Suplementy diety
Suplementy diety

Aktualizacja: 24 listopada 2021

Olejek cytrynowyOlejek cytrynowy pozyskuje się z owoców drzewa cytrynowego. Charakteryzuje się intensywnym, niezwykle odświeżającym zapachem oraz właściwościami bakteriobójczymi. Produkt znajduje zastosowanie w medycynie, kosmetologii, ziołolecznictwie i aromaterapii. Jest także składnikiem perfum i środków do czyszczenia, ponieważ skutecznie neutralizuje przykre zapachy.

Olejek cytrynowy – skład

W składzie olejku cytrynowego znajdują się między innymi:

  • limonen;
  • alfa-pinen;
  • beta-pinen;
  • cytral;
  • octan linalolu;
  • geraniol;
  • alfa-tujon.

Wszystkich składników aktywnych jest ponad 40. W największej ilości w olejku cytrynowym znajdziemy limonen, który stanowi aż do 50% całego składu.

Jak działa olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy wykazuje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, przez co bywa stosowany jako składnik preparatów dezynfekujących lub czyszczących. Najczęściej są to mleczka do mycia powierzchni i środki do toalet. Olejek cytrynowy (oraz wszelkie inne cytrusowe) pochłaniają nieprzyjemne zapachy, także te wyjątkowo intensywne, jak mocz zwierząt, pleśń czy stęchlizna. Właściwości dezynfekujące odnoszą się również do pomieszczeń – stosowanie olejku cytrynowego do aromaterapii oczyszcza powietrze i odstrasza owady, przede wszystkim meszki i komary.

Zobacz również: Naturalne środki czyszczące.

Właściwości zdrowotne olejku cytrynowego

Na początku należy wspomnieć, że zarówno olejek cytrynowy, jak i kosmetyki z jego dodatkiem, są światłoczułe. Nie należy stosować ich w trakcie opalania się lub ekspozycji ciała na promieniowanie słoneczne. W innym razie może dojść do reakcji alergicznych, podrażnień, a nawet odbarwień skóry. Produkt można stosować zewnętrznie na skórę oraz do wdychania (aromaterapia).

Zobacz również: Olejek sosnowy.

Wpływ na skórę

Olejek cytrynowy walczy z opryszczką i wszelkimi uszkodzeniami skóry, ponieważ odkaża, oczyszcza tkanki i hamuje namnażanie się patogenów. Jednocześnie przyspiesza gojenie się skóry, dzięki czemu opryszczka czy drobne ranki szybko znikają. Udowodniono, że stosowanie olejku może zmniejszać widoczność żylaków i poprawiać przepływ krwi. Łagodzi wszelkie stany zapalne skóry, przez co może być stosowany jako opcja wspomagająca terapię wielu schorzeń dermatologicznych, nawet tych przewlekłych.

Aromaterapia z olejkiem cytrynowym

Wdychanie zapachu olejku cytrynowego:

  • wzmacnia układ immunologiczny;
  • przyspiesza metabolizm, wspomagając procesy odchudzania;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi;
  • pobudza do działania, zwiększa motywację;
  • regeneruje ciało, pomaga przezwyciężyć zmęczenie.

Kilka kropel wystarczy dodać do kominka zapachowego lub podczas przygotowania domowych świec z wosku roślinnego. Olejek nada się również do nawilżaczy powietrza czy dyfuzorów zapachowych. Polecany szczególnie przy apatii i przygnębieniu, ponieważ przeciwdziała depresji oraz zmniejsza intensywność jej objawów. Po olejek cytrynowy powinny sięgać osoby przytłoczone życiem, przewlekle zmęczone, wypalone zawodowo lub żyjące w nadmiernym stresie. Zbyt dużo codziennych obowiązków sprawia, że energia życiowa i witalność znacznie spadają, co wpływa również na libido. Olejek cytrynowy można opisać jako dawkę pozytywnej .

Zastosowanie olejku cytrynowego

Pomysłów na zastosowanie olejku cytrynowego jest wiele. Warto zacząć od wykorzystania go w kosmetologii. Można dodać go do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej (zapewnia uczucie świeżości i reguluje wydzielanie sebum) oraz szamponów zwalczających łupież. Mieszając go z wodą i umieszczając w pojemniku ze spryskiwaczem może stanowić domowy odświeżacz powietrza lub płyn do płukania jamy ustnej. Okłady z dodatkiem olejku cytrynowego można przykładać bezpośrednio na skórę.

Chcąc zyskać energię do działania warto nanieść kilka kropel na mankiet bluzki czy kołnierzyk koszuli. Z samego rana można rozprowadzić odrobinę olejku na pościeli lub ręczniku w łazience. Dzięki temu odżywczy aromat wypełni całe pomieszczenie.

Zobacz również: Olejek tymiankowy.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kizior B., Panek J., Jezierska A., Olejki eteryczne. Opis wybranych składników w oparciu o metody modelowania molekularnego, Aesthetic Cosmetology and Medicine, 6/2020.
  2. Kędzia A., Kusiak A., Ziółkowska-Klinkosz M., Gębska A., Wojtaszek-Słomińska A., Wierzbowska M., Działanie na bakterie tlenowe olejku cytrynowego, Postępy Fitoterapii, 17/2016.
  3. Jurowski K., Piekoszewski W., Olejki eteryczne jako produkty kosmetyczne okiem toksykologa i safety assessora, Medycyna Rodzinna, 2/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami