostają się szkodliwe czynniki zewnętrzne, takie jak choćby promieniowanie UV. Włosy stają się wzmocnione. Jednocześnie olejek geraniowy reguluje produkcję sebum, w związku z czym włosy nie przetłuszczają się tak szybko. Można go wykorzystywać w przypadku każdego rodzaju włosów, najlepiej sprawdzi się jednak przy włosach wysokoporowatych.

Olejek geraniowy – przeciwwskazania

Olejku geraniowego nie powinny stosować dzieci do 6. roku życia oraz kobiety przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne lub leczone hormonalnie, ponieważ składniki olejku stymulują produkcję estrogenów. Ze względów bezpieczeństwa odradza się jego stosowanie przez kobiety ciężarne i karmiące piersią. W przypadku przewlekłego przyjmowania leków należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym.

Stosowanie olejku geraniowego

Produkt nie jest przeznaczony do stosowania wewnętrznego. Aby wesprzeć kondycję włosów można dodać go do gotowej lub domowej maski na włosy, a także wykonać olejowanie włosów. W przypadku skóry zaleca się użycie go do metody OCM lub aplikację bezpośrednio na zmiany skórne – najlepiej po rozcieńczeniu z innymi olejkami. Ponadto 4-6 kropli można dodać do kąpieli lub olejku do masażu. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kominków zapachowych i dyfuzorów.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kędzia A., Wrażliwość bakterii beztlenowych na olejek geraniowy, Postępy Fitoterapii, 3/2007.
  2. Herman A., Wykorzystanie olejków eterycznych i ekstraktów roślinnych w kosmetologii i medycynie, Warszawa 2015.
  3. Lapare M., Aromaterapia – olejki eteryczne do pielęgnacji skóry, Wydawnictwo KDC, Warszawa 2005.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami